Βουλή: Πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα προστασίας στα θύματα της αστυνομικής βίας

Από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα αναφορικά με το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ ενώ ζήτησε συγνώμη από τα θύματα της αστυνομικής βίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και αναφέρθηκε στην πανδημία, στην οικονομία, ζήτησε συγγνώμη από θύματα αστυνομικής βίας και ανακοίνωσε τέσσερις προτάσεις για την αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ.

«Αναρωτιέμαι αν οι πολίτες οι οποίοι παρακολουθούν την σημερινή συζήτηση στη Βουλή επιθυμούν ακόμα μία αντιπαραθέσεις υψηλότατών τόνων ή μία ουσιαστική συζήτηση που θα αποδείξει έμπρακτα τα όσα λέμε. Θα επιτρέψει στους πολίτες να διαπιστώσουν ποιος πραγματικά επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος τελικά υποδαυλίζει την ένταση. Η κοινοβουλευτική διαδικασία των ερωτήσεων δίνει τη δυνατότητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμορφώσει τον τόνο και το ύφος της συζήτησης. Είχατε την δυνατότητα να κάνετε πράξη αφού που δήθεν υποστηρίζεται για χαμηλούς τόνους. Χρησιμοποιήσατε 17 φορές τη λέξη κατηγορώ. Δεν θα το έλεγα χαμηλούς τόνους. Όταν ο Εμίλ Ζολα έγραψε το «κατηγορώ», ενημερώστε τον λογογράφο σας, εξέφρασε την απέχθεια του προς την υποκρισία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα επεισόδια μετά το επεισόδιο μεταξύ Αστυνομικών και πολίτη στην πλατεία Νέας Σμύρνης και τη συγκέντρωση της επόμενη ημέρας σε συνέχεια της οποίας δέχθηκε δολοφονική επίθεση ο αστυνομικούς της ΔΡΑΣΗ.

«Δέχτηκα να απαντήσω στην ερώτησή σας όχι μόνο για να απαντήσω για το συγκεκριμένο γεγονός αλλά και για να παρουσιάσω τα όσα έχει κάνει κυβέρνηση και όσα πρόκειται να κάνει για να περιορίσει ανάλογα περιστατικά αστυνομικής βίας στο μέλλον. Από τότε που δέχτηκα να απαντήσω την ερώτηση, το έκανα αμέσως, μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της επόμενης ημέρας, τα οποία παραλίγο να είχα μια τραγική κατάληξη. Όλοι πιστεύω ότι ανατριχιάσαμε με την απόπειρα δολοφονίας του 27 χρόνου αστυνομικού βρέθηκε αιμόφυρτος στο οδόστρωμα. Ακολούθησαν δηλώσεις, αντιδηλώσεις. Οι πολίτες δεν επιζητούν μία ακόμη αδιέξοδη κοκορομαχία» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο με τη ΔΙΑΣ στην πλατεία της Νέας Σμύρνης είπε ότι ερευνάται η υπόθεση και ο αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. «Καταδικάζω ανεξάρτητα από τι το προκάλεσε και χωρίς να εξετάζω τι προηγήθηκε και τι το ακολούθησε» είπε αναφερόμενος στον ξυλοδαρμό πολίτη στη Νέα Σμύρνη.

«Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται ακόμα και όταν προπηλακίζεται. Νομίζω ότι είναι πολλά τα περιστατικά τέτοιων προπηλακισμών. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες ακόμα και όταν ένας ύποπτος αρνείται να τους ακολουθήσει» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επικαλείστε την υπόθεση Ινδαρε που δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην προχωρά σε ισοπέδωση όλων των αστυνομικών, ενώ τόνισε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί χωρίς να έχει τελεσιδικήσει την υπόθεση Ινδαρέ .

«Πόσες φορές αστυνομικοί επειδή μπήκαν στη μάχη κατά του κορονοϊού ξεπέρασαν τον εαυτό τους και έδωσαν μεγάλη αφοσίωση και ενσυναίσθηση για να κάνουν το κάτι παραπάνω, για να περιθάλψουν ένα νέο παιδί που έπαθε επιληπτική κρίση για να περιθάλψουν ένα συνάνθρωπό τους. Υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας, αλλά όταν επενδύει κάνεις στα εύκολα συνθήματα μπορεί να σχηματίζει τέτοιους εντυπώσεις. Τα στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεσης ασφαλώς θα διερευνηθούν θα αποδοθούν ευθύνες και εκεί που απαιτείται δικαστική κρίση θα αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Εξ όσων γνωρίζω υπόθεση Ινδαρέ δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα. Σταθήκατε στην εικόνα της στιγμής χωρίς να δείτε την ουσία της υπόθεσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τέσσερις προτάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας.

«Μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι οι βόμβες σε διαδηλώσεις ή το περιστατικό βίας σε βάρος του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ που θα μπορούσα να θεωρηθούν κανονικότητα» λέει ο κ. Αλιβιζάτος. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; «Εάν υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπιστεί στις πραγματικές τις διαστάσεις, εάν δηλαδή θεωρηθεί ως σύγκρουση ενός περιθωριακού πλέγματος ιδεών κάποιον αμετανόητων υποστηρικτών της ένοπλης βίας με την δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τότε πιστεύω ότι η ένταση θα πέσει» λέει ο κ. Αλιβιζάτος. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσιπρα. Ο τελευταίος έγνεψε καταφατικά στην πρώτη ερώτηση με τον πρωθυπουργό να απαντά «έχετε κάνει πρόοδο».

«Θα ζητήσουμε συγγνώμη από όλους όσους πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας και στο παρόν και στο παρελθόν. Θα ζητήσω συγνώμη και για τα περιστατικά αστυνομικής βίας που προηγήθηκαν εγώ θα ζητήσω συγνώμη» είπε χαρακτηριστικά.

Οι 4 προτάσεις του πρωθυπουργού

– Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου για να μην μπορεί κανείς να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν. Θα έχουμε αντιδράσεις από την αρχή προστασία προσωπικών δεδομένων, θέλω την ξεκάθαρη άποψη σας αν συμφωνείτε ή αν διαφωνείτε με αυτή την πρόταση.

– Να έχουμε την δυνατότητα να συνεργαστούμε με άλλες αστυνομίας όπως η γαλλική και η βρετανική για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορούμε να διαγνώσουμε εκ των προτέρων εάν κάποιος αστυνομικός η υποψήφιος αστυνομικός έχει κάποια ροπή στην βία που να το καθιστά επικίνδυνο.

– Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει μία δέσμευση να φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

– Ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει με νομοθετική ρύθμιση ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης αστυνομικής βίας

Κατ την ομιλία του ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους νέους, διεύρυνση στις πληροφορίες που λαμβάνουν και ζητησε να μην εγκλωβίζονται σε όσα διαβάζουν στα social media.

«Θέλω να απευθυνθώ στους νέους μας, έναντι τους απολογούμαι και εξηγούμαι. Θέλω να κάνω φιλικότερο το πρόσωπο του κράτους και αποτελεσματικότερη την κυβέρνηση μας. Ζητώ όμως την δική τους βοήθεια, δεν κουνάω το δάχτυλο, ανοίγω τα αυτιά μου. Η νέα γενιά σήμερα δεν πρέπει να είναι υποταγμένη, πρέπει να είναι υποψιασμένη. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι μία ανάρτηση στο διαδίκτυο δε συνιστά πάντα την απόλυτη αλήθεια. Πρέπει να εξηγήσουμε στους νέους μας ότι έτσι όπως λειτουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις ήδη έχουν. Οι νέοι εγκλωβίζονται στις απόψεις τους χωρίς να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και να αμφισβητούν αυτό που οποιοσδήποτε μπορεί να τους σερβίρει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην υπόθεση του κατάδικου τρομοκράτη δολοφόνου Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Γύρω από το θέμα του Κουφοντίνα πολύ θέλησαν να γράψουν παραποιημένη την ιστορία, ποντάροντας ότι ο σημερινός 20αρης δεν ξέρει πως 20αρης ήταν και ο Θάνος Αξαρλιάν που σκότωσε εν ψυχρώ ένα μεσημέρι ο Κουφοντίνας. Ίσως κάποιοι ποντάρουν στο γεγονός ότι δεν γνώριζαν τον Παύλο Μπακογιάννη, ένα πολιτικό που πολέμησε την δικτατορία και ήθελε να ενώσει τους Έλληνες. Ένα άτακτο παιδί της παράταξης του, είμαι σίγουρος ότι θα τον ψήφισαν οι νέοι«

»Μέχρι πού φτάσατε να συνδιοργανώνεται με καλέσματα των δικών σας site και με πλήρη γνώση ότι θα βρισκόταν σε αυτή την εκδήλωση και ταραχοποιά στοιχεία, τους αναρχικούς και τους χούλιγκαν. Βουλευτής σας, η Σια Αναγνωστόπουλου είχε κάνει κάλεσμα» σημείωσε εμφατικά.

Ο πρωθυπουργός έφερε και παραδείγματα εμπρηστικών δηλώσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν υποκρίνεστε τον ενωτικό και τον σοσιαλδημοκράτη θα υπάρχει πάντα ένας βουλευτής σας όπως ο κύριος Βαρεμένος που θα μας εξηγεί τι πραγματικά σκέφτεστε. Έγραψε ο κύριος Βαρεμένος ότι όλα τα εγκλήματα τα διεκπεραίωσαν άνθρωποι προερχόμενοι από το κέντρο».

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πεδίο  της υγειονομικής προστασίας ο πρωθυπουργός περιέγραψε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται καλύτερα από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Κάποιοι επιχείρησαν να μετατρέψουν την πανδημία της υγείας σε κίνδυνο της κοινωνίας. Υπάρχουν περιορισμοί πολλοί, συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαία για την προστασία των πολιτών και κάποιοι επιχείρησαν άναψε μία φωτιά, που θα κάψει την ενότητα και την ασφάλεια των πολιτών. Δεν είναι άγνωστη κατάσταση η οποία επικρατεί στο μέτωπο του κορονοϊού ειδικά η Ευρώπη, δοκιμάζεται από την έξαρση του τρίτου κύματος. Μάλιστα μία σειρά από χώρες έχουν χτυπηθεί από το τέταρτο κιμά, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που παρέτειναν τις απαγορεύσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ενώ, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει «ανερυθρίαστα ψέματα», και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ξέρετε ότι είναι ψέμα και εξακολουθείτε να το λέτε. Ότι αποτύχαμε στην διαχείριση της πανδημίας. Είναι προσβολή για όλους εκείνους που προσπάθησαν. Δεν το λέμε μόνο εμείς, ρωτήστε τους συμπολίτες μας. Ναι ναι και της Ελλάδος, είναι νίκη των ελλήνων δεν είναι νίκη της κυβέρνησης. Αν νομίζεις ότι με αυτά τα οποία λέτε εκφράζεται το όλων της κοινωνίας κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, εκφράζεται μια μικρή μειοψηφία η οποία εξακολουθεί να επενδύει στην εμπάθεια και στο διχασμό».

«Σας προσάπτω ότι θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε και πάλι νέες πλατείες»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι δέχεται το ρίσκο των επικίνδυνων συγκεντρώσεων παρά τον κορονοϊό. «Είπατε ότι δέχεστε το δίσκο των επικίνδυνων συγκεντρώσεων. Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε κύριε Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτήν την συγκυρία οι μαζικές συνάξεις με μεγάλη ένταση, συχνά χωρίς μάσκες, είναι γεγονός υπέρ μεταδότες για τον κορονοϊό. Συμφωνείτε η διαφωνείτε με αυτή την παραδοχή; Εάν συμφωνείτε θα πρέπει να ισχυριστείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας το οποίο εμείς το προστατεύσαμε και δεν απαγορεύσαμε τις συγκεντρώσεις, οι συγκεντρώσεις εξακολουθούν να υπόκειται στους περιορισμούς του γενικού νόμου, το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο το αγαθό της ανθρώπινης ζωής, αυτό μας λέτε!» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σας προσάπτω ότι θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε και πάλι νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους και να ζωντανέψετε τα ίδια συνθήματα, τα οποία σε μια άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία. Χούντες, πληρωμένα μέσα ενημέρωσης, κράτος του αυταρχισμού, επιστροφή στην Ελλάδα της δεκαετίας του 50».