Aνησυχία και έκτακτα σχέδια της ΕΛΑΣ για πυρήνα τζιχαντιστών|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Τυχόν επικίνδυνες ζυμώσεις σε κέντρα φιλοξενίας και χώρους με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, ανησυχούν ιδιαίτερα την ΕΛ,ΑΣ.

image

«Δηλαδή κάποιος εγκλωβισμένος τζιχαντιστής παρέχοντας βοήθεια σε κάποιους μετανάστες, τους προκαλέσει το συναίσθημα ανταπόδοσης και συμμετοχής σε πυρήνα που θα δημιουργηθεί εδώ», δηλώνει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ που συμμετείχε στην εκπόνηση του σχεδίου των μέτρων ασφαλείας μετά το αιματοκύλισμα των Βρυξελλών.
Και συνεχίζει: «Μέχρι πριν από λίγο καιρό η χώρα μας ήταν σημείο “transit” για τις διελεύσεις μελών του ISIS. Είχαν βρει τον δουλεμπορικό διάδρομο για το πέρασμα στρατολογημένων μελών τους, όπως διαπιστώθηκε στην περίπτωση της Γαλλίας.
Τώρα μετατραπήκαμε σε “φυλακή” για εκείνους. Προς το παρόν δεν υπάρχει βάσιμη πληροφορία τέτοιου κινδύνου ή ένδειξη ριζοσπαστικοποίησης ανάλογου βαθμού. Πρέπει να ενισχύσουμε το πληροφοριακό δίκτυο μας και να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών με τις ξένες διωκτικές αρχές, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν απρόθυμες και εσωστρεφείς».
Παρότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν υπάρχουν πυρήνες τζιχαντιστών, όπως διαβεβαιώνουν Έλληνες αξιωματούχοι, ο προβληματισμός τους αφορά την πιθανότητα έλευσης ενός ακραίου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους στην Ελλάδα, ο οποίος εγκλωβισμένος εδώ, αποφασίσει τη δημιουργία «πυρήνα» στο εσωτερικό μας στρατολογώντας πρόθυμα και θρησκευτικά φανατισμένα άτομα.
«Με κλειστά τα ευρωπαϊκά σύνορα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδήλωση επιθέσεων σε στόχους ξένων συμφερόντων στη χώρα μας. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας τζιχανιστής που έχει έρθει από τις εμπόλεμες ζώνες, δεν μπορεί να σχηματίσει πυρήνα που θα ανοίξει πυρ σε κάποιο ξενοδοχείο ελληνικού νησιού, όπου έχουν καταλύσει ξένοι τουρίστες; Κανείς» δηλώνει με νόημα στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Από την πρώτη στιγμή της φρικτής είδησης των επιθέσεων στην πρωτεύουσα του Βελγίου ανέβηκε αυτόματα ο δείκτης επιπέδου κινδύνου στις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Βασικό θέμα στις προγραμματισμένες συσκέψεις της αστυνομικής ηγεσίας ήταν η διαβίβαση εντολών προς όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για τη λήψη έκτακτων μέτρων και εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου ασφάλειας… 15 ημερών και επικαιροποίησής του μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος.
Την ίδια ώρα τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., αναμένουν ενημέρωση των βελγικών αρχών σχετικά με την ταυτότητα των δραστών των επιθέσεων αυτοκτονίας προκειμένου να εξετασθεί αν υπάρχει περίπτωση διέλευσής τους από τη χώρα μας.

Αεροδρόμιο, λιμάνια, σταθμοί Μετρό
Προτεραιότητα στη λήψη των σχετικών μέτρων με επισήμανση αυξημένης επαγρύπνησης, δόθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου έγινε ειδική σύσκεψη με όλους τους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.
Μία ομάδα της ΕΚΑΜ, πυροτεχνουργοί και ανιχνευτικοί σκύλοι, εγκαθίσταται μόνιμα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα στις περιπτώσεις εντοπισμού υπόπτων ή ασυνόδευτων αποσκευών και δεμάτων.
Ενεργοποιείται σε μέγιστο βαθμό το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου για τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών. Δόθηκαν επίσης εντολές για τον λεπτομερή έλεγχο των αφίξεων και αναχωρήσεων, από και προς πόλεις της Γαλλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Ιταλίας.
Στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ, υπήρχε ήδη εκπονημένο σχέδιο ασφάλειας μετά τις επαναλαμβανόμενες καταδρομικές επιθέσεις ομάδων αντιεξουσιαστών, με τη συμμετοχή ομάδων ΔΙ.ΑΣ., «Ζ» και ΟΠΚΕ, οι οποίες πιθανότατα θα ενισχυθούν.

Σχολεία και εμπορικά κέντρα
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη συμμετοχή αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών, στη δημιουργία αυξημένου κλοιού προστασίας γύρω από όλους τους χαρακτηρισμένους στόχους και συγκεκριμένα πρεσβείες, οικίες, μετακινήσεις διπλωματικών αποστολών, με έμφαση σε αυτές του Βελγίου, Γαλλίας και Ολλανδίας. Προβλέπεται αύξηση των στατικών αστυνομικών δυνάμεων και των περιπολιών γύρω από τους στόχους.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα επιτηρούν επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων, όπως και ξένα σχολικά συγκροτήματα των βορείων προαστίων της Αττικής. Παράλληλα, έχουν δοθεί εντολές για αύξηση των αστυνομικών περιπολιών σε μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αττικής και χώρους όπου παρατηρείται συνάθροιση μεγάλου αριθμού ατόμων σε αυτούς. Το αστυνομικό σχέδιο είχε εκπονηθεί μετά την επίθεση του ISIS στην Άγκυρα, το οποίο επικαιροποιήθηκε μετά τα νέα δεδομένα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Συλλογή-ανάλυση πληροφοριών
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν χαρακτηριστικά πως όλα τα μέτρα της έντονης ένστολης παρουσίας αποτελούν έναν σημαντικό μέρος του σχεδίου ασφάλειας, λειτουργώντας αποτρεπτικά, ωστόσο αυτή τη στιγμή πρέπει να ενισχυθεί το αδύναμο πληροφοριακό δίκτυο για την πρόληψη και αποτροπή τέτοιων ενεργειών.

Στελέχη της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Κρατικής Ασφάλειας θα επιχειρήσουν την ενεργοποίηση πληροφοριακών συνδέσμων σε μουσουλμανικές κοινότητες, στους τουλάχιστον 100 αυτοσχέδιους λατρευτικούς χώρους που βρίσκονται στην Αττική, όπως και σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, προσπαθώντας να προβούν σε μία χαρτογράφηση των επικίνδυνων προσώπων και ομάδων.
Ήδη κάποια άτομα που κατά καιρούς έχουν συμπεριληφθεί στους ύποπτους «συμπαθούντες» του Ισλαμικού Κράτους, όπως και χώροι σε Ν. Κόσμο, Καλλιθέα και άλλες περιοχές έχουν τεθεί σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης.
Πρέπει να σημειωθεί η έλλειψη έως και ανυπαρξία αραβόφωνων σε ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και Κρατική Ασφάλεια, για τις οποίες υπήρξε πρόθεση προσλήψεων στο πλαίσιο δημιουργίας αντιτρομοκρατικών-«αντιτζιχαντιστικών» κλιμακίων, προκειμένου να εγκατασταθούν στα νησιά μας για τον εντοπισμό υπόπτων, χωρίς ακόμη να έχουν πραγματοποιηθεί.
Για παράδειγμα στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, υπάρχει τμήμα έρευνας του μουσουλμανικού στοιχείου στην Αττική, το οποίο απαρτίζεται από πέντε αστυνομικούς εκ των οποίων ένας είναι αραβόφωνος, την ώρα που το 5ο τμήμα της ίδιας υπηρεσίας απασχολεί περισσότερους από 900 αστυνομικούς στην φύλαξη και προστασία προσώπων και κτιρίων.

Η «μυστικοπάθεια» των Βέλγων
Οι επικεφαλής ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., ευελπιστούν πως η νέα αιματηρή επίθεση στις Βρυξέλλες, αποτελέσει μία σοβαρή αφορμή προκειμένου να καμφθεί η εσωστρέφεια, μυστικοπάθεια, κωλυσιεργία, η ανισότιμη συμπεριφορά των Βελγικών και Γαλλικών αρχών, απέναντι στις ελληνικές και να υπάρξει μία ισχυρή συνεργασία, ένα κοινό μέτωπο, με την ανταλλαγή στοιχείων, πληροφοριών ακόμη και κοινών επιχειρήσεων για την αποτροπή τέτοιων επιθέσεων.
Σημειώνεται ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ένας από τους οργανωτές του αιματοκυλίσματος στο Παρίσι, βρισκόταν στο Παγκράτι τον Ιανουάριο του 2015, σχεδόν 10 μήνες πριν τις επιθέσεις.
Οι Βέλγοι, στις 2 Ιανουαρίου, έστειλαν σήμα στη χώρα μας προκειμένου να ερευνηθεί ένα πρόσωπο με το όνομα «Ομάρ», δίνοντας την τηλεφωνική σύνδεση με την οποία φερόταν να συντονίζει πυρήνα τζιχαντιστών στο Βερβιέ του Βελγίου.
Οι Βέλγοι εξελίσσουν την επιχείρηση που κατέληξε στον θάνατο δύο δραστών κάτι που φυσικά προκάλεσε τη φυγή του Αμπααούντ. Στις 17 Ιανουαρίου οι Έλληνες αστυνομικοί φθάνουν στο υπόγειο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι, όπου προσαγάγουν τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς, ο οποίος κατέχει την ύποπτη τηλεφωνική σύνδεση, και έναν ακόμη άνδρα με συριακό διαβατήριο.
Στις 19 Ιανουαρίου κάνουν άλλη έρευνα σε σπίτι στα Σεπόλια, το οποίο είχε «καθαριστεί» και βρήκαν σε αυτό κάποια… γαλλικά διπλώματα οδήγησης. Οι Βέλγοι ζητούν με καθυστέρηση την έκδοση του Αλγερινού Νταμάς, ενώ δεν τους ενδιέφερε ο «Σύρος», ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος.
Μετά από 10 ημέρες οι Βέλγοι ενημερώνουν ότι εκείνος, που μέχρι τότε τον θεωρούσαν Σύρο υπήκοο, ήταν Γάλλος και σεσημασμένος ως στρατολογητής τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Φυσικά είχε εξαφανιστεί και εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψής του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ μαζί με ένα ακόμη άτομο, την 1η Αυγούστου 2015 μπήκε σε πλοίο της γραμμής που απέπλευσε από το λιμάνι του Μπάρι με προορισμό την Πάτρα και επέστρεψε στην Ιταλία την 5η του ίδιου μήνα.
Στη συνέχεια φέρεται να διέσχισε την Ιταλία και επέστρεψε στο Βέλγιο. Ο φίλος του, με τον οποίο ταξίδευε, ήταν ο 26χρονος Βέλγος υπήκοος μαροκινής καταγωγής Αχμέντ Νταχμανί, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο στην Αττάλεια της Τουρκίας.


*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου