Αυστηροποίηση των μέτρων και περιορισμοί στις μετακινήσεις μετά την “ανυπακοή” των … “ΔΕΝ κολλάω”

Περιορισμούς εκ νέου στις μετακινήσεις αποφάσισε η Kυβέρνηση, ενεργοποιόντας τη “φάση ΙΙΙ” με νέα ΠΝΠ

Μετά τα περιοριστικά μέτρα με “κατ εξαίρεση” μετακίνηση για βασικές ανάγκες, οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά, αρκετοί πολίτες δηλώνουν “ανυπακοή” στη λογική του “ΔΕΝ κολλάω” με την Κυβέρνηση να κατευθύνεται σε αυστηροποίηση  των περιορισμών στις μετακινήσεις σε χρονικό όριο παραμονής σε εξωτερικό χώρο, με ηλεκτρονική καταχώρηση σε sms, και όχι περισσότερες από δύο φορές την ημέρα. Η ιδιόχειρη δήλωση μετακίνησης θα παραμείνει για τους πολίτες προχωρημένης ηλικίας- άνω των 60 ετών- ενώ μελετάται το ενδεχόμενο να περιορισθούν και αυτές οι μετακινήσεις μέχρι δύο φορές την ημέρα.

Εκτίμηση ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Αναφορικά με το συνωστισμό που παρατηρείται στις λαϊκές αγορές, Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται να επαναξεταστεί σε περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των απαγορεύσεων, και τα μέτρα που έχουν τεθεί, να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις.

Με την υποσημείωση ότι οι αριθμοί αποτυπώνουν άτομα τα οποία έχουν παραβιάσει τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, για σήμερα (01/04 από τις 06:00 έως 15:00) σε όλη την επικράτεια βεβαιώθηκαν 763 παραβάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα. Στις 14 Περιφερειακές διευθύνσεις της επικράτειας, στην Αττική βεβαιώθηκαν 258 πρόστιμα, ενώ 88 παραβάσεις εντοπίσθηκαν στα Ιόνια Νησιά και από 61 πρόστιμα βεβαιώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη. Να σημειωθεί ότι από την έναρξη του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας- τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020- έχουν βεβαιωθεί συνολικά 13.958 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους ποσού €2.093.700.

Παράλληλα, για λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κι εμπορικά, παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν σε 9 άτομα παραβάσεις οι οποίοι και συνελήφθησαν. Με τις παραβάσεις να εντοπίζονται δύο στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία  και το Νότιο Αιγαίο, και από 1 στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, από την έναρξη του μέτρου- την Πέμπτη 12 Μαρτίου – έως και σήμερα (01/04) έχουν βεβαιώσει σε όλη την επικράτεια, 318 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 326 άτομα.

________________________________________

* Η φωτογραφία στο δημοσίευμα είναι σημερινή (01/04-17.00), επί της Πατησίων στο ύψος της Πλατείας Αμερικής, για όσους αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας με λήψη από κάμερα κινητού τηλεφώνου και η εικόνα σίγουρα δεν είναι προϊόν “επεξεργασίας”.