“Οι «αλληλέγγυοι» που εγκατέστησε η Κυβέρνηση στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού προμηθεύουν σήμερα καταληψίες των Εξαρχείων”

Παρέμβαση με ερώτηση στον αναπληρωτή Υπουργό για την αποθήκη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στον καταυλισμό του Ελληνικού που προμηθεύει καταλήψεις στα Εξάρχεια.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτητης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα για το πως παραχωρήθηκε η διαχείρηση κρατικής δομής σε “αλληλέγγυους”, πως γίνεται η διαχείρησή της κ.α.

Μ.Βαρβιτσιώτης: “Πλήρης ασυδοσία επικρατεί στο κέντρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, αφού οι  «αλληλέγγυες» ΜΚΟ που έχει εγκαταστήσει εκεί η Κυβέρνηση προμηθεύουν σήμερα καταληψίες των Εξαρχείων”.

Το κείμενο της ερώτησης του υπεύθυνου του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Προς: κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Οι «αλληλέγγυοι» που εγκατέστησε η Κυβέρνηση στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού προμηθεύουν σήμερα καταληψίες των Εξαρχείων

Η πλήρης κυβερνητική ανεπάρκεια και ανικανότητα στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού έχει δημιουργήσει σήμερα το απαραίτητο υπόβαθρο σε κάθε λογής Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) να υποκαθιστά τον κρατικό μηχανισμό και να δρα ανεξέλεγκτα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο χώρος αυτός σήμερα όχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού στο παρελθόν, αλλά, επιπρόσθετα, έχει μετατραπεί και σε μνημείο ασυδοσίας, αφού οι «αλληλέγγυες» ΜΚΟ που έχει εγκαταστήσει εκεί η Κυβέρνηση, συνεχίζουν να διαχειρίζονται καθημερινά «κατά το δοκούν» τεράστιες ποσότητες τροφίμων, ρουχισμού και φαρμακευτικού υλικού.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα τόσο της εφημερίδας Καθημερινή (14.01.2017, σελ 12), όσο και του διαδικτυακού ιστοτόπου www.vimaonline.gr (11.02.17), τη διαχείριση της κεντρικής αποθήκης -στην οποία και βρίσκονται άναρχα «στοιβαγμένοι» τόνοι αδιάθετου ανθρωπιστικού υλικού- έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα εξ ολοκλήρου η επονομαζόμενη ΜΚΟ «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία», καθώς και κάποιοι «Ισπανοί αλληλέγγυοι».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι βασικοί αποδέκτες και ωφελούμενοι των συγκεκριμένων αγαθών δεν είναι σήμερα όσοι διαμένουν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, αλλά «καταληψίες» των Εξαρχείων, «αλληλέγγυοι» , δηλαδή, που -με τη σειρά τους- έχουν καταλάβει παράνομα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και φιλοξενούν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο Υπουργός:

• Για ποιο λόγο παρεχώρησε τον έλεγχο μιας κρατικής δομής σε μία αγνώστου νομικής προελεύσεως και λοιπών στοιχείων «αυτο-οργανωμένη» πρωτοβουλία πολιτών;

• Κάτω από ποιο καθεστώς γίνεται η διαχείριση της συγκεκριμένης κρατικής εγκατάστασης και η διάθεση του ανθρωπιστικού υλικού;

• Έχει υπογραφεί το προβλεπόμενο παραχωρητήριο και, αν ναι, μέχρι πότε είναι η χρονική ισχύς του;

• Υπάρχει σχεδιασμός για τη σύσταση ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί -έστω και καθυστερημένα- ο έλεγχος στην ασυδοσία των ΜΚΟ;

• Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν διατεθεί στη χώρα μας για το Προσφυγικό –Μεταναστευτικό;

Ο ερωτών Βουλευτής,
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης