Καλάβρυτα: Τέσσερις Ρουμάνοι ιερείς κι ένας λαϊκός οι δράστες της κλοπής του Ιερού Λειψάνου από την ΙΜ Μεγάλου Σπηλαίου

Στην προθήκη της ΙΜ Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, βρίσκεται το Ιερό Λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο είχαν αφαιρέσει Ρουμάνοι κληρικοί κι ένας λαϊκός προσκηνυτές της μονής. Ο Ηγούμενο της Μονής π.Σεραφείμ, παρέλαβε την “άφθαρτη χείρα” του Αγίου Χαραλάμπους, από τον Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, Στρατηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Τέσσερις Ιερείς από την Ρουμανία και ένας 26άχρονος λαϊκός ομοεθνής τους, είναι και σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι δράστες της κλοπής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπους, απο τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.

Οι ιερόσυλοι, ταξίδεψαν στην Ελλάδα (01/10), στο πλαίσιο 7ήμερης εκδρομής- θρησκευτικού τουρισμού περιόδευσαν σε Μονές της επικράτειας, με γκρουπ 56 Ρουμάνων ιερέων και λαϊκών προσκυνητών.

Όπως διακριβώθηκε κατά την Αστυνομκή έρευνα, οι τέσσερις Ρουμάνοι ιερείς, με τη.. “μέθοδο της απασχόλησης” του Μοναχού ο οποίος ανέλαβε την ξενάγηση των προσκυνητών, απέσπασαν την προσοχή του, ενώ ο 21άχρονος Ρουμάνος συνεργός τους, με νυχοκόπτη, απέσπασε το Ιερό Λείψανο, αφού παραβίασε την προθήκη στην οποία φυλασσόταν. Στη συνέχεια, παρέδωσε την “άφθαρτη χείρα” του Αγίου Χαραλάμπους, στον 26άχρονο ιερέα- συνεργό του, ο οποίος το απέκρυψε στα ράσα του και το έβγαλε από την Μονή.

01577-cf85cf84Όπως προέκυψε κατά την Αστυνομική έρευνα, ο ιερόσυλος Ρουμάνος κληρικός, απέκρυψε αρχικά το Ιερό Λείψανο στο τουριστικό λεωφορειο που μετέφερε το γκρουπ των Ρουμάνων προσκυνητών. Ωστόσο η κλοπή του Ιερού Λειψάνου, είχε γίνει ήδη αντιληπτή από τους Μοναχούς, και άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία. Οι ιερόσυλοι όταν αποχώρησαν με το γκρουπ από το Μοναστήρι, παρακάθισαν σε γεύμα σε εστιατόριο κοντά στην Μονή, οταν διέκριναν τις κινήσεις των Αστυνομικών.

wpid-07102015dutiki2.jpgΣτο ενδεχόμενο να εντοπισθούν, οι ιερόσυλοι, μετέφεραν την “άφθαρτη χείρα” του Αγίου Χαραλάμπους, σε θαμνώδη περιοχή εξωτερικά της  Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, στο δρόμο που θα ακολουθούσε το τουριστικό λεωφορείο, προκειμένου να το παραλάβουν κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή ενώ οι έρευνες ήταν σε εξέλιξη. Οι Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ Καλαβρύτων, εντόπισαν και ακινητοποίησαν  όχημα στο οποίο επέβαιναν οι Ρουμάνοι, εντόπισαν ιερέα ο οποίος προσδιορίσθηκε ύποπτος, και στη συνέχεια ομολογησε την πράξη τους υπέδειξε τους συνεργούς του, και από κοινού, προσδιόρισαν το σημείο στο οποίο είχαν αποκρύψει το Ιερό Λείψανο το οποία παραδόθηκε στον Ηγούμενο της ΙΜ Μεγάλου Σπηλαίου και τοποθετήθηκε στην προθήκη από την οποία είχε αφαιρεθεί.

wpid-07102015dutiki1.jpgΕπίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ (07/10), παραχώρησε ο Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, Στρατηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος, για τις έρευνες και την εξιχνίαση της κλοπής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπου, από την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, του Αστυνομικού Τμήματος Καλαβρύτων και του Τμήματος Ασφαλείας Αιγίου,  συνέλλαβαν τέσσερις Ρουμάνους ιερείς – ηλικίας 44, 41, 33 και 21 ετών- καθώς κι έναν 26άχρονο λαϊκό ομοεθνή τους, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή κατά συναυτουργία (07/10) παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαβρύτων.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport