"Αντάρτικο πόλης": Εκρηκτικές μολότοφ, "παρκούρ" στις ταράτσες και ρίψεις αντικειμένων από κτήρια.

Τα οσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου(06/12) στην περιοχή των Εξαρχείων, με τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί από νωρίς, λάδια και γρασσα που είχαν ρίξει στο οδόστρωμα, για τα δίκυκλα των Αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ, και καρφιά για να σκάσουν τα λάστιχα των μηχανών και τις εκρηκτικές μολωτοφ που έριχναν από τα μπαλκόνια και ρίψεις αντικειμένων – έως και επαγγελματικό ψυγείο “γύρισαν” από μπαλκόνι- οι “αναρριχητές της στέγης” για να αποτρέψουν τις Αστυνομικές Δυνάμεις και οχήματα της Πυροσβεστικής να επιχειρήσουν στα Εξάρχεια.  

image

Οι αναφορές των προηγούμενων ημερών, από υπηρεσίες επιφορτισμένες με τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών προσδιόριζαν έντονη κινητικότητα και προεργασία ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου στην κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ περιμετρικά της Πλ. Εξαρχείων.
Η σύλληψη(06/12) ατόμου με όχημα να μεταφέρει 10 μπιτονια με βενζίνη στην περιοχή των Εξαρχείων ήταν ενδεικτικό της κατάστασης,  ενώ οι προθέσεις ατόμων που “εντάχθηκαν” στον όγκο της πορείας με κουκούλες και backpack να μεταφέρουν υλικά και μπουκάλια, “φάνηκαν” ..από νωρίς.
Το κέντρο επιχειρήσεων (06/12) άκουγε διαβιβάσεις Αστυνομικών οι οποίοι σε διατεταγμένη υπηρεσία είχαν τεθεί στα μέτρα για την πορεία, για «ατομα που “περνούσαν” από ταράτσα σε ταράτσα, απορρίπτουντας αντικείμενα ώστε να αποτρέψουν τις Αστυνομικές Δυνάμεις να  προσεγγίσουν την πλατεία Εξαρχείων. Σε μία τέτοια “εναέρια επίθεση” τα ατομα απέρριψαν από μπαλκόνι πολυκατοικίας, στο δρόμο.. επαγγελματικό ψυγείο.
image

Όπως αναφέρουν Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, αυτές οι ενέργειες, από άτομα του “χωρου ” έχουν και τη «συνενοχής κάποιων κατοίκων», οι οποίοι από τη μία διαμαρτυρόνται για τον “χαρακτηρισμό” της περιοχής τους, ενώ την ίδια στιγμή είναι αυτοί που “συγκαλύπτουν” τις παραβατικές ποινικές συμπεριφορές, σε μια «αποστροφη και της οργανωμένης Πολιτείας».
Στο προσφατο παρελθον ειχε προσδιορισθεί μετα από επίθεση σε βαρος Αστυνομικών Δυνάμεων – στατική διμοιρία έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ- απο ατομα του “χωρου” με ομοίωμα χειροβομβίδας, πολυκατοικία της περιοχής στην οποία είχαν καταφύγει οι δράστες. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε δοθεί Εισαγγελική άδεια να εισέλθουν στην πολυκατοικία οι Αστυνομικοί, να πραγματοποιήσουν συλλήψεις, στο σκεπτικό ότι δε χρησιμοποιήθηκε εκρηκτική ύλη.
Την ίδια τακτική ακολούθησαν και στη συνέχεια, με τα άτομα να καταφεύγουν σε συγκεκριμένες πολυκατοικίες μετά από επιθεσεις εναντίον των Αστυνομικών Δυνάμεων.
image

Σε άλλα σημεία της περιοχής,  τα “άτομα της πλατείας” αυτοπτοσδιοριζόμενοι “ανταρτες πολης” ειχαν τοποθετήσει λάστιχα ποτίσματος κατά μήκος των δρόμων, απ όπου θα περνούσαν δίκυκλα της ΔΕΛΤΑ και υπηρεσιακά οχήματα στα οποία είχαν προσαρμόσει “τρίκαρφα” (καρφιά με τρεις ακτίνες που σκέκονται όρθια), προκειμένου να σκάσουν τα ελαστικά των δικύκλων και οχημάτων της ΕΛΑΣ .
image

Από το “πεδίο μάχης” των Εξαρχείων, 12 Αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, για νοσηλεία, κάποιοι αναβάτες μηχανών τραυματίστηκαν από πτώσεις στο γλυστερό οδόστρωμα.
Χαρακτηριστικό των άγριων προθέσεων των ατόμων του “χώρου” σε βάρος των Αστυνομικών, η επίθεση σε βάρος νεαρού Αστυνομικού απο τους καταληψίες της ΓΣΕΕ, οι οποίοι επιτέθηκαν στον νεαρό. Χρειάστηκε η επέμβαση της ΔΕΛΤΑ και διμοιρίας των ΜΑΤ, που πραγματοποίησαν προσαγωγές 19 ατόμων, οι οποίες μετατράπηκαν όλες σε συλλήψεις.
image

Στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση των ατόμων που προκαλούσαν τα επεισόδια,  χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς και οι δυο “Αιαντες “, τα υδροφόρα οχήματα αντιμετώπισης διαδηλωτών, η συνδρομή των οποίων ήταν σημαντική για την ασφάλεια των επιχειρησιακών Αστυνομικών Δυνάμεων, λειτουργώντας ενισχυτικά στις πεζές ενστολες ομάδες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι παρά τη σφοδρή επίθεση με εκρηκτικές μολότοφ (έχουν στη σύσταση τους υλικά ταχείας ανάφλεξης, και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες κατά την ανάφλεξη τους) από ταράτσες και από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί περιμετρικά της πλατείας, το σύστημα αυτοπυρόσβεσης που διαθέτουν τα συγκεκριμένα οχήματα,  επέτρεψε να συνεχίσουν να επιχειρούν μέχρι την αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, πραγματοποίησαν 296 προσαγωγές ατόμων εκ των οποίων 43 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, τα συνεργεία του Δήμου, έχουν συγκεντρώσει από τα Εξάρχεια περίπου.. 50 τόνους μπάζα τα οποία μετέφεραν στην περιοχή οι βανδαλοι ταραξιες, με τις καταστροφές ανάλογες με οσες είχαν καταγραφεί το 2008 αλλά “οριοθετημενες” σε ένα γεωγραφικό σημείο την περιοχή των Εξαρχείων.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport