Αδυναμία να ελέγξει το λαθρομεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη.

Οι Συνοριακοί Σταθμοί Ειδομένης και Ευζώνων καθημερινά “υποδέχονται” ένα τεράστιο λαθρομεταναστευτικό ροή προς το εσωτερικό της χώρας. Οι Συνοριοφύλακες αδυνατούν πλέον να ελέγξουν τις λαθρομεταναστευτικές ροές, ενώ κάτοικοι και τοπικές Αρχές, ζητούν την συνδρομή της επίσημης πολιτείας.

Περίπου 3.000 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες έχουν σωρευτεί στους Συνοριακούς Σταθμούς Ειδομένης και Ευζώνων, σύμφωνα με το Δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, ενώ εκφράζει έντονη ανησυχία στο ενδεχόμενο εξάπλωσης ασθενειών -εν μέσω καλοκαιριού- και ζητά παρεμβάσεις από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, την ΚΕΔΕ, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Σύριοι, Σομαλοί, Αφγανοί και άλλοι πρόσφυγες βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα, ενώ δέχονται επιθέσεις από «άγνωστης προέλευσης μαφία» της ΠΓΔΜ και επαναπροωθούνται στη χώρα μας χτυπημένοι και καταληστευμένοι. Η Ελληνική Αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει αυτό το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα, ενώ η παραμονή μεγάλης μάζας ανθρώπων στα χωριά μας κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», σημειώνει.
«Πρόσφατα, η Ουγγαρία αυτοεξαιρέθηκε από τη «Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ», θέτοντας ουσιαστικά μπλόκο στην είσοδο μεταναστών στη χώρα. Το ίδιο προτίθενται να κάνουν και άλλα κράτη στη «γειτονιά» μας, με αποτέλεσμα όλα τα κύματα να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα που αδυνατεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων” προσθέτει ο Δήμαρχος Παιονίας, τη στιγμή που σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου λαθρομεταναστευτικού κύματος.
Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης, στην ευρύτερη περιοχή Παιονίας, «απαγορεύεται από διακρατικές συνθήκες η δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων για μερικές ημέρες στα σύνορα, ενώ υπάρχει απαγόρευση παραμονής των αυτοκινήτων και λεωφορείων τους εντός του νομού Κιλκίς», και αναφέρεται στο πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο με λαθρομετανάστες κοντά στο Πολύκαστρο Κιλκίς, σε Αστυνομική καταδίωξη.
“Οι εθελοντές, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι υπηρεσίες του Δήμου Παιονίας έχουν κινητοποιηθεί ιδιαίτερα και κάνουν ό,τι μπορούν. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας θα πρέπει να δρομολογηθεί κάποια λύση από την κεντρική κυβέρνηση σε συνεργασία με τα άλλα κράτη καθώς το ζήτημα της μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο” σημειώνεται ότι ο Χρήστος Γκουντενούδης. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Παιονίας, έχει θέσει το ζήτημα στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, προκαλώντας την επίσκεψη (06/07) του προέδρου της Λάζαρου Κυρίζογλου στην περιοχή, ενώ και ο Δήμαρχος Γευγελής (από την ΠΓΔΜ) είχαν συνάντηση με στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα. Ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν προσπάθειες για επαφές των τοπικών αρχών με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο.