“Η Μελβούρνη μετά το σημερινό θρήνο, σίγουρα άλλαξε για πάντα”

Τα όσα συνέβησαν τα ξημερώματα  (ώρα Ελλάδος) στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπως καταγράφονται στο ρεπορτάζ με προσωπική μαρτυρία.. Τέσσερις νεκροί, δεκάδες τραυματίες.

“Αυτός είναι ο Δημήτρης Γαργασούλας, ο Ελληνικής καταγωγής μακελάρης οδηγός στην Μελβούρνη. Σε λίγες μέρες στις 26/1 έχει γενέθλια. Είναι η μέρα της Αυστραλίας, εθνική εορτή εδώ. Όμως ο ίδιος σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στην πιο “Ελληνική” πόλη της Μελβούρνης.

Μελβούρνη_γκαργασουλας_fbΠήρε στον λαιμό του, οδηγώντας ξέφρενα, 4 αθώους και ανυποψίαστους περαστικούς, ανάμεσα τους ένα παιδί. Έστειλε άλλους 30 στο νοσοκομείο. Πρόκειται για διαταραγμένο άτομο. Μπαινο έβγαινε στις φυλακές για ναρκωτικά, κλοπές και βίαιες συμπεριφορές.

Τελευταία φορά που τον συνέλαβαν οι αρχές ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επειδή επιτέθηκε και κόντεψε να κάψει ζωντανό, τον 76χρονο σύντροφο της μάνας του. Οι αρχές όμως τον άφησαν ελεύθερο με εγγύηση! Τώρα έχουν “τύψεις” άραγε;
Σήμερα κατά τις 2 το πρωί μαχαίρωσε πολλές φορές τον αδελφό του Άγγελο στο πρόσωπο. Δυο γυναίκες ήταν παρούσες στο σκηνικό και προσπάθησαν να τον σταματήσουν. Απήγαγε την μία ως όμηρο και περιφερόταν με το αυτοκίνητο που έκλεψε απο τον σύντροφο της μάνας του για ώρες, οδηγώντας σαν παλαβός.

Η ασυνομία προσπάθησε να τον καταδιώξει. Στην γέφυρα Μπόλτον, η κοπέλα άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και του ξέφυγε. Και ο ίδιος όμως ξέφυγε από την καταδίωξη των αστυνομικών. Έκριναν πως οδηγούσε πολύ επικίνδυνα για τα μέτρα τους και ειδοποίησαν να έρθουν ενισχύσεις από αέρα(!)
Ακόμα και όταν έφτασε στην διασταύρωση έξω από το σταθμό Flinders, τον πιο κεντρικό και εικονικό της Μελβούρνης και επιδόθηκε σε ατελείωτες κολιές και πατιλίκια, κανείς αστυνομικός δεν τον σταμάτησε!

Μόνο ένας θαρραλέος πεζός τόλμησε να χτυπήσει το αμάξι του με ένα μπαστούνι. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει το μοιραίο μακελειό που θα γινόταν λίγα τεράγωνα πιο κάτω.

Μελβούρνη _τροχαίο

Στον πεζόδρομο της Burke, ο αφινιασμένος οδηγός μπήκε ακόμα και σε εμπορικό κέντρο. Άρχισε να παρασύρει όποιον έτυχε να διαβαίνει. Κοντά 25 αθώους και ανυποψίαστους ανθρώπους. Ανάμεσά τους 6 παιδιά. Ένα έχασε την ζωή του. Βρέφος εκτοξεύτηκε από το καρότσι του και η μητέρα του έμεινε να φωνάζει υστερικά: “Πού είναι το μωρό μου;”
Ακολούθησαν σκηνές χάους. Άνθρωποι αιμόφυρτοι, πεσμένοι στο πεζοδρόμιο και περαστικοί να προσπαθούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. 40 ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο, κάπως καθυστερημένα.

Τις πρώτες βοήθειες προσέφεραν αρχικά απλοί ευαισθητοποιημένοι περαστικοί. Παιδιά ουρλιάζαν απο τους πόνους και το σοκ. Το αίμα σχημάτιζε ποτάμια.

Η Μελβούρνη αιματοκυλίστηκε όχι από κάποιον τρομοκράτη ισλαμιστή. Αλλά από έναν Έλληνικής καταγωγής Αυστραλό, που ντρόπιασε όλη την Ελληνική κοινότητα, λίγα τετράγωνα από τα κεντρικά γραφεία της.

Σε μια από τις τελευταίες του αναρτήσεις στο FB, ο Δημήτρης Γαργασούλας ξεσπούσε σε παραλήρημα. Κατά των τυράννων και των σκύλων, που ο ίδιος με την δύναμη του “καλού” θα άλλαζε μια για πάντα. Τίποτα καλό δεν προέκυψε από τις πράξεις του.

Μελβούρνη_Γκαργασουλας_fb

Αλλά η Μελβούρνη μετά το σημερινό θρήνο, σίγουρα άλλαξε για πάντα…

______________

* Ρεπορτάζ- μαρτυρία, Δημοσιογράφος Εμμα Παπαεμμανουηλ, Μελβούρνη Αυστραλίας