Αχαΐα: Μαίνεται το μέτωπο φωτιάς- Στους 16 οι τραυματίες, κάηκαν περισσότερα από 20 σπίτια

Μαίνεται για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά στην Αχαΐα, ενω κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και με το πρώτο φως της ημέρας πέταξαν και πάλι τα εναέρια μέσα

Το πύρινο μέτωπο μαινεται για δεύτερη ημέρα (01/08) και εκτείνεται στην περίμετρο Ζήρια, Λαμπίρι και Καμάρες. Ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς ενώ μεταβαίνουν πληρώματα από όλη την Ελλάδα.

Η νύχτα ήταν δύσκολη ωστόσο καθώς ο κίνδυνος απομακρύνθηκε οι κατοικοι του Λόγγου επέστρεψαν στα σπίτια τους. Η κυκλοφορία, στην οδό Λαμπίρι Άνω Ζήρια,  παραμένει κλειστή (01/08-07.00) για την κυκλοφορία Σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας απευθύνεται έκκληση προς τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις για τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Λίγο μετά τις 23:00 (31/07) αποκαταστάθηκε στη νέα Εθνική Οδό Πατρών-Αθηνών και στα δύο ρεύματα. Ωστόσο κλειστή παραμένει  σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Πάτρα.

Στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 75 οχήματα, από αέρος, με το πρώτοφως της ημέρας ρίψεις νερού πραγματοποιούν τα εναέρια, ενώ μέχρι και τη δύση του ηλίου (31/07) συνέδραμαν 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Από τη θάλασσα το πυροσβεστικό σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος συμμετείχε στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς, ενώ κλιμάκιο του Ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής μετέβη στην περιοχή προς διερεύνηση στα αίτια εκδηλωσης της καταστροφικής  πυρκαγιάς.

Ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και από το Λιμενικό κινητοποιήθηκαν επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σκάφη, ενώ σε επιφυλακή τεθηκαν φέρι – μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου – Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων από τις παραλίες σε περιοχές της Αιγιάλειας. Από τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτών 110 πολίτες απομακρύνθηκαν (31/07) από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου. Το Λιμενικό παραμένει σε επιφυλακή.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί (31/07) τα Νοσοκομεία του Αιγίου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», καθώς και το δίκτυο του ΕΚΑΒ.

«Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιαλείας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν», ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι, «είμαστε στο πλευρό όλου του μηχανισμού, των δυνάμεων πυρόσβεσης και όλων όσων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, υποστήριξε ότι το μέτωπο της Ζήριας είναι απο αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη Δευτέρα 26/07) με μια μικρή εστία που λόγω των ισχυρών ανέμων ελαγε γρήγορα διατάσεις. «Άργησαν να έρθουν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά, πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή, έχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο Ανατολικά του Αιγίου. Είναι τεράστιες οι ζημιές, πρόκειται για απόλυτη καταστροφή, πάνω από 20 σπίτια καήκαν. Πολλά σπίτια… Πέρασε μέσα από τον οικισμό, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται», σημείωσε.