ΛΣ: Έρευνα για τα αίτια θανάτου του 50άχρονου ηλεκτρολόγου στη φωτιάς στο HighSpeed 5

Τα αίτια εκδήλωσης της Φωτιάς στο HighSpeed 5 κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο 50χρονος ηλεκτρολόγος του πλοίου, διερευνά το αρμόδιο τμήμα του Λιμενικού Σώματος. Εξετάζονται μαρτυρίες στις οποίες αναφέρεται ότι είχε προηγηθεί της φονικής Φωτιάς, έκρηξη.

Κλιμάκιο με πραγματογνώμονα του Λιμεναρχείου και τεχνικό σύμβουλο της πλοιοκτήτριας εταιρίας πραγματοποίησαν αυτοψία (24/03) στο High Speed 5, στο μόλο της Ναυπηγοεπισκευαστικής στο Κερατσίνι στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά (23/03) κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο 50χρονος ηλεκτρολόγος του πλοίου.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται μαρτυρίες όσων συμμετείχαν στις εργασίες και βρέθηκαν άμεσα στο σημείο πριν την εκδήλωση της φωτιάς, σύμφωνα με τις οποίες είχε προηγηθεί έκρηξη.
Με εντολή Εισαγγελέα, τα εννέα άτομα μέλη του πληρώματος του HighSpeed 5,  τα οποία συνελήφθησαν (23/03) πρόκειται για τον τεχνικό ασφαλείας, τον καπετάνιο, τον Α΄μηχανικό και έξι υπεύθυνοι των συνεργείων, ενώ ανατέθηκε η διερεύνηση της προανάκρισης  από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου.
Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) αναμένεται να μεταβεί -σύμφωνα με πληροφορίες- στη Ναυπηγοεπισκευαστική Κερατσινίου, για αυτοψία στο High Speed5. Ενώ μένει να ερευνηθεί, αν είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, κατά την εκτέλεση των εργασιών στο πλοίο, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σε επικοινωνία του (23/03) με την Εισαγγελέα Υπηρεσίας ζήτησε ενημέρωση για την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία εισαγγελικής εποπτείας και διερεύνησης της υπόθεσης και έδωσε εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την άμεση διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα και για άμεσο έλεγχο των εγγράφων αδειοδότησης των εκτελούμενων εργασιών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση πρόθεση του υπουργού, είναι να ενεργοποιηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για τον αυστηρό έλεγχο του πλαισίου που διέπει την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων, την τήρηση της νομιμότητας και την αναζήτηση ευθυνών σε κάθε κατεύθυνση.
Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι τέτοιου είδους ατυχήματα στο σύνολό τους οφείλονται σε τραγικές ελλείψεις, στη λήψη και τήρηση των κανόνων ασφαλείας των πλοίων και της ναυσιπλοΐας. Στην ίδια ανακοίνωση, απέδωσαν ευθύνες στο εφοπλιστικο κεφάλαιο και στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Ναυτιλίας , ενώ κάνει λόγο για έλλειψη βούλησης των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου να προβαίνει σε ουσιαστικούς ελέγχους που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα πλοία και την θάλασσα.
Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος αναφορικά με τις αιτίες του χθεσινού θανατηφόρου ατυχήματος και να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες σε όσους έχουν εμπλοκή σε αυτό

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport