Αλλόνησος: Εκτόπισαν τη μονάχους μονάχους για την καβάτζα των ναρκωτικών

Διεθνές κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών εξάρθρωσε το Λιμενικό σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Με ταχύπλοα σκάφη οι Αλβανοί διακινητές μετέφεραν τα ναρκωτικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα προωθούσαν δια θαλάσσης στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τεσσερις Αλβανοι ενώ έχουν  κατασχθεί περισσότερα από 1.700 κιλά κάνναβης.

ΛΣ_ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ_ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΛΒΑΝΟΙ_ΙΙΙΙΛΣ_ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ_ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΛΒΑΝΟΙ_ΙΙΛΣ_ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ_ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΛΒΑΝΟΙ_ΙΙΙ

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Πέτρου Τζεφέρη:

«..Η σημερινή παρουσίαση άφορα σε ένα καίριο χτύπημα στα διεθνικά κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, που επετεύχθη με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στο εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μέσω της θαλάσσιας μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης και ηρωίνης.

Θα ήθελα εξαρχής να τονίσω ότι η εξάρθρωση αυτή είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και ειδικότερα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η στενή συνεργασία που διαχρονικά αναπτύσσουμε με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή άλλα και όλες τις Αρχές επιβολής του νομού της χώρας μας, αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα τόσο στον τομέα του σχεδιασμού κοινών δράσεων, όσο και στον τομέα της επιχειρησιακής στρατηγικής.

Ο απολογισμός της κοινής επιχείρησης που εκτυλίχτηκε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας είναι η σύλληψη (4) μελών του κυκλώματος και η κατάσχεση 1.172 κιλών ακατέργαστης κάνναβης .

Η επιχειρησιακή δράση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής θα αναλυθει από τον Διευθυντή της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, Πλοίαρχο Σπυρίδωνα Ευαγγελίδη, ενώ λεπτομέρειες για την υπόθεση από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλο το προσωπικό των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που συμμετείχε στη κοινή αυτή επιχείρηση.»

ΛΣ_ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ ΣΠΗΛΙΑΣ_ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΛΒΑΝΟΙ_ΙΙΙΙΛΣ_ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ ΣΠΗΛΙΑΣ_ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΛΒΑΝΟΙΛΣ_ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ ΠΗΛΙΑΣ_ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΛΒΑΝΟΙ

Δηλώσεις του Διευθυντή της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, Πλοίαρχου Σπυρίδωνα Ευαγγελίδη:

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή με την Ελληνική Αστυνομία, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ευρύτατη επιχείρηση εντοπισμού ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, με τη σύλληψη των εμπλεκομένων.

Συγκεκριμένα, την 25-9-2019, και αφού ενημερωθήκαμε για την πιθανή ύπαρξη δύο (2) ταχύπλοων σκαφών που επιχείρησαν να μεταφέρουν ναρκωτικά στις ακτές της Τουρκίας, άμεσα οργανώθηκε από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή μεγάλου εύρους επιχείρηση με τη συμμετοχή δέκα (10) περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενός ελικοπτέρου και ενός αεροσκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και δύο (2) εναέριων μέσων FRONTEX, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Η κινητοποίηση αυτή, είχε ως αρχικό αποτέλεσμα, τον εντοπισμό και μετά από καταδίωξη τον εγκλωβισμό και την ακινητοποίηση του ενός ταχύπλοου σκάφους και τη σύλληψη των τριών (03) αλλοδαπών επιβαινόντων του.

Ακολούθως, την 29-9-2019, εντοπίστηκε έτερο φουσκωτό σκάφος με έναν αλλοδαπό επιβαίνοντα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Αγκιστρίου ν. Αίγινας. Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, από μεικτό κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας, προέκυψε αφενός ότι επρόκειτο για το έτερο ταχύπλοο σκάφος που εμπλέκεται στη μεταφορά ναρκωτικών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ν. Λέσβου, και αφετέρου ότι τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ερημική τοποθεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.

Με βάση αυτό το δεδομένο πλωτά Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. των όμορων Λιμενικών Αρχών ξεκίνησαν μια ευρεία αναζήτηση της ακριβούς τοποθεσίας απόκρυψης των ναρκωτικών. Τελικά, μεσημβρινές ώρες της 30-09-2019, εντοπίστηκαν από πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε σπηλιά στη νησίδα ”ΠΙΠΕΡΙ” στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.

Τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, όπου και παραδόθηκαν σε κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τα περαιτέρω.. »

ΛΣ_ΔΙΑΔΡΟΜΗ_ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ_ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΛΒΑΝΟΙ_ΙΙΙΛΣ_ΕΛΑΣ_ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ_ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΛΒΑΝΟΙ_ΙΙΙ

Δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου:

« ..Η εξιχνίαση της υπόθεσης είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, τη FRONTEX , την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου και Μαγνησίας.

Ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, συνελήφθησαν αρχικά την Τετάρτη 25-09-2019 στην θαλάσσια περιοχή δυτικά των Ψαρών, τρείς αλλοδαποί ηλικίας (42, 42 και 25) ετών και την Κυριακή 29-09-2019 στην θαλάσσια περιοχή του Αγκιστρίου Αττικής, άλλος ένας αλλοδαπός συνεργάτης τους, ηλικίας 35 ετών. Για την ίδια υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλοι δύο συνεργοί τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις των νομοθεσιών για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και ύστερα από αστυνομικές ενέργειες εξακριβώσεις και διασταυρώσεις στοιχείων, δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων (profiling), πιστοποιήθηκε η εγκληματική δράση καθώς και ο ρόλος των μελών του κυκλώματος, αλλά και ο τρόπος δράσης τους ( modus operandi ) ως ακολούθως:

Επιλογή κατάλληλων ταχυπλόων σκαφών, που παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, καθώς επίσης και η τοποθέτηση μηχανών ιδιαίτερα μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων, έτσι ώστε και να μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να μη δύναται οι Διωκτικές Αρχές να τα ακινητοποιήσουν.
Επιλογή έμπειρων και των πλέον ικανών χειριστών των ταχυπλόων σκαφών.
Επιλογή συγκεκριμένων ημερών με «κατάλληλες» για τους διακινητές, καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους άνω των 5-6 μποφόρ. (Σημειώνεται ότι για την ημέρα Τρίτη 24/09/2019: από την Ε.Μ.Υ. προβλέπονταν συννεφιά, βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τις απογευματινές στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ οι Άνεμοι, τις πρωινές ώρες Νοτιάδες 5-7, από το απόγευμα Βοριάδες 4-6, στο Αιγαίο 5-7 Μποφόρ).
Μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης στις ακτές της Τουρκίας και στη συνέχεια ανταλλαγή – επαναφόρτωση ποσοτήτων ηρωίνης.
Επικοινωνία μέσω εφαρμογών του διαδικτύου.
Συνεχή παρακολούθηση διαδικτυακών μέσων (ειδησεογραφικές σελίδες), προκειμένου να επαναπρογραμματίζουν την δράση τους στην μεταφορά των ναρκωτικών.
Σε περίπτωση εντοπισμού από τις Διωκτικές Αρχές, μη συμμόρφωση σε υποδείξεις για στάση – ακινητοποίηση των ταχυπλόων σκαφών και προσωρινή εναπόθεση των ναρκωτικών σε κοντινά με τον τελικό προορισμό σημεία (νησιά ή βραχονησίδες) και παραλαβή αυτών όταν θεωρηθεί από την εγκληματική οργάνωση ότι υπάρχουν ασφαλείς προϋποθέσεις.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Την 30/09/2019, ύστερα από επισταμένες έρευνες κυρίως στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων, άνδρες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισαν σε σπήλαιο της βραχονησίδας Πιπέρι Σποράδων, βορειοανατολικά της Αλοννήσου, εκατόν έξι (106) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους ενός (1) τόνου και εκατό, εβδομήντα δύο (172) κιλών περίπου. Επισημαίνεται ότι η βραχονησίδα Πιπέρι Σποράδων, είναι ακατοίκητη και η εγγύτερα ευρισκόμενη βραχονησίδα, δυτικά της θαλάσσιας περιοχής του Σιγρίου Λέσβου, όπου είχε εντοπισθεί αρχικά το πρώτο σκάφος, την 12:30΄ ώρα της 25/09/2019,
δύο (2) ταχύπλοα σκάφη.
Οι τρείς πρώτοι συλληφθέντες έχουν ήδη κριθεί προσωρινά κρατούμενοι με σχετική Διάταξη του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, ενώ ο τέταρτος συλληφθείς οδηγείται σήμερα, ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου . »