Αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα για τη Ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες

Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στις παραλίες, οι αλλαγές στο υπό συζήτηση Προεδρικό Διάταγμα

Επέκταση της Ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, προς ενίσχυση της ασφάλειας των λουομένων, και τη θωράκιση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, εξήγγειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακωτιάκης.
Όπως τόνισε, έχει κατατεθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, το οποίο και θα προωθηθεί προς έγκριση “το επόμενο διάστημα” στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα με θέμα «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες».
Μεταξύ άλλων το Προεδρικό Διάταγμα “προβλέπει κατ’ αρχάς ότι οι παραλίες, οι λουτρικές εγκαταστάσεις πρέπει να καλυφθούν από ναυαγοσώστες”, ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός ενώ υπάρχει πρόβλεψη επέκταση κάλυψης ωραρίου από 10:300 π.μ. έως 17.30 μ.μ. -που ισχύει μέχρι σήμερα- γίνεται για τους μήνες Μάιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος 10.00πμ εως 18.00μμ και για τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο, 08:00πμ μέχρι 20:00μμ.

“Είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι πολλές από αυτές τις λουτρικές εγκαταστάσεις δεν είχαν καν ναυαγοσώστη. Και σε αυτές τις παραλίες είχε παρατηρηθεί και η μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων”, τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως σημειώνει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακωτιάκης, “πλέον έχουμε στοιχεία ως Υπουργείο για να μπορούμε να κάνουμε στοχευμένες κινήσεις. Είμαστε σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και με τους Δήμους, έχοντας συμφωνήσει απόλυτα στην προώθηση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος”.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η αλλαγή του ισχύοντος ΠΔ 31/2018 οι μήνες ναυαγοσωστικής κάλυψης από τέσσερις (Ιούνιο- Σεπτέμβριο) με υποχρεωτική κάλυψη από Μαϊο έως και Σεπτέμβριο – και έως έξι μήνες, εφόσον πάρει παράταση- ενώ υπάρχει προσθήκη εποπτών στις παραλίες από το Μάϊο μέχρι και τον Οκτώβριο, σε όλες τις χαρακτηρισμένες λουτρικές εγκαταστάσεις. Ενώ η ενίσχυση της ασφάλειας στις παραλίες της χώρας προϋποθέτει ακόμα και αύξηση του εξοπλισμού -περιλαμβάνεται το jet ski – και αλλαγές για τις ναυαγοσωστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το προσχέδιο του ΠΔ οι Δήμοι θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εκτέλεση του ναυαγοσωστικού έργου και την υποχρέωση να μεριμνούν γενικά για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου. Με τον αριθμό των ναυαγοσωστών από 671 που προβλέπονται σήμερα να ανέρχονται στους 711 -κατ ‘ άλλη εκτίμηση να προκύπτουν μέχρι και 1100 θέσεις Ναυαγοσωστών.