Αρχηγείο ΕΛΑΣ: Εντολή έρευνας καταγγελιών των «Γιατρών του Κόσμου» για αστυνομική βία, στη Μόρια της Λέσβου

Στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια Λέσβου, έρευνα πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. στις σοβαρές καταγγελίες των «Γιατρών του Κόσμου» για αστυνομική βία.

 

Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών, των «Γιατρών του Κόσμου» το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει έρευνα ώστε να προκύψει τυχόν παραβίαση του επιχειρησιακού κανόνα αστυνομικής πρακτικής κατά τη διάρκεια κράτησης ανηλίκων  λαθρομεταναστών μετά από επεισόδιο στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια Λέσβου.

 

Από τα έως τώρα γνωστά στοιχεία της έρευνας, οι επιτελείς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, έχουν διακριβώσει την εμπλοκή 16χρονου Πακιστανού, σε τραυματισμό Ανθυπαστυνόμου (24/06) στην περίμετρο της εξωτερικής φύλαξης του κέντρου κράτησης, όταν απέρριψε πέτρα, και τραυμάτισε στο κεφάλι τον ένστολο.

 

Συνάδελφοι του Αστυνομικού, επιχείρησαν να συλλάβουν τον ανήλικο λαθρομετανάστη, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από διαβιούντες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες του Κέντρου Κράτησης, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες και προκάλεσαν εμπρησμό σε κάδους.

 

Για το περιστατικό οι Αστυνομικοί πραγματοποίησαν 12 προσαγωγές ανήλικων λαθρομεταναστών από το Πακιστάν-οχτώ ηλικίας 17 ετών, τρεις 16χρονους και έναν 15χρονο- Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, περί όπλων, στάση, εξύβριση, πρόκληση σωματικών βλαβών και εμπρησμούς.

lathrometanasteusi2

Αφορμή για την έρευνα, καταγγελία των «Γιατρών του Κόσμου» για άσκηση αστυνομίας βίας, σε βάρος ασυνόδευτων ανήλικων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για τις συνθήκες που επικρατούν κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια Λέσβου.

 

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση «…το απόγευμα τις 24ης Ιουνίου 2016 προσήλθαν, στο ιατρείο του ΚΥΤ, 12 ασυνόδευτα ανήλικα πακιστανικής καταγωγής συνοδευόμενα από τον Διοικητή του Κέντρου. Τα εν λόγω ανήλικα εξετάστηκαν από την ιατρό, καθώς και από την ψυχολόγο του κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου.
Από τις μαρτυρίες των ασυνόδευτων ανηλίκων και τις σχετικές αναφορές της ιατρού και της ψυχολόγου του Σωματείου προκύπτει ότι κατόπιν ενός διαπληκτισμού μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων, μία πέτρα χτύπησε έναν από τους αστυνομικούς βάρδιας κι εκείνος εισήλθε μαινόμενος στο εσωτερικό της πτέρυγας και γρονθοκόπησε έναν από τους ανηλίκους ενώ εκτόξευσε παράλληλα γενικά απειλές κατά των ανηλίκων που κρατούνται στο συγκεκριμένο χώρο».

 

Όπως αναφέρεται, στην καταγγελία, δώδεκα ανήλικοι λαθρομετανάστες, μεταφερθούν με χειροπέδες στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, όπου παρέμειναν, από τις 3:00 π.μ. μέχρι τις 14:00 μ.μ. της ίδιας ημέρας.
«Κατά το χρονικό διάστημα αυτό εξαναγκάστηκαν να κάθονται την περισσότερη ώρα σε στάση «καρέκλας» χαμηλά προς το έδαφος με τα γόνατα τους να μην ακουμπούν σε αυτό. Αναφέρουν επίσης ότι κάθε φορά που κάποιος από αυτούς παρέκκλινε της στάσης αυτής είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω ανάγκης για ύπνο, τότε τους χτυπούσαν στα πλευρά ώστε να επανέλθουν στην προηγούμενη στάση, κατά κύριο λόγο με γεμάτα μπουκάλια νερού».

 

Όπως αναγράφεται στο κείμενο καταγγελία, κατά την κλινική εξέταση τους από την ιατρό του κλιμακίου, «ήταν προφανές ότι οι ανήλικοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ και σωματικής/ψυχολογικής κατάπτωσης. Κάποιοι από αυτούς έφεραν εκδορές στους καρπούς λόγω των χειροπεδών ενώ άλλοι σε άλλα σημεία τους σώματος. Κάποιοι, ανέφεραν πόνους στο κεφάλι λόγω χτυπημάτων στα σημεία αυτά ενώ ένας από αυτούς παρουσίαζε ρινορραγία».

 

Σημειώνεται ότι οι δώδεκα ανήλικοι λαθρομετανάστες έλαβαν παραπεμπτικό, από τη ιατρό των «Γιατρών του Κόσμου» για το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.
«Επειδή περιστατικά σαν αυτό, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ανηλίκων, οι Γιατροί του Κόσμου απέστειλαν σχετική επιστολή γνωστοποιώντας το εν λόγω περιστατικό προς όλους τους αρμόδιους φορείς και ανεξάρτητες αρχές, ζητώντας παράλληλα την άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Ευελπιστούμε πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες διακρίβωσης των καταγγελλομένων ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, καθώς και ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».

 

Στο κείμενο της, η ΜΚΟ αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξει από την πολιτεία κατάλληλη μέριμνα σε ό,τι αφορά την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και λαθρομεταναστών εντός του Κέντρου της Μόριας.
«Ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας των ανηλίκων θα πρέπει να περιορίζεται σε όσο το δυνατό σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο για λόγους που αφορούν την καταγραφή τους και εν συνεχεία να παραπέμπονται σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Αποτελεί ευθύνη τόσο του Υπουργείου όσο και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης να λειτουργούν ως θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των ανηλίκων, απέχοντας από και εμποδίζοντας κάθε έκνομη ενέργεια και άσκηση βίας σε βάρος τους, διασφαλίζοντας το σεβασμό και αποτρέποντας την παραβίαση των δικαιωμάτων τους».

 

Στο θέμα αναφέρεται με ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας στην οποία καλεί τις εισαγγελικές αρχές του νησιού να διατάξουν την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και να καταλογίσουν τις δέουσες ποινικές ευθύνες στους δράστες αστυνομικούς.