Αγωνίες στρατιωτικών στα hotspot! Τι γίνεται σε περίπτωση επεισοδίων και καταγγελίας από..ΜΚΟ;|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

…”αν συμβεί κάτι και κληθεί αστυνομία μάλλον δεν θα κάνει τίποτε. Ο λόγος; .. δύο αστυνομικοί έχουν μπλέξει σε ΕΔΕ κατόπιν… παρεμβάσεως ΜΚΟ περί δήθεν βιαιοπραγίας εις βάρος μεταναστών.. οι αστυνομικοί φοβούνται να παρέμβουν για να μην τους μπλέξουν οι καλοθελητές.. Δυνητικά ακόμη κι εμείς που δεν εμπλεκόμαστε άμεσα είναι πιθανό να βρεθούμε πάρα πολύ μπλεγμένοι”..

image

Τα δύο σοβαρά περιστατικά που έγιναν σε hotspot και δημοσίευσε το Militaire.gr επιβεβαιώθηκαν από πηγές του ΓΕΣ με μόνη επισήμανση ότι η αυθαίρετη συμπεριφορά υπαλλήλων της
Ύπατης Αρμοστείας κατά στρατιωτικού έγινε στη Σάμο κι όχι στη Λέσβο,όπως γράψαμε.
Η ουσία όμως όπως μας μετέφεραν ειναι ίδια. Στρατιωτικοί που εκτελούν καθήκοντα που κακώς τους έχουν ανατεθεί,νοιώθουν απροστάτευτοι στα “κέφια” οποιοδήποτε! Ο οποίος εμφανίζεται και περισσότερο …ανθρωπιστής κι ας μην παράγει έργο ουσίας για τους πρόσφυγες και τους μεταναστες όπως οι στρατιωτικοί.
Το δημοσίευμα προκάλεσε πλήθος μηνυμάτων από στρατιωτικούς που έχουν να καταθέσουν τις εμπειρίες τους από διάφορα σημεία της χώρας,όπου λειτουργούν hotspot και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
Ένα απ΄ αυτά που προέρχεται από νησί του Αιγαίου έχει ενδιαφέρον για τα θέματα που θέτει. Γράφει ο στρατιωτικός που μας έστειλε το μήνυμα και ο οποίος υπηρετεί σε μονάδα που δίπλα της έχει hotspot:

“Το hot spot σε καθημερινή βάση φυλάσσεται από κάποιους λίγους αστυνομικούς συν κάποιους συναδέλφους του στρατού.
Με δεδομένο ότι στον ίδιον χώρο βρίσκονται και όσοι έχουν δικαίωμα να βγουν και όσοι δεν το έχουν, με μια μικρή “παρέμβαση” δικηγόρων ΜΚΟ προς εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα να βγουν, έγιναν έκτροπα πριν από λίγο καιρό.
Δεύτερον: Την στιγμή που μιλάμε, αν συμβεί κάτι και κληθεί αστυνομία μάλλον δεν θα κάνει τίποτε. Ο λόγος; Έχω μάθει ότι δύο αστυνομικοί έχουν μπλέξει σε ΕΔΕ κατόπιν… παρεμβάσεως ΜΚΟ περί δήθεν βιαιοπραγίας εις βάρος μεταναστών. Δεν ήμουν παρών αλλά πολύ αμφιβάλλω. Το θέμα όμως είναι ότι οι αστυνομικοί φοβούνται να παρέμβουν για να μην τους μπλέξουν οι καλοθελητές.
Οι μεταναστες που βγαίνουν έξω όταν θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους στην θάλασσα πηγαίνουν στα 50 μέτρα όπου εκεί ακριβώς είναι η αναρρόφηση του αφαλατωτή του νησιού. Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.
Κι όταν τελειώσουν το μπανάκι τους; ξερόκλαδα υπάρχουν παντού. Ανάβουν και μια φωτίτσα χύμα στο χώμα για να ψήσουν το μεσημεριανό ή βραδινό τους κι όλα καλά. Κι αν αρπάξει φωτιά με τον αέρα ποια πυροσβεστική θα φωνάξουμε; Όμως η τοπική κοινωνία δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα διότι πάλι στις ΕΔ θα ρίξει το μπαλάκι παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν προβλέπεται.
Κάτι τελευταίο: αν υπάρξει συμβαν όπως αυτό με τους Πακιστανούς στο άρθρο σας, τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση; συντονιστικές οδηγίες προς τα στελέχη δεν υπάρχουν. Δυνητικά ακόμη κι εμείς που δεν εμπλεκόμαστε άμεσα είναι πιθανό να βρεθούμε πάρα πολύ μπλεγμένοι.
Η κατάσταση είναι πολυπλεύρως εξαιρετικά δύσκολη για τον κόσμο. Μας έχουν πετάξει την καυτή πατάτα και μας έχουν αφήσει μόνους”.


*militaire.gr