Αλεξανδρούπολη: ΤΩΡΑ- Πληροφορίες για πραξικοπηματίες, να ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

Κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο προερχόμενο από Τουρκία.

image

Σε επικοινωνία η Αθήνα και με το ΝΑΤΟ,προκειμένου να υπάρξει διαχείριση στο θεμα που εχει δημιουργηθεί με το αίτημα πολιτικού ασύλου απο του οχτω Τουρκους, οι οποιοι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.
Στην Τουρκία εφαρμόζεται η επιβολή της θανατικής ποινής και εκφράζονται απόψεις επιβολης της εσχατης των ποινων, σε κάποιους απ΄ όσους συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Στο ενδεχόμενο θετικής γνωμοδότησης απο την ελληνική πλευρά, η ΕΕ είναι αντίθετη στην έκδοση κατηγορουμένων σε χώρες που ενδέχεται έστω να καταδικαστουν με την επιβολή θανατικής ποινής .
_______
Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ: ”Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό”.
_______
Ο υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει σε μήνυμά του στο «twitter», «Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα»
Σε δηλώσεις της, η κυβερνητική εκπροσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, στην ΕΡΤ, ανέφερε: ”Η Ελληνική πλευρά μίλησε για την επιστροφή του ελικοπτέρου με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. Για τους 8 συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Λαμβάνεται υπόψιν η κατηγορία που τους αποδίδεται. Κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας. Για απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας”.
_______
(16/07-12.40) Στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” Αλεξανδρούπολης μεταβαίνουν κλιμάκια του ΥΠΕΞ ,του υπουργείου Εσωτερικών ενω η Αστυνομία φυλασσει το χώρο και απαγορεύει την προσέγγιση.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επτα επιβαίνοντες ειναι Στρατιωτικοί της Τουρκικής Αεροπορίας -τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες-, οι οποιοι αυτομόλησαν και ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Όλοι είχαν ξηλώσει τα διακριτικά των βςθμων που εφεραν απο τις στολες τους. Δεν έχει διευκρινιστεί η εμπλοκή τους στα χθεσινά γεγονότα, ενω δεν υπάρχει ενημέρωση για τα πλήρη στοιχεία τους.
_______

(Φωτο: Alexoudis Photography)
image
(Φωτο: e-evros.gr)

Στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης (16/07-12.00) προερχόμενο από Τουρκία, προσγειώθηκε τουρκικό ελικόπτερο, τύπου Blackhawk. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφορίες, το ελικόπτερο ανήκει στην τουρκική Στρατοχωροφυλακή, με τον πιλοτο να ζηταει εκτάκτως να προσγειωθεί, αναφέροντας μηχανικό πρόβλημα (16/07-11.45) και δόθηκε άδεια προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη (16/07-11.51)

Από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης- το ελικόπτερο μεταφέρει 8 Τουρκους- μεταξυ των οποίων δυο πολιτες και Στρατιωτικοί- ενω εξετάζεται αν πρόκειται για στρατιωτικούς οι οποίοι αυτομόλησαν ή πραξικοπηματίες.
Από επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν συνελήφθησαν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε ελληνικό έδαφος και κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, ενω σύμφωνα με τις -ιδιες πηγες- ζητούν πολιτικό άσυλο από τη χώρα μας.
Στον εναέριο χώρο πανω απο το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, πτήση πραγματοποιούν ζεύγος μαχητικών F-16 .