Αλλάζει ο Νόμος για τα κατοικίδια- Υποχρεωτική για τον ιδιοκτήτη η στείρωση

Ετήσιο πρόστιμο €100 σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων, οι οποίοι έχουν επιλέξει να μη στειρώσουν το οικόσιτο ζώο συντροφιάς τους, προβλέπει το νέο Νομοσχέδιο. Αστείρωτα ζώα, στο ιδιο ιδιόκτητη δικαιολογούνται μονο σε .. ζευγάρι.

Yποχρεωτική γίνεται η στείρωση των κατοικίδιων, εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, που παρουσίασε (22/03) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης.

Την υποχρέωση στείρωσης αναλαμβάνει ρητά ο ιδιοκτήτης του ζώου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Νομοσχεδίου, κατά την κίνηση του ζώου σε εξωτερικούς χώρους (βόλτα κλπ) θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά μαζί του διαβατήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου, χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση. Όποιος ιδιοκτήτης ωστόσο επιλέξει να μη στειρώσει το ζώο του, θα κληθεί να πληρώσει ετήσιο τέλος ύψος ποσού στα 100 ευρώ.

Αστείρωτα ζώα μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης με την προϋπόθεση να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό), με την καταβολή του ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου. Έτσι δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης των φυλών (σκύλων και γατών) και η αντικατάσταση των ζώων με απόκτηση απογόνων.

Το κατοικίδιο υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι καταχωρημένο με “τσιπακι” και εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του Υπουργείου, με το κόστος, να ανέρχεται στα €6.
Ακόμη, πιο αυστηρό γίνεται το πλαίσιο της μεταβίβασης του ζώου. Όλη η διαδικασία θα πρέπει να είναι πλήρως καταγεγραμμένη, προκειμένου οι Αρχές να γνωρίζουν το νεο ιδιοκτήτη και το «ιστορικό» του ζώου συντροφιάς.

Με το νέο Νομοσχέδιο απαγορεύονται τα ζώα βιτρίνας, ενώ στα pet shops και εκτροφεία, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρο που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.

Mε το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η σύσταση Ταμείου Ζωοφιλίας σε κάθε Δήμο.

Τα Ταμεία Ζωοφιλίας των  Δήμων, θα υποστηρίζονται με πόρους από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και το τέλος από τα €6 ευρώ για το “τσιπάρισμα” του ζώου.

Επίσης, στο Νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής Ειδικού Τέλους Ζωοφιλίας στα είδη που πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς (pet-shops), με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Δήμων για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.

Στόχος του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνεργασία Ζωοφιλικών Οργανώσεων – Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το Νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τους επόμενους 2 μήνες.

«Στόχος μας είναι να θεσπίσουμε ενιαία και επίκαιρη νομοθεσία» ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και σημείωσε πως «έχουμε στο αρχείο μας προτάσεις των ενιαίων φορέων και μια σημαντική εμπειρία από το διάλογο που έχει προηγηθεί. Επιδίωξή μας είναι να συνυπάρξουν οι φιλοζωικές οργανώσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε ότι «τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε ένα πρωτοποριακό νόμο, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα» και υπογράμμισε πως «η εμπειρία έδειξε ότι αυτός ο νόμος είχε κάποια προβλήματα εφαρμογής, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ήταν στην σωστή κατεύθυνση».

______________

* με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ