Αντιπαράθεση για την αποφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού- Ανακόινωση του Υπ.Δικαιοσύνης

Στο προσκήνιο αλλη μια φορά ο καταδικος Νικος Ρωμανός, και η άδεια φοίτησης του, μετά το προσκλητήριο για “Μαύρο Δεκέμβρη”, με αφορμή αυτή τη φορά, δημοσίευμα της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, στο οποίο αναφέρεται ότι “δρομολογείται η απελευθέρωση του, με διάταξη στην αλλαγή του τρόπου χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών των κρατουμένων με ‘’βραχιολάκι”.

romanos-tei-athinas

Απάντηση στη σφοδρή κριτική που δέχεται μέσω δημοσιευμάτων για το θέμα της φοίτησης του Νίκου Ρωμανού με «βραχιολάκι» δίνει με ανακοίνωσή του ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

“Η συντονισμένη προσπάθεια για ανακάλυψη ατοπημάτων στην νομοπαρασκευαστική δραστηριότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Σειρά τώρα έχει η γνωστή ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων με “βραχιολάκι”. Το υπουργείο προκρίνει να επαφίεται η σχετική κρίση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, το οποίο προεδρεύεται από εισαγγελέα. Λόγος: ο εισαγγελέας – επόπτης της φυλακής είναι γνώστης, όχι μόνο της κατηγορίας ή της καταδίκης, αλλά και της πορείας του κρατουμένου και των συνθηκών της εκτέλεσης της ποινής, δεδομένα τα οποία συνήθως δεν είναι γνωστά στον ανακριτή της υποθέσεως. Θεωρεί άραγε κανείς ακατάλληλους για τη σχετική κρίση τον εισαγγελέα και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου;
Το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά: θα ακούσει στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης με πολύ προσοχή τους αντιλόγους, θα επεξεργαστεί τα κείμενα και θα προτείνει τις θέσεις που προάγουν την κοινωνική ασφάλεια και το κράτος δικαίου. Παρακάμπτει τις κραυγές και ευχαριστεί τους πολίτες και τους αρμόδιους που συμβάλλουν με τα σχόλια τους στην ευρύτερη νομοπαραγωγική διαδικασία”.
 

Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά (21/11), με το ρεπορτάζ να αναφέρει ότι “δρομολογείται η απελευθέρωση του Νίκου Ρωμανού με διάταξη πρόκληση και αφορά στην αλλαγή του τρόπου χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών των κρατουμένων με ‘’βραχιολάκι”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στο νέο άρθρο του Νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη για τις άδειες κρατουμένων του δικαστικού οργάνου που διέταξε την κράτησή τους, ενώ περιγράφονται συγκεκριμένες αιτιολογίες για την μη αποφυλάκισή τους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην εκπομπή “Μega Σαββατοκύριακο”, υπεραμύνθηκε της νέας διάταξης, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τροποποιήσεις σε περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις από τους Εισαγγελείς.