Ευρωπαϊκή συνάντηση εκπροσώπων Αστυνομιών- Δεν προσκλήθηκε εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ

Προβληματισμό και ερωτήματα εγείρει η απόφαση της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Αστυνομίας, να μην προσκλήθει εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ στην έκτακτη συνάντηση των Αστυνομιώνκρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

POLIZIEΗ έκτακτη συνάντηση την οποία διοργανωνει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας (08/10) η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση το μεταναστευτικό ζήτημα, με προτάσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο, ουσιαστικά, καλείται να διαχειριστεί η Ελλάδα.

Με επιστολή οι συνδιακαλιστικοί εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης προς την ΠΟΑΣΥ, εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους για τον αποκλεισμό της Ελληνική Αστυνομίας από τη συνάντηση. “Αν όντως, η συνάντηση έχει ως κεντρικό άξονα των συζητήσεων το μεταναστευτικό ζήτημα, την διαχείριση των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών, ο αποκλεισμός της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αν μη τι άλλο προκλητικός.
Αυτή η κίνηση των γερμανικών αρχών πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω και σε βάθος γιατί προκαλεί πολλά ερωτηματικά, όχι μόνο για τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη αλλά και για τον υποτελή ρόλο των Ελλήνων Αστυνομικών στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων, πρόταση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης, είναι ενόψει της ευρείας σύσκεψης στην Κω (12/10), στην οποία θα συμμετάσχει κλιμάκιο της EuroCop, όπως αναφέρεουν στην εππιστολή τους “θεωρούμε κρίσιμο να αναδειχθεί μεταξύ άλλων και ο αποκλεισμός της Ελληνικής Αστυνομίας από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων” .
wpid-fb_img_1444137275687.jpgΑνώτατοι Αξιωματικόι της ΕΛΑΣ, επιβεβαιώνουν την έκτακτη συνδιάσκεψη των Ευρωπαικών Αστυνομιών στο Βερολίνο, καθώς επίσης ότι η ΕΛΑΣ ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα, ή έλαβε πρόσκληση να παραστεί εκπρόσωπός της στη Συνδιάσκεψη, εκφράζοντας “αδυναμία να ερμηνεύσουν τη στάση της Γερμανικής Διπλωματίας έναντι της Ελλάδας”.

Ο αποκλεισμός του εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας  από την έκτακτη Ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη ομολόγων του στο Βερολίνο, προκαλεί έντονο προβληματισμό μεταξύ των ενστόλων, με δεδομένο τη διαπίστωση μόλις την περασμένη εβδομάδα του  Fabrice Leggeri, διευθυντικού στελέχους της Frontex, ότι  «από την αρχή του έτους, πάνω από 470.000 μετανάστες έχουν καταλήξει αποκλειστικά σε Ελλάδα και Ιταλία. Καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μια τόσο μεγάλη μεταναστευτική ροή, στα σύνορα της, χωρίς βοήθεια.. Είναι επιτακτικό, όλοι όσοι καταφτάνουν στην ΕΕ να αναγνωρίζονται και να καταγράφονται».

Αυτή η διαπίστωση, οδήγησε τη FRONTEX να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για 775 Συνοριακούς Φύλακες, τη μεγαλύτερη από τη σύσταση του Οργανισμού, στη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε Ιταλία και Ελλάδα, για τη διαχείρηση των μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη και την Τουρκία καθώς και την ενίσχυση των κλιμακίων στην Ελλάδα, με επιπλέον 600 εμπειρογνώμονες του Οργανισμού.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport