“Πλωτό ΕΚΑΒ”.. και διακομιδές από το Λιμενικό, για τα νησιά- Υπεγράφη σύμβαση για 11 σκάφη διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό

Σκάφη διαμορφωμένα ως πλωτά ασθενοφόρα διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό, τα οποία θα διατεθούν υπό την ευθύνη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σε διακομιδές ασθενών από απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές

Η Θάσος, τα Ψαρά, ο Άγιος Ευστράτιος, οι Φούρνοι, η Κέα, οι Λειψοί, η Κάσος, η Βόρεια Εύβοια, η Ζάκυνθος, τα Σφακιά και η Ιεράπετρα, νησιά απομακρυσμένα από τις κεντρικές υγειονομικές δομές της χώρας, θα έχουν κάλυψη με .. πλωτό ΕΚΑΒ. Πρόκειται για 11 σκάφη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, διαμορφωμένα με υγειονομικό εξοπλισμό, με την διάθεσή τους να συμβάλει καθοριστικά στο να σωθούν ζωές, αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, σε περιπτώσεις που ντόπιοι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών , χρειάζονται άμεση και αποτελεσματική υγειονομική υποστήριξη.

Τα πλωτά ασθενοφόρα του Λιμενικού Σώματος, έχουν την δυνατότητα σε διακομιδή έκτακτων περιστατικών, βαρέων πασχόντων ασθενών του ΕΚΑΒ. Κατασκευασμένα από ειδικά ενισχυμένα συνθετικά υλικά, με ειδική καιροστεγή θύρα, η οποία θα επιτρέπει την είσοδο ειδικού τροχήλατου φορείου μεταφοράς ασθενών έως και τον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών του σκάφους. Τα σκάφη θα αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα άνω των 40 κόμβων, με δύο κύριες έσω-έξω πετρελαιομηχανές (DIESEL) ναυτικού τύπου μηχανές, ενώ η ακτίνα αυτονομίας, θα υπερβαίνει τα 300 ναυτικά μίλια, με την οικονομική τους ταχύτητα σε κατάσταση πλήρους φόρτου.

Παράλληλα, θα διατηρούν την πλήρη επιχειρησιακή τους ικανότητα υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες,  σε κατάσταση θαλάσσης (SeaState) έως τέσσερα κατά Douglas προκειμένου να βελτιώσουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, την ικανότητα ανταπόκρισης και την άσκηση ελέγχου επιτήρησης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή αναλαμβάνει καθημερινά σχεδόν τη διακομιδή ασθενών, ενώ ενισχύεται η δυνατότητα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε, «Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια έντεκα νέων σκαφών κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, αποτελεί σημαντικό βήμα, αφενός μεν για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού μας Σώματος και αφετέρου δε για την ακόμα αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας, που είναι σταθερά ένας από τους κεντρικούς στόχους του Κράτους. Η ενίσχυση των υγειονομικών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος θα συμβάλλει αποφασιστικά στο αίσθημα ασφάλειας και τελικά ,στην ίδια την ευημερία των πολιτών μας και ιδίως εκείνων που αποφασίζουν να διαμένουν και να παράγουν σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές. Οι πολίτες αυτοί, πέραν των συγχαρητηρίων μας για την απόφασή τους να “φυλάσσουν Θερμοπύλες”, αξίζουν και τη φροντίδα μας. Δεν είναι πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων, αντίθετα έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις αξιώσεις που έχει κάθε πολίτης, είτε ζει σε κάποιο αστικό κέντρο, είτε όχι».

Η σύμβαση για την προμήθεια 11 σκαφών κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, υπεγράφη (07/06) μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη  με το Γενικό Διευθυντή της Viking Norsafe Life- Saving Equipment Hellas Ιωάννη Γεωργιάδη. Η σύμβαση, συνολικού ύψους €6.598.900, συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων (ΜΔΣΘ) του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων 2021-2027) και προέκυψε ως απτό αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και των συντονισμένων προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.