Αγωγή κατά του Δημοσίου από τους κληρονόμους της συζύγου του δράστη και αυτόχειρα Χρήστου Ζαπαντιώτη, στο έγκλημα των Αγ.Αναργύρων

Στη Δικηγορική Εταιρία Νίκος Αγαπηνός δόθηκε η εντολή για την άσκηση αγωγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την υπόθεση του τριπλού εγκλήματος των Αγίων Αναργύρων από τους κληρονόμους της μητέρας – συζύγου του δράστη και αυτόχειρα Χρήστου Ζαπαντιώτη.

Ο Αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ Χρήστος Ζαπαντιώτης, στις 18 Δεκεμβρίου 2017, δολοφόνησε τη σύζυγο, την πεθερά και την ηλικίας 3,5 ετών κόρη του και στη συνέχεια ενήργησε σε βάρος του αυτοχειρία. Συγγενείς της οικογένειας από την πλευρά της συζύγου του, όπως αναφέρει το δικηγορικό γραφείο, έδωσαν εντολή παράτασης πολιτικής αγωγής.

Όπως επισημαίνεται, η άσκηση αγωγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου βασίζεται στην ευθύνη του Δημοσίου, όπως είναι δεδομένη και στηρίζεται στη διάταξη του άρθρου 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα λόγω της εγκληματικής παράλειψης να διαπιστώσει την ψυχιατρική κατάσταση του δράστη κατά το διορισμό του ως Αστυνομικού παρά την αυταπόδεικτη δυστυχώς πλέον ακαταλληλότητά του να οπλοφορεί.

Ο 46άχρονος Αρχιφύλακας, υπηρετούσε στη συνοδείας του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, από το 1996.

Με δεδομένο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι -θύματα και δράστης- στο φονικό των Αγίων Αναργύρων, είναι νεκροί, αστυνομικές πηγές είχαν εκτιμήσει ότι αφορμή ήταν καβγάς ανάμεσα στο ζευγάρι, στον δεύτερο όροφο του πατρικού, τριώροφου σπιτιού της 48άχρονης Ελένη Χερουβείμ.

Η μητέρα της 48άχρονης, η οποία διέμενε στον 1ο όροφο, ανέφεραν τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τα ευρήματα κατά την αυτοψία στη σκηνή εγκλήματος οι Αστυνομικοί, άκουσε τη φασαρία και ανέβηκε να δει τι συμβαίνει. Τότε ο 46άχρονος Αστυνομικος με το υπηρεσιακό του πιστόλι, άρχισε να πυροβολεί. Από τη θέση των θυμάτων και την αυτοψία στη σκηνή εγκλήματος, για τις βολίδες από τα πυρά του δράστη και στη συνέχεια αυτόχειρα, εκτιμάται ότι πυροβόλησε  αρχικά μια φορά στον τοίχο και ύστερα πυροβόλησε την πεθερά του.

Η σύζυγός του, εκτιμάται οτι προσπάθησε να τον αποτρέψει, έστρεψε το όπλο και την πυροβόλησε τρεις φορές- δύο βολίδες την έπληξαν στο θώρακα και μία στην γνάθο κκαταλήγοντας νεκρή. Στη συνέχεια ο Αρχιφύλακας πυροβόλησε δύο φορές την πεθερά του στο στήθος και κατευθυνθήκαμε στο δωμάτιο του ζευγαριού όπου κοιμόταν το νήπιο καροτσάκι τους, το πυροβόλησε στον κρόταφο.

Σύμφωνα με τη νεκροψία ο ιατροδικαστής, από τον χρόνο θανάτου διακρίβωσε ότι ο Αστυνομικός, παρέμεινε εως και μιάμιση ώρα, γονατισμένος μπροστά στο κρεβάτι πάνω απο το κοριτσάκι του, και στη συνέχεια ενήργησε σε βάρος του αυτοχειρία, με μια βολίδα από τις σφαίρες του όπλου του, στον κρόταφο.

Από τον υπηρεσιακό φάκελο του Αρχιφύλακα, προκύπτει οτι το 2011 είχε περάσει από ψυχοτεχνική επιτροπή η οποία είχε γνωμοδοτήσει θετικά ως απόλυτα υγιή και κατάλληλο να φέρει όπλο και να υπηρετεί στην φρουρά πρώην Πρωθυπουργού.