“Ακόμη ένα λάθος από το προεδρείο της Ένωσης Θεσσαλονίκης”

Με αφορμή το αίτημα για αύξηση του αριθμού της οργανικής δύναμης της ΔΑΚΑΘ, το έγγραφο της ΕΑΥΘ προκάλεσε την αντίδραση Αστυνομικού- συνδικαλιστή*

Ο θυμόσοφος λαός μας λέει πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας!
Αυτή την εκδοχή θα αποδεχτώ και στην περίπτωση του “λάθους” που θα αναλύσω ευθύς αμέσως, σε επίσημα δημοσιοποιημένο έγγραφο της Ε.Α.Υ.Θ., με θέμα το αίτημα για αύξηση του αριθμού της οργανικής δύναμης της ΔΑΚΑΘ, που έχει σταλεί προς τον κύριο Υπουργό του κλάδου μας μέσω της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Πιο συγκεκριμένα στάλθηκε από την Ένωση σχετικό έγγραφο-καταγγελία, με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει στον Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης -ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- λόγω της επέκτασής του και ειδικότερα όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία της ΔΑΚΑΘ, δηλαδή της υπηρεσίας που έχει ως αποστολή την διαχείριση του τεράστιου όγκου ανθρώπων που διακινείται και σύντομα θα αυξηθεί περισσότερο, από την δεύτερη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της Χώρας.
Το προεδρείο λοιπόν στο εν λόγω έγγραφο γράφει σε μία από τις πολλές παραγράφους του, ανακρίβειες όσον αφορά την υπηρεσιακή λειτουργία που ακολουθείται βάσει του άρθρου 243 παρ.2 του ΚΠΔ σε συνδυασμό με το άρθρο 27 του ΠΔ 342/77, που ισχύει για την διαδικασία εγκληματολογικής σημάνσεως και εδράζεται στα καθήκοντα των προανακριτικών αρχών όπως το Τ.Α. & Α.Τ. Αερολιμένα. Αναφέρεται λοιπόν μέσω της διατύπωσης που χρησιμοποιεί στην επίμαχη παράγραφο, θέλοντας άστοχα να υπερασπιστεί τα συνολικά επιχειρήματα που πραγματεύεται, στο θέμα της ηλεκτρονικής λήψης αποτυπωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από την ΥΕΕΒΕ (Εγκληματολογικό) και επιφορτίστηκε με αυτές η ΔΑΚΑΘ. Γεγονός αναληθές όπως αποδεικνύεται από την απλή ανάγνωση των παραπάνω αναγραφόμενων άρθρων που κωδικοποιούν την διαδικασία της αυτεπάγγελτης (αστυνομικής) προανάκρισης. Μάλλον δεν κατάλαβαν κάποιοι ότι ο απαρχαιωμένος τρόπος λήψης αποτυπωμάτων με μελάνι σε χαρτί, σταδιακά αλλάζει δίνοντας στη θέση του την ηλεκτρονική λήψη που χρησιμοποιούν οι σύγχρονες Αστυνομίες, γιατί περί αυτού πρόκειται!
Επίσης τους ενημερώνω προκειμένου να αποφύγουν στο μέλλον τέτοια σοβαρά λάθη λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, πώς στο σύνολο σχεδόν των πυλών εισόδου της Χώρας, χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 2 έτη η ηλεκτρονική διακίνηση αποτυπωμάτων από τις προανακριτικές αρχές, στα πλαίσια μάλιστα του εκσυγχρονισμού της ΕΛ.ΑΣ., με απόλυτη επιτυχία και τεράστια οφέλη.
Θεωρώ ατόπημα από πλευράς του Προεδρείου, το να διεμβολίζεται η συνολική προσπάθεια που όλες οι παρατάξεις που αποτελούν το ΔΣ της Ε.Α.Υ.Θ καταβάλουν, για την άμεση επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι της ΔΑΚΑΘ.
Όμως οφείλω να επισημάνω κάτι σημαντικό ερχόμενος στην ουσία του γεγονότος.
Η υπεράσπιση των αιτημάτων των συναδέλφων με γνώμονα τις αρχές του υγιούς συνδικαλισμού ΔΕΝ γίνεται με τακτικές που υποβαθμίζουν το τεράστιο παραγώμενο έργο άλλων υπηρεσιών, μειώνοντας μάλιστα την εικόνα τους με λανθασμένες διατυπώσεις, όπως η αποδεκατισμένη από έμψυχο δυναμικό ΥΕΕΒΕ στην προκειμένη περίπτωση, που αποτελεί μάλιστα και αυτοτελή υπηρεσία του Αρχηγείου με πιστοποίηση ISO. Πρέπει να αντιληφθούν κάποιοι ότι έτσι δημιουργούν πολλαπλάσιο ζήτημα αντί να επουλώνουν πληγές.

Καλώ το προεδρείο της ΕΑΥΘ να αποκαταστήσει την λανθασμένη διατύπωση στο επίμαχο έγγραφο και να ασχοληθεί χωρίς άλλα λάθη με την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι της ΔΑΚΑΘ που κουβαλούν μεγάλο μέρος του φορτίου του μεταναστευτικού ζητήματος που απασχολεί την χώρα, όπως παράλληλα πράττουν και αυτοί της ΥΕΕΒΕ από το δικό τους μετερίζι, μακριά από επικοινωνιακά στρατηγήματα και απαίδευτες διαπιστωτικού τύπου συνδικαλιστικές κορόνες….
Τέτοια λάθη υποβαθμίζουν το θεσμικό ρόλο του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος.

Υ.Γ.1: Καλοί οι χοροί και τα πανηγύρια αλλά στα υπόλοιπα συνεχίζουμε να παίρνουμε κάτω από την βάση…
Υ.Γ.2: Οι σύμβουλοί σας για το θέμα, σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Υ.Γ.3: Το επίμαχο έγγραφο είναι η θεσμική δράση της Ένωσης με αποδέκτη την πολιτική και φυσική ηγεσία και όχι “καθρεφτάκι” για το παραταξιακό σας κοινό…!

Λάζαρος ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ, Μέλος του Δ.Σ της Ε.Α.Υ.Θ, Αντιπροσώπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ, Μέλος του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης.