Υπ.Μετανάστευσης: Κατακόρυφη μείωση αφίξεων λαθρομεταναστών τον Απρίλιο- Frontex: Με την άρση των μέτρων μαζικές μετακινήσεις

Ενημερωτικό Δελτίο για τις μεταναστευτικές ροές από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσιάζει μείωση τον Απρίλιο και  έγγραφο της Frontex, προβλέπει αθρόες μετακινήσεις με την άρση των περιοριστικών μέτρων

Κατακόρυφη μείωση στις αφίξεις λαθρομεταναστών αποτυπώνει το ενημερωτικό δελτίο το οποίο δημοσίευσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τον Απρίλιο, στα στοιχεία καταγραφής των μεταναστευτικών ροών.  Στην ενημερωτική έκθεση αποτυπώνεται το σύνολο των διαβιούντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και ανά Περιφερειακή Ενότητα, οι μετακινήσεις προς την ενδοχώρα, καθώς και στοιχεία που αφορούν στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και των προσφυγών.
Στα γενικά Συμπεράσματα, , προκύπτει εντυπωσιακά συνεχιζόμενη μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά και στον Έβρο για τον Απρίλιο του 2020 (-97,26%) , σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 καθώς και σε σχέση με τον Μάρτιο 2020 (-97%). Ενώ από την αρχή του έτους, η μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά και στον Έβρο αποτυπώνεται στο 97,95%.

Μείωση εντοπίζεται και στους διαβιούντες στις δομές των νησιών (-10,64% ) τον Απρίλιο σε σχέση με τον Ιανουάριο (-8,86%). Κατά το Ά τετράμηνο του έτους, οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα ανήλθαν σε 11.825, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019. Παρατηρείται αύξηση (129,62%) των αιτήσεων ασύλου κατά τον Απρίλιο του 2020 καθώς εκδόθηκαν 15.853 αποφάσεις έναντι 6.904 τον Μάρτιο του έτους. Ενώ, εντοπίζεται μείωση εκκρεμών αιτημάτων ασύλου (-12,2% ) τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Και για τον Απρίλιο αποτυπώνεται η συνεχιζόμενη μείωση (-27,77% ) στις προσφυγές, σε σχέση με τον Μάρτιο του έτους .

[pdf-embedder url=”http://www.nantiareport.gr/wp-content/uploads/2020/05/20200507-YMA-Montly-Report.pdf” title=”20200507 YMA Montly Report”]

Ωστόσο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής το οποίο επικαλείται η γερμανική Die Welt προβλέπει αθρόα συρροή λαθρομεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε απόπειρα να περάσουν στην Ευρώπη, παρά τις επιπλέον δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στον Έβρο . Στο έγγραφο της Frontex, με ημερομηνία 5 Μαΐου 2020, σύμφωνα με τη Die Welt , αποτυπώνεται η εκτίμηση των αναλυτών της, ότι μόλις αρχίσει η σταδιακή άρση των αυστηρών περιορισμών στις τουρκικές επαρχίες του Τσανάκαλε (Δαρδανέλια), της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, πρόκειται να ακολουθήσουν μαζικές μετακινήσεις λαθρομεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στην έκθεση της Frontex, ως οργανισμός προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνεται ότι στην ευρύτερη παρέβρια περιοχή τους τελευταίους μήνες, έχουν αναπτυχθεί 262 επιπλέον αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας.