Αξιωματικός της ΕΛΑΣ συμμετείχε στην πορεία, χειροδίκησε και απέτρεψε σύλληψη κουκουλοφόρου που είχε επιτεθεί σε μέλος της ΔΡΑΣΗ;

Καταγγελία από τους Ειδικούς Φρουρούς της ΔΡΑΣΗ για Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ που συμμετείχε στην πορεία και χειροδίκησε ώστε να αποτρέψει τη σύλληψη κουκουλοφόρου

Στα επεισόδια το απόγευμα της Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας από μερίδα διαδηλωτών – ταραξιών ενάντια στο νομοσχέδιο για τις πορείες, τραυματίσθηκαν έξι Αστυνομικοί μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής της ΔΡΑΣΗ A/A Γιώργος Ντάλλας. Από αστυνομικές πηγές του ΝantiaReport.gr, ο Αξιωματικός της Ομάδας με εγκαύματα από μολώτοφ την οποία δέχθηκε στο κεφάλι, μεταφέρθηκε στο ΓΣΝ401 . Αστυνομικοί της ΔΡΑΣΗ σε διάταξη υπηρεσίας επιχείρησαν να απωθήσουν τους ταραξίες ενώ στο κέντρο κυκλοφορούσαν ανυποψίαστοι πολίτες οταν δέχτηκαν επίθεση με μολωτοφ .

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την ενημέρωσή σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά τη λήξη των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, υπογράμμισε ότι «όποιος χρησιμοποιεί μολωτοφ θα συλλαμβάνεται».

Ωστόσο καταγγελίες στο Nantiareport.gr Ειδικών Φρουρών υπηρετούντων στις Ομάδες , φέρεται άνδρας ο οποίος δήλωσε Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μεταξύ των ταραξιών στα επεισόδια . Ο ίδιος, φέρεται σε σύλληψη από Αστυνομικό της ομάδας να δήλωσε την ιδιότητα του Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ και παρενέβη στους Αστυνομικούς που ενεργούσαν τη σύλληψη . Φέρεται επίσης να παρεμποδισε τη δέσμευση του δράστη επίθεσης ο οποίος  και αναγνωρίστηκε από τα στελέχη της ΔΡΑΣΗ , απομακρύνοντας τον ταραξία μέσα στο μπλοκ που συμμετείχε.

Οι αστυνομικοι της ΔΡΑΣΗ μετέβησαν σύμφωνα με πληροφορίες απο αστυνομίες πήγες του Nantiareport.gr στην Κρατικη Ασφάλεια οπου φέρονται να έχουν αναγνωρίσει Υπαστυνόμο της ΕΛ.ΑΣ ως το άτομο που ασκώντας χειροδικία, απέτρεψε τη σύλληψη του κουκουλοφόρου  ο οποίος είχε επιτεθεί σε Αστυνομικό της Ομάδας . Πρόκειται για συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φέρεται όταν ο Αστυνομικός του ζήτησε τα στοιχεία του καθώς παρεμπόδισε τη σύλληψη, να έδωσε χρόνο στον ταραξία με την κουκούλα , ενώ αξιωνε από τους Αστυνομικούς «δώσε μου εσύ τα στοιχεία σου».

Ο ένστολος υποστήριξε ότι βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας, και συμμετείχε στην πορεία.  Από την πλευρά του ο Αστυνομικός της ομάδας ο οποίος δέχθηκε την “παρέμβαση ” του Υπαστυνόμου, προτίθεται να κινηθεί νομικά για την απόδοση ευθυνών .

Το ερώτημα ωστόσο βαρύνει τόσο τη  φυσική ότι και την πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με τον κώδικα για τους ένστολους εν ενεργεία ένστολος δε μπορεί να συμμετέχει σε παράταξη πολιτικού χώρου και σε περίπτωση που διακριβόνονται αξιόποινες πράξεις προβαίνει στην αυτόφωρη διαδικασία.  Στην περίπτωση του Υπαστυνόμου της ΕΛ.ΑΣ ο οποίος απέτρεψε σύλληψη  και διευκόλυνε την απελευθέρωση κρατουμένου, δράστη επίθεσης σε βάρος Αστυνομικών, ισχύει άλλος κώδικας ή τελει υπο καθεστώτων ιδιαίτερης προστασίας;