Απειλεί με μονομερή ακύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ η Άγκυρα στην επανεισδοχή, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

Κλιμακώνει τις απειλές της η Αγκυρα προς την Αθήνα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι οκτώ τούρκοι Αξιωματικοί, και θέτει υπό μονομερή ακύρωση, τη συμφωνία επανεισδοχής.

Το Reuters επικαλείται το τουρκικό κανάλι Haber, το οποίο μετέδωσε επικαλούμενο δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμη και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των προσφύγων.

Ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου που προκάλεσε αντιδράσεις απο το τουρκικό ΥΠΕΞ

«Η απόφαση της Ελλάδας είχε πολιτικά κίνητρα» ανεφετε σε ανακοινωση που εξεδωσε το τουρκικο ΥΠΕΞ και σημείωνε ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Ενώ επεμεινε στη θέση, ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η απόφαση του Αρειου Πάγου, προσφέρει προστασία σε ανθρώπους που σχεδίασαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: «η απόφαση παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς».

Ο Αρείος Πάγος έκρινε ότι «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Νωρίτερα (27/01), το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στις ελληνικές Αρχές νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ Αξιωματικών που είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, το περασμένο καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Και για τους οκτώ Τούρκους Αξιωματικούς ήρθη το μέτρο της κράτησή τους στις φυλακές εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία, όπως η διαδικασία ασύλου.