Αίγιο: «Σκανδαλώδης και ντροπιαστική για το Σώμα η απόφαση της Εισαγγελέως του Ναυτοδικειου να αφεθεί ελεύθερος»

Σάλος από την απόφαση για τον 28άχρονο Δόκιμο της Σχολής Εμποροπλοιάρχων που σκότωσε γιαγιά και εγγονό και αφέθηκε ελεύθερος

Η απόφαση της Εισαγγελείας του Ναυτοδικείου Πειραιά να αφήσει ελεύθερο τον 28άχρονο επίκουρο σημαιοφόρο υπαίτιο του θανατηφόρου δυστυχήματος στο Αίγιο, ο οποίος εγκατέλειψε το σημείο του δυστυχήματος και επιχείρησε να διαφύγει κολυμπώντας, έχει προκαλέσει αρνητική κριτική μεταξύ των στελεχών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

«Η απόφαση της Εισαγγελέως Υπηρεσίας του Ναυτοδικειου να αφεθεί ελεύθερος είναι σκανδαλώδης και ντροπιαστική για το Σώμα», σχολίαζαν στελέχη της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ενώ επισημαίνουν ότι ο 28άχρονος με βάση την νέα διάταξη του 290Α ΠΚ τέλεσε κακούργημα και όχι πλημμέλημα.

«Έπρεπε να οδηγηθεί ενώπιον της Εισαγγελέως Υπηρεσίας του Ναυτοδικειου Πειραιά, να του ασκηθεί σχετική δίωξη και να οδηγηθεί στον Ανακριτή του Ναυτοδικειου», υποστήριζαν, καθως με την απόφαση «αδικείται η επιστημονική συγκρότηση του συνόλου του Σώματος», υπογράμμιζαν μιλώντας στο Armyvoice.gr.

Τι άλλαξε από 1ης Ιουλίου σε σχέση με τα τροχαία

Με βάση την νέα διαίρεση των πλημμελημάτων σε ελαφριά (προβλεπόμενη ποινή μέχρι τρία χρόνια) και βαριά (ποινή πάνω από τρία χρόνια), όλες οι ποινές πάνω από τρία χρόνια θα εκτίονται κανονικά, χωρίς αναστολή ή εξαγορά.

Ανεξάρτητα αν η δίωξη που θα ασκηθεί είναι σε βαθμό πλημμελήματος, για ποινή που θα επιβληθεί πάνω από τρία χρόνια ο δράστης θα εκτίει την ποινή του

Νομικοι κύκλοι επισημαίνουν οτι μέχρι πριν την 1η Ιουλίου, για ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη για ανθρωποκτονία «από αμέλεια» ή και μεγαλύτερες για πολλαπλά πλημμελήματα υπήρχε δυνατότητα αναστολής ή και  εξαγοράς της ποινης.

Δύο σημαντικά άρθρα, 290 & 290Α

Δύο άρθρα με σημαντικές αλλαγές που θεσπίζουν αυστηρές ποινές σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το 290 που αφορά στις Επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία και το 290Α που αναφέρεται στην επικίνδυνη οδήγηση.

Το 290ΠΚ περιλαμβάνει και την τοποθέτηση παροδίων εμποδίων (διαφημιστικές πινακίδες) και προβλέπει ποινές κάθειρξης έως δέκα ετών σε περίπτωση πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, ενώ πάνω από δέκα έτη για πρόκληση θανάτου και μέχρις ισόβια για πρόκληση μεγάλου αριθμού θανάτων.

Οι ίδιες ποινές προβλέπονται αντίστοιχα και στο άρθρο για την επικίνδυνη οδήγηση αν προκληθούν σοβαρός τραυματισμός, θάνατος ή θάνατοι από οδηγό, που «οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια, εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες».
___________________

* armyvoice.gr