Aleks BURRELI: Καταζητείται για το μακελειό, στην Κύπρο

Τα έργα και οι ημέρες του καταζητούμενου για την εκτέλεση του επιχειρηματία στην Αγία Νάπα της Κύπρου.

image

Από το 5ο Γυμνάσιο Κερατσινίου είχε περάσει ο 48χρονος Aleks BURRELI από την Αλβανία, καταζητούμενος από την Κυπριακή Αστυνομία, για τις δολοφονίες του 51χρονου Φάνου Καλοψιδιώτη, του 46χρονου αστυνομικού Ηλία Χατζηευθυμίου και της 39χρονης συζύγου του, Σκεύης Χατζηευθυμίου. Οι κυπριακές αρχές δημοσιοποίησαν την φωτογραφία του με σκοπό την παροχή πληροφοριών για την διευκόλυνση των ανακρίσεων, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν στον εντοπισμό του. Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν τις έρευνες διαπίστωσαν ότι ο 41χρονος δράστης που έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο τραπέζι του επιχειρηματία, είχε περάσει στην Κύπρο, από τα κατεχόμενα πριν από έναν μήνα περίπου, μαζί με τον 48χρονο Aleks BURRELI. Αυτό και μόνο το γεγονός τον κατέστησε από την πρώτη στιγμή ύποπτο. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 48χρονος ήταν αυτός που οδηγούσε το αυτοκίνητο με το οποίο είχαν προσεγγίσει οι δράστες στην Αγία Νάπα, και βρέθηκε καμένο μετά την επίθεση. Εικάζουν πως αυτός απομάκρυνε από το σημείο των δολοφονιών έναν ακόμη συνεργό που είχε τραυματιστεί από την ανταλλαγή των πυροβολισμών.
Στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, και στις εισαγωγικές πληροφορίες, ο καταζητούμενος έγραφε ότι πήγαινε στο 5ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, ως τόπο διαμονής ανάφερε τη Λιλ, τόπο καταγωγής το Burrel της Αλβανίας. Οι περισσότερες από τις αναρτήσεις του αφορούσαν γρήγορα αυτοκίνητα και καταδιώξεις.

image

Για τις αναζητήσεις του Aleks BURRELI έχουν ενημερωθεί και οι ελληνικές αρχές για την περίπτωση που ο καταζητούμενος καταφέρει να φθάσει στη χώρα μας, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν να καταθέσουν συγγενικά του πρόσωπα που βρίσκονται σε περιοχή του Πειραιά, προκειμένου να δώσουν πληροφορίες για τις διασυνδέσεις και επαφές του 48χρονου, όπως και για το που βρίσκεται. Παράλληλα εξετάζεται το ποινικό παρελθόν του στη χώρα μας όπως και για τον 41χρονο νεκρό δράστη.

Τα χρόνια του αίματος
2012-2016. Τέσσερα χρόνια αίματος στην Αγία Νάπα Κύπρου. Αποτυχημένα και επιτυχημένα συμβόλαια θανάτου έχουν αφήσει πίσω τους 10 νεκρούς. Το 2012 αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον 51χρονο επιχειρηματία, Φάνο Καλοψιδιώτη, έχασαν την ζωή τους πέντε συνοδοί ασφαλείας του.

image

Το 2014 σκότωσαν τον πατέρα του, και χθες κατάφεραν να εξοντώσουν τον ίδιο, έναν αστυνομικό και την σύζυγό του. Το 1996 είχε σκοτωθεί από έκρηξη βόμβας και ο αδελφός του Φάνου Καλοψιδιώτη, Άντρος.
Στον κύκλο του αίματος, είχαν εμπλοκή 38χρονος Έλληνας αντιεξουσιαστής, καθώς επίσης 46χρονος διακινητής κοκαίνης και πληρωμένοι Αλβανοί εκτελεστές. Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές επιδιώκοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση ενέπλεξαν άλλους κατηγορούμενους σε αιματηρές δράσεις τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη «Σέχτα Επαναστατών».

23 Ιουνίου 2016, ημερομηνία επέτειος της απόπειρας δολοφονίας, τουλάχιστον δύο ένοπλοι κατόρθωσαν να σκοτώσουν τον Φάνο Καλοψιδιώτη μέσα σε εστιατόριο.

image

Μαζί με τον Κυπριο επιχειρηματία, έπεφταν νεκροί ο 46χρονος αστυνομικός Ηλίας Χατζηευθυμίου και η 39χρονη σύζυγός του Σκεύη μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών τους. Ο 46χρονος, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί προστάτευσε τα παιδιά του και τα έσπρωξε κάτω από το τραπέζι πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των δραστών.
Πριν από τέσσερα χρόνια, την ίδια ημερομηνία και στην ίδια οδό, ο 38χρονος αντιεξουσιαστής Δημήτρης Μαμαλικόπουλος μέσα σε 14 δευτερόλεπτα πυροβολεί 15 φορές, σκοτώνοντας τρεις Κύπριους και δύο Ρουμάνους φρουρούς του επιχειρηματία, ο οποίος δεν επέβαινε στο ίδιο όχημα. Ο αντιεξουσιαστής και ο 46χρονος συνεργός του Αναστάσιος Τσεχειλίδης συνελήφθησαν στην Ελλάδα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, εκδόθηκαν στην Κύπρο, όπου καταδικάστηκαν σε πέντε φορές ισόβια.

Greek Mafia, Σέχτα Επαναστατών και Αγία Νάπα
Η Αγία Νάπα αποτέλεσε σημείο ενδιαφέροντος και της Greek Mafia. Αρχηγικό μέλος της ελληνικής μαφίας και συνεργός του τον Αύγουστο του 2014 ενέπλεκαν τους δράστες του αιματοκυλίσματος του 2012, στην εκτέλεση του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια από τη Σέχτα Επαναστατών. Ειδικότερα ο Γ.Δ συνομιλώντας με τον Βλαστό τον Αύγουστο 2014 και μετά την προσαγωγή του στο τμήμα εκβιαστών, έμπλεκε το κουβάρι των σχέσεών του με τους δολοφόνους της Κύπρου ως εξής:

– Βλαστός:… τι σου λέγανε οι τρελοί (σ.σ αστυνομικοί) εκεί πέρα;
– Γ. Δ: Πιο πολύ έχει να κάνει με το μα… αυτό το μ… στην Κύπρο. Θυμάσαι που σου είχα πει ότι… είχε σκοτώσει πέντε άτομα στην Αγία Νάπα στην Κύπρο ένας;
– Βλαστός: Σώπα ρε γι αυτό σε καλέσανε εσένα;
– Γ.Δ Αυτός ήτανε με τον Τάσο Τσαχιλίδη.
– Βλαστός: Ναι.
– Γ.Δ: Αυτός λοιπόν τους έδωσε τους υπολοίπους…
– Βλαστός: Και τι δουλειά έχεις εσύ με αυτά;
– Γ.Δ: Αυτός λοιπόν που έδωσε τα ονόματα έκανε παρέα με έναν Αλβανό, με έναν Αιμίλιο ονόματι.
-Βλαστός: Δεν τους ξέρω… Αυτός ο Αλβανός στην Κύπρο έκανε τους πέντε φόνους;
– Γ.Δ: Δεν ξέρω αν τους έχει κάνει, λένε τώρα χρεώνουν έφαγε πέντε φορές ισόβια αυτός δεν ξέρω αν είναι αλήθεια…
– Βλαστός: Ο Αλβανός;
– Γ.Δ: Όχι ο Έλληνας, δύο έλληνες ήταν. Ο Τσεχιλίδης και ο Μαμαλικόπουλος ο ένας που είχε μπει στον Κορυδαλλό που τον χτυπήσανε και άλλοι οι Πυρήνες της Φωτιάς αλλά ανακατεύεται με τους τρομοκράτες με αυτούς πρέπει να είναι…
– Γ.Δ. Όλη τη ζημιά την έχει κάνει ο Αλβανός αυτός ο Αιμίλιος αυτός τον πιάσανε πιστεύω χρεώνουν ότι σκοτώσανε και τον Γκιόλια το δημοσιογράφο.
– Βλαστός: Τον Γκιόλια;
– Γ. Δ Ναι ότι είναι εκτελεστής της Σέχτα, αυτός και οι δύο άλλοι…

Μόνο δράστες όχι ηθικοί αυτουργοί
Σε αυτό το δολοφονικό ντόμινο έχουν συλληφθεί μερικοί από τους δράστες, όχι όμως και οι ηθικοί αυτουργοί, παρά τα σημαντικά στοιχεία που είχαν παραδώσει το 2012 οι ελληνικές αρχές για τους εντολείς, που φαίνεται να σχετίζονται με όλα τα συμβόλαια θανάτου.
Μετά τις συλλήψεις των Μαμαλικόπουλου και Τσεχειλίδη, τον Σεπτέμβριο του 2012 συνελήφθησαν στην Αγία Νάπα δύο Ελληνες, ηλικίας 36 και 45 ετών, καθώς και ένας 33χρονος Αλβανός οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους το όπλο Glock με το οποίο είχαν πυροβοληθεί οι πέντε φρουροί από τον Μαμαλικόπουλο. Οι συλληφθέντες φέρεται να συνεννοούνταν με τα ίδια άτομα που είχαν οργανώσει τους πέντε φόνους, είχαν πάρει το όπλο της εκτέλεσης και είχαν στόχο να σκοτώσουν τον ίδιο τον επιχειρηματία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δολοφονία είχε προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου 2012.

image

Ο Φάνος Καλοψιδιώτης είχε υποστηρίξει πως πίσω από την πενταπλή δολοφονία του 2012 και την δολοφονία του πατέρα του το 2014 κρύβονταν οι ίδιοι ηθικοί αυτουργοί κάνοντας λόγο για εμπόρους ναρκωτικών με τους οποίους είχε έρθει σε αντιπαράθεση.
Ο Φάνος Καλοψιδιώτης από το 1984 ζούσε στις ΗΠΑ όπου παρέμεινε μετά τις σπουδές του. Μετά την δολοφονία του αδελφού του το 1996, από έκρηξη βόμβας, ο πατέρας του τον προέτρεπε να επιστρέψει στη Κύπρο, κάτι που έγινε το 2004. Η δραστηριότητα του φαίνεται να ενόχλησε συμφέροντα στη περιοχή αλλά και σε άλλες περιοχές της Κύπρου και αυτό οδήγησε σε καταστάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την προσπάθεια φυσικής του εξόντωσης.
__________
*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου