“Τι τρώνε οι πρόσφυγες στα στρατόπεδα”;

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη διατροφή στις Δομές, από τον Πανεπιστημιακό του ΑΠΘ*.

Η παράθεση του Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ Γιώργου Τσιάκαλου:

“Τι τρώνε οι πρόσφυγες στα στρατόπεδα;

Με ρωτούν συχνά «τι φαγητό δίνουν στους πρόσφυγες στα στρατόπεδα:», κι αυτό επειδή επίσης πολύ συχνά ακροδεξιά – και όχι μόνο- blogs και ΜΜΕ λένε ότι «οι αχάριστοι» πρόσφυγες δεν το τρώνε το φαγητό και καμιά φορά το πετάνε.

Αναρτώ, λοιπόν, το επίσημο συσσίτιο (πρώτη φωτογραφία), όπως προβλέπεται από το κράτος και προσφέρεται από τις συμβεβλημένες εταιρίες. Χωρίς σχόλια για την ποιότητα.

Δύο σημειώσεις:

Α) Όπου γράφει «σπανάκι-τυρί» σημαίνει ή σπανάκι ή τυρί, όχι και τα δύο.

Β) Κάθε βράδυ το δείπνο αποτελείται -κυρίως- από ένα αυγό, κι αυτό κάθε μέρα.
Όμως οι επιστημονικές Ιατρικές και Διατροφικές Εταιρείες των Ευρωπαϊκών χωρών προειδοποιούν ότι δεν επιτρέπεται να τρώμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα.

Ερώτηση: Τι πρέπει να κάνει με τα υπόλοιπα 3-4 αυγά ένας άνθρωπος που φροντίζει στοιχειωδώς την υγεία του;

Τώρα δείτε και τις φωτογραφίες για να έχετε μια εικόνα.

Στη μία είναι το γεύμα. Εδώ με πατάτες, όμοια η εικόνα με το φακόρυζο, όμοια με τα φασόλια, όμοια με τις πατάτες με αρακά. Δωρική απλότητα στη διατροφή.

Στην άλλη ένα πλούσιο –λουκούλλειο!- δείπνο μιας εξαμελούς οικογένειας, όταν φροντίσει να κρατήσει για το βράδυ δύο από τις μερίδες του γεύματος.

Αυτά εβδομάδα μπαίνει, εβδομάδα βγαίνει.

Οι άνθρωποι που πρέπει να ζήσουν με αυτό το φαγητό δεν έχουν ζεστό νερό, δεν έχουν θέρμανση, τη νύχτα παγώνουν. Και γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η διατροφή για να μπορείς να αντέξεις το κρύο.

Στο στρατόπεδο της Κορίνθου δεν δίνονται δυνατότητες να μαγειρέψουν, όποιοι/ες μπορούν το κάνουν με ανοιχτές φωτιές ή με γκαζάκια. Τη νύχτα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτά τρώνε οι πρόσφυγες.

Και κάποιοι τους ζηλεύουν για τη διατροφή τους και τη ζωή που κάνουν”, καταλήγει .