Ακης Τσελέντης: “Λόγω της μεγάλης κινησης έφτασα καθυστερημένα. Μόλις προσγειώθηκα, έμαθα για την καταστροφή και το ποσό τυχερός ήμουν”

Στο φίλο του και σεισμολόγο, Γεράσιμο Χουλιάρα, ο Καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, με αφορμή την αεροπορική τραγωδία, από την Τεχεράνη όπου βρίσκεται, εξηγεί πώς έχασε την πτήση που του έδωσε τη ζωή.

Με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) ο Καθηγητής Σεισμολογίας παραθέτει την εμπειρία του στην Τεχεράνη όπου βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους και την απόφαση του να μην επιβιβαστεί στη μοιραία πτήση που συνετρίβη απόφαση που του έσωσε τη ζωή.

“Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω όλο αυτό το κόσμο που εξέφρασε την ανησυχία του. Στο Ιράν ταξιδεύω πολύ συχνά γιατί συνεργάζομαι με τη διεύθυνση γεωφυσικών ερευνών της κρατικής εταιρείας πετρελαίου η οποία δοκιμάζει μια μεθοδολογία εντοπισμού κοιτασμάτων που έχουμε αναπτύξει εγώ και οι συνεργάτες μου στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στο Πανμιο Πατρών, και η οποία είναι πολύ αποτελεσματική σε δύσβατες περιοχές.
Η περιοχή Asuj ηταν μια από τις πυλωτικές περιοχές γιατί γειτνιάζει με τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη Zagros στην οποία οι κλασικές μέθοδοι έρευνας υδρογονανθράκων είναι αδύνατο να εφαρμοστούν.
Πήγαινα στη περιοχή για να δω από κοντά τις συνθήκες και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε αν εγκαθιστούσαμε ένα μικροσεισμική δίκτυο. Έφυγα από το ξενοδοχείο μου στη Τεχεράνη με προορισμό το αεροδρόμιο και να μεταβώ στην Asuj και μετά στην Ahwaz μια άλλη περιοχή στο ΝΑ Ιραν. Λόγω της μεγάλης κινησης έφτασα καθυστερημένα οπότε πήρα την απόφαση να φύγω για την Ahwaz και να μεταβώ στην Asuj στην επιστροφή. Μόλις προσγειώθηκα στην AWAZ έμαθα για την καταστροφή και το ποσό τυχερός ήμουν.
Λυπάμαι για τις τόσες πολλές ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν τόσο άδοξα στα αφιλόξενα βουνά του Zagros.
Τα αεροπλάνα της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και σχεδόν όλων των τοπικών εταιρειών, λόγω των οικονομικών μέτρων και έλλειψης ανταλακτικών, είναι πολύ παλιά”, καταλήγει στο μήνυμα του ο Καθηγητής Σεισμολογίας.