Ανάρμοστη συμπεριφορά και επεισόδια αναφέρουν στις απόρρητες αναφορές τούς οι αστυνομικοί συνοδοί του Μένανδρου Φουρθιώτη

Η ποινική εμπλοκή του Μένανδρου Φουρθιώτη ανέδειξε το περιεχόμενο των απόρρητων αναφορών Αστυνομικών οι οποίοι είχαν διατεθεί στην προσωπική συνοδεία του, και περιγράφουν τις παράλογες απαιτήσεις του με φραστικά επεισόδια και διαπληκτισμούς με πολίτες

Με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ από τις 25 Μαΐου 2020, είχαν διατεθεί ένστολοι στη συνοδεία του Μένανδρου Φουρθιώτη. Ωστόσο με ενημερωτικό σημείωμα που φέρει ημερομηνία 31 Μαρτίου 2021 , με την ένδειξη “απόρρητο”, γίνεται μνεία σε αναφορές των αστυνομικών συνοδών του, καθώς, «υπάρχουν περιστατικά που κατά την κρίση τους πλήττουν το κύρος της ελληνικής αστυνομίας και δεν ανάγονται στην αποστολής τους», αναφέρει το εισηγητικό . Όπως επισημαίνεται στο εν λόγω έγγραφο, «σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνοδευτικής ασφάλειας αλλά και του συνόλου των διατιθέμενων αστυνομικών, δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφάλειας του εν θέματι προσώπου για την κατ’ εξαίρεση διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 156 του του Π.Δ. 141/91».

Μεταξύ άλλων οι αστυνομικοί περιγράφουν στις αναφορές τους, περιστατικά κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες, καθώς στις 08/09/2020 σε διαπληκτισμό του Μένανδρου Φουρθιώτη με υπάλληλο καταστήματος εστίασης παρουσία του αστυνομικού συνοδού λοιπών παρευρισκομένων ατόμων, ενώ στις 24/12/2020 διαπληκτίστηκε με άλλο άτομο σε ζαχαροπλαστείο, παρουσία του αστυνομικού συνοδού του. Στις 10/01/2021 ζήτησε από αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα φύλαξης στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ελέγχοντας όσους εισέρχονται και εξέρχονται, ενώ στις 21/01/2021 ζήτησε από τους αστυνομικούς συνοδούς να επέμβουν και να επιπλήξουν συνεργάτιδά του στο κανάλι. Και επίσης όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, στις 23/01/2021 ζήτησε από τον αστυνομικό συνοδό να εκτελέσει καθήκοντα οδηγού του αυτοκινήτου του προφασιζόμενος ότι δεν αισθάνεται καλά και στις 15/02/2021 μπήκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο που του είχε διατεθεί για την συνοδευτική ασφάλεια προκειμένου να μετακινηθεί παρότι απαγορεύεται, ενώ, επιβίβασε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο δύο ακόμα άτομα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απαίτησε την άμεση αποδέσμευση ενός εκ των δύο αστυνομικών και προφασιζόμενος ότι είχε αιτηθεί την επιστροφή του στην οργανική του θέση χωρίς να τον έχει ενημερώσει. Ζήτησε από τον αστυνομικό οδηγό να αποβιβάσει τον συνάδελφό του στον πλησιέστερο σταθμό ΗΣΑΠ και παρότι ο οδηγός προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη ήταν ανένδοτος.
Επεισόδιο είχε και στις 23/02/2021 όταν διαπληκτίστηκε με Αξιωματικό στην Τροχαία Αττικής, και στις 17/03/2021 ζητάει να επιβιβαστεί σε υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος λόγους υγείας. Ενώ στις 24/03/2021 απαιτεί από έναν εκ των τριών συνοδών του να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του προκειμένου να μετακινηθεί. Όταν ο ένστολος του αρνήθηκε, του απευθύνθηκε προσβλητικά με τη φράση «Είσαι άσχετος. Να δεις που αύριο θα τρέχεις στο γραφείο του διοικητή σου» και στις 25/03/2021 αρνήθηκε να οδηγήσει το αυτοκίνητό του και ζήτησε επικαλούμενος λόγους υγείας να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό όχημα.

Σύμφωνα με τις αναφορές των Αστυνομικών, ο Μένανδρος Φουρθιώτης ζητούσε από τους αστυνομικούς συνοδούς του να επιβιβάζεται στο υπηρεσιακό όχημα επικαλούμενος σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν. Από την πλευρά του, ο Μένανδρος Φουρθιώτης, υπέβαλλε δύο αναφορές για “πειθαρχικά παραπτώματα” τα οποία απέδιδε στους αστυνομικούς συνοδούς του.