Άκης Τσοχατζόπουλος και Βίκυ Σταμάτη ξανά στις φυλακές

Με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, Βίκυ Σταμάτη και άλλοι επτά από τους 16 καταδικασθέντες οδηγούνται στη φυλακή, μετά την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό τις υπόθεσης για τις  «μίζες» από εξοπλιστικά προγράμματα. Ένας ακόμα  κατηγορούμενος  θα εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ οι υπόλοιποι έξι καταδικασθέντες θα παραμείνουν ελεύθεροι .

Ο πρώην Υπουργό Ακης Τσοχατζόπουλος και η συζύγό του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο Ιωάννης Σμπώκος- εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για άλλη υπόθεση εξοπλιστικών- ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο Γιώργος Κωνσταντάτος, ο Αστέριος Οικονομίδης και ο Νίκος Γεωργουλάκης, αναμένεται να οδηγηθούν στη φυλακή, με την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου σε δεύτερο βαθμό. Μεταξύ των καταδικασθέντων, ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο Γιώργος Κωνσταντάτος, αλλά και ο Νίκος Γεωργουλάκης, ο οποίος ωστόσο είναι κάτοικος Αμερικής, οδηγούνται για πρώτη φορά σε Σωφρονιστικό Κατάστημα, έγκλειστοι, ενώ οι υπόλοιποι επιστρέφουν και πάλι στις Φυλακές.

Ο πρώην Υπουργός πέρασε ήδη την πύλη των Φυλακών, όπου και θα παραμείνει, ωστόσο αναμένεται να υποβάλλει στο Συμβούλιο Πλημμειλειοδικων Πειραιά αίτηση για υφ’ όρων απόλυση, προκειμένου να συνυπολογιστούν πέντε πλασματικά χρόνια έκτισης στα πέντε που έχει ήδη εκτίσει, ώστε να με τις διατάξεις του Νόμου Παρασκευόπουλου, να αιτηθεί την αποφυλάκισή του.
Η Βίκυ Σταμάτη δεν εμφανίστηκε στο Δικαστήριο.
Στις Φυλακές αναμένεται να μεταχθεί η Βίκυ Σταμάτη,  η οποία θα παραμείνει έγκλειστη προκειμένου να συνυπολογιστεί ένα υπόλοιπο στη οκτάχρονη καταδίκη, που της επέβαλλε το Πενταμελές Εφετείο, και να αποφυλακιστεί υπό όρους.
Δημεύονται ακίνητα της περιουσίας των καταδικασθέντων.
“Το σύστημα ειναι πολυ σκληρό για να σπάσει. Η ιστορία αυτή, επειδή για μενα  ηταν πολιτική δικη, εξαρχής ο στόχος ηταν ο Ακης. Και κατα τη διαδρομή αυτός ήταν ο στόχος και στο τελος αυτός ήταν. Επειδή όλοι θέλουν τη εξόντωση του δεν του χορήγησαν ελαφρυντικό.
Αυτο ειναι το μεγάλο παράπονο. Εαν είχε χορηγηθεί ελαφρυντικό θα μας έδιναν τη δυνατότητα να βγούμε με υφ όρων απόλυ ση. Ενώ υπάρχει δεδικασμένο απο αλλη υπόθεση του ίδιου δικαστηρίου, με άλλους δικαστές, εν  τούτοις δεν μας χορηγήθηκε.
Το δευτερο σημειο στο οποίο υπάρχει παράπονο ειναι ότι ακούστηκε στο δικαστήριο απο τον εισαγγελέα ότι, ο Τσοαχατζοπουλος επι τριάντα χρόνια, που ήταν υπουργός τα ετοίμασε όλα έτσι, για να έρθει στο υπουργείο Άμυνας να πάρει μίζες”, δήλωσε ο συνήγορος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ορισμένοι εξ’ αυτών, θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα κρατούμενοι.

Το Δικαστήριο αποφάσισε για το Νίκο Ζήγρα, τον Παναγιώτη Σταμάτη, τη Γκούντρουν Μολντεάουερ, την Ταλίτα- Μαρία Τσεκούρα και το Νίκο Καρατζάτη μετατροπή των ποινών που επιβλήθηκαν σε εξαγοράσιμη προς #€20 ημερησίως.

Για τους τέσσερις πρώτους κατηγορούμενους το Δικαστήριο έδωσε το δικαίωμα να καταβάλλουν τα χρήματα της μετατροπής της ποινής τους σε 36 δόσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2018, ενώ  έδωσε προθεσμία για την καταβολή του ποσού στον Νίκο Καρατζά.

Για τον ηλικίας 81ός ετών επιχειρηματίας, Οράτιο Μελα, θα εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμότου λογω της προχωρημένης του ηλικίας. Ενώ η κάθειρξη σε 12ετη ποινή φυλάκισης για τη Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια του πρώην Υπουργού, έχει εκτιθεί και έχει  ήδη αποφυλακιστεί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών αποφαίνεται εάν οι καταδικασθέντες πληρούν τις προϋποθέσεις, να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του Νόμου Παρασκευόπουλου για την υφ´ όρων απόλυση, και πόσο θα παραμείνουν στη φυλακή, με βάση τον χρόνο που έχουν ήδη εκτίσει.