Ανησυχία για τις αποφυλακίσεις περίπου 800 επικίνδυνων ποινικών|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Η αποφυλάκιση μέχρι τα τέλη Ιουνίου περίπου 800 ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν εμπλακεί σε συμμορίες ληστών με Καλάσνικοφ, επιδρομές σε σπίτια και άλλες περιπτώσεις την περίοδο 2009-11 προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ.

image

Το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζεται σε περίπου 100 από αυτούς που θεωρούνται και ιδιαίτερα επικίνδυνοι, με κύριο φόβο την έξαρση της εγκληματικότητας και σοβαρών ενόπλων επιθέσεων.
Οι διωκτικές αρχές έχουν δημιουργήσει βάση δεδομένων και δίαυλο ενημέρωσης με τις δικαστικές αρχές σε σχέση με τις επερχόμενες αποφυλακίσεις ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών. Στόχος είναι να υπάρχει καταγραφή των κινήσεών τους ή να ακολουθούνται -για πολλούς αλλοδαπούς- διαδικασίες απέλασης.
Την περίοδο 2008-211 υπήρχε έξαρση των ληστρικών επιθέσεων σε σπίτια και είχαν εξαρθρωθεί 36 εγκληματικές οργανώσεις Ελλήνων, 25 αλλοδαπών ή μεικτών σχημάτων, ενώ είχε αποκαλυφθεί και η δράση 42 συμμοριών με άτομα από το πρώην ανατολικό μπλοκ (Γεωργιανοί και άλλοι) που προχωρούσαν σε επιδρομές σε σπίτια.
Εκείνη την περίοδο είχε αποκαλυφθεί η δράση -κυρίως στη νοτιοανατολική Αττική- των νεαρών αλλοδαπών με τα καλάσνικοφ που είχαν κακοποιήσει γυναίκες στη διάρκεια εισβολών στα σπίτια, οι ληστές με τις βαριοπούλες και άλλες συμμορίες που σκορπούσαν τον τρόμο. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι το ίδιο χρονικό διάστημα είχε συζητηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. η δημιουργία ειδικών δυνάμεων, με ισχυρό οπλισμό, άμεσης παρέμβασης σε περίπτωση εντοπισμού αυτών των συμμοριών.
Τώρα εκτιμάται ότι λόγω έκτισης τμήματος της ποινής τους -της τάξης των 8-15 ετών κατά μέσο όρο- αλλά και διάφορων χρονικών συγκυριών θα υπάρξει το επόμενο τρίμηνο μαζική αποφυλάκιση αρκετών εξ αυτών. Οι αστυνομικοί αποσαφηνίζουν ότι «το δικαίωμα στην ελευθερία του κάθε ανθρώπου είναι απολύτως σεβαστό και δεν σημαίνει ότι οι αποφυλακιζόμενοι θα επανέλθουν στην εγκληματική δράση».
Εκφράζεται όμως από αντίστοιχες εμπειρίες του παρελθόντος φόβος ότι ίσως υπάρξει «ανατροφοδότηση» της εγκληματικότητας και δημιουργίας νέων συμμοριών από ορισμένους εκ των ποινικών που θα βρεθούν εκτός φυλακής.


*tovima.gr