Αλβανία: Συνελήφθη ο Αλβανός εξτρεμιστής Ταχίρ Βέλιου- Σε καταδρομική σε μειονοτικά χωριά, βεβήλωσε ελληνικές σημαίες

Στη σύλληψη του Ταχίρ Βέλιου, επικεφαλής εξτρεμιστικής οργάνωσης που ονειρεύεται… “Μεγάλη Αλβανία”, προχώρησε η Αλβανική Αστυνομία.

Ο Ταχίρ Βέλιου, ο οποίος έχει στρατολογήσει δεκάδες νέους, στην Αλβανία, το Κόσσοβο και τα Σκόπια, συνελήφθη με αφορμή τις καταδρομικές εξορμήσεις- πριν από λίγες ημέρες- σε περιοχές της ελληνικής μειονότητας, όπου υπέστειλε και βεβήλωσε με εμπρησμό ελληνικές σημαίες.

ΑΛΒΑΝο_ΤΑΧΙΡ ΒΕΛΙΟΥ_ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΣΗΜΑΙΑΧαρακτηριστικές οι περιπτώσεις βανδαλισμών κι εμπρησμών που προκαλεσε, στα μειονοτικά χωριά Αλύκο και Λειβαδιά, ενώ μπαράζ δημοσιεύσεων ζητούσαν την απέλαση του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Βέλιου συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης (06/06) στα σύνορα Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου, μαζί με ακόμη δύο συνεργούς του κρατούνται από τις αλβανικές αρχές. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για τη συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση που καλλιεργεί το ακαριαίο εθνικό μίσος, τη βεβήλωση και εμπρησμούς της ελληνικής σημαίας, και τη διανομή προπαγανδιστικού έντυπου υλικού.
Ο Βέλιου και η οργάνωσή του, το τελευταίο διάστημα είχαν έντονη παρουσία επίσης στο Κόσσοβο αλλά και τα Σκόπια.
Μία κίνηση που πριν από έναν χρόνο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γραφική, εξελίσσονταν σε επικίνδυνη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, γεγονός που είχε επισημανθεί από πολλές ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες.
Η Αλβανική κυβέρνηση, έδειχνε ότι δεν είχε πρόθεση να «αγγίξει» τον Βέλιου και την ομάδα του, ωστόσο -εκ του αποτελέσματος- προκύπτει να ασκήθηκαν  έντονες πιέσεις και οι αλβανικές Αρχες, προχώρησαν στη σύλληψή του.

________

* epiruspost.gr