Απαγόρευση συνωστισμού άνω των 10ατόμων εντός και εκτός σπιτιού- Σωματική άσκηση ατομικά ή ανά δυο και έξοδος κατοικιδίων

Με βάση την ανακοίνωση θα εξειδικευτεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας ανακοινώθηκαν (18/03) από το υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

  • απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις δέκα και πέρα ατόμων με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και ανά περίπτωση.
  • απαγόρευση για συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων στα σπίτια
  • απαγορεύονται ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε δημόσιο χώρο με την συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα περιγράφει τη διοικητική κύρωση ωστόσο για την ποινική μεταχείριση των παραβατών η κατηγορία αφορά την παραβίαση των διατάξεων περι δημόσιας υγείας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 285 ΠΚ για την «Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών» ενώ οι διώξεις ασκούνται σε συνδυασμό της εκάστοτε ΚΥΑ και του άρθρου 285, στο οποίο περιλαμβάνονται αυστηρές κιρρώσεις.

Τιμωρείται με φυλάκιση – έως 5 ετών- και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Επιπλέον μέτρα

Η οδηγία προς τους πολίτες είναι σαφείς και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται  οι κανόνες υγιεινής και οι αποστάσεις μεταξύ των προσώπων. Αυστηρή σύσταση να παραμείνουν στα σπίτια τους με την κυκλοφορία να περιορίζεται στο ελάχιστο και μόνο για εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνο αναγκών- μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στον γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, ταχυδρομείο, τράπεζα, πρατήριο καυσίμων, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη.

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δυο άτομα τηρώντας απαρέγκλιτα την απόσταση του ενάμισι μέτρου και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεεργασίας, ενώ σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό, οφείλουν να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και εκ περιτροπής.

Ιδιαίτερη σύσταση έγινε προς τις εταιρείες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (call centers) για την ανά δυο μέτρα απόσταση ασφαλείας των εργαζομένων.