Σύνταγμα: Ο Ρωμανός ανάμεσα σε Αστυνομικούς και δόκιμους ενώ ήταν σε εξέλιξη συνάντηση του ΥπΕΞ

Βρέθηκε ανάμεσα σε ένστολους Αστυνομικούς και δόκιμους, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ήταν σε συνάντηση ο ΥπΕΞ, Νίκος Δένδιας, παρέμεινε για ώρα και αποχώρησε με το λεωφορείο της γραμμής από το Συνταγμα.

Ενα… γνώριμο πρόσωπο των Αρχών βρέθηκε χθες στο «λάθος» σημείο την πιο ακατάλληλη στιγμή, προκαλώντας αναστάτωση στο Επιχειρησιακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. και συναγερμό στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία!

Στην πλατεία Συντάγματος, σχεδόν μισή ώρα μετά τις τρεις το μεσημέρι (02/12). Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, βρίσκεται σε συνάντηση σε Ξενοδοχείο της Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας. Τα Μέτρα Τάξης της ΕΛΑΣ με εμφανή αστυνόμευση, δόκιμοι ειδικοί φρουροί που κάνουν την πρακτική τους, ένστολοι και άνδρες με πολιτικά ελέγχουν τον χώρο. Η παρουσία του νεαρού άνδρα, με τα σγουρά μαλλιά καφέ φούτερ και καφέ ανοιχτόχρωμο παντελόνι, προκαλεί την προσοχή των Αστυνομικών. Η φυσιογνωμία γνώριμη και όχι τυχαία. Ο νεαρός άνδρας, αναγνωρίζεται στον 26άχρονο – σήμερα – Νίκο Ρωμανό, σχεδόν πέντε μηνες μετά την αποφυλάκισή του- στις 11 Ιουλίου έδειχνε να παρατηρεί την άναπτυξη των δυνάμεων και τη διάταξή τους στο χώρο, σε “απόσταση αναπνοής” από τον υπουργό Εξωτερικών.  Ο ίδιος αποχώρησε με το λεωφορείο της γραμμής και και απομακρύνθηκε από την περιοχή του κέντρου της Αθήνας .

Με το λεωφρείο της γραμμής αναχώρισε λίγη ώρα αργότερα

Ο Νίκος Ρωμανός, την 6η Δεκέμβρη του 2008, ήταν ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, του θανάσιμου τραυματισμού του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια. Ύστερα από φραστική αντιπαράθεση με τον Ειδικό Φρουρό οδηγό πληρώματος περιπολικού, ο φίλος του, έπεφτε θανάσιμα τραυματισμένος από εποστρακισμό βολίδα όπλου του τεως Ειδικού Φρουρου, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο Νίκος Ρωμανός, αρνήθηκε να δώσε κατάθεση καθώς και να παραστεί αν και είχε κλητευτεί ως μάρτυρας στο πρωτόδικο δικαστήριο στην Άμφισσα. Δεν παρέστη ούτε στην εκδίκαση του Εφετείου στη Λαμία. Ωστόσο, ο ίδιος υπέγραψε κείμενο με τίτλο «Μαύρος Δεκέμβρης – Ρέκβιεμ χωρίς επιστροφή», το οποίο δημοσιεύτηκε σε διαδικτυακό ιστότοπο διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιστικού χώρου τον Νοέμβριο του 2015, περιγράφοντας όλα όσα διαδραματίσθηκαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου και τη σχέση του με τον Γρηγορόπουλο.

Χωρίς να το ξέρω το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για όλους μας, ήταν η στιγμή που θα άλλαζε τα πάντα. Μια σφαίρα στην καρδιά του Αλέξανδρου για να κλείσει ο κύκλος της παντοδυναμίας της κρατικής μηχανής. Μια κηλίδα από αίμα στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να ανοίξει ο κύκλος της εξέγερσης που έκανε συντρίμμια την έννομη τάξη και έσπειρε το χάος και την αναρχία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Η προσωπική βιωματική έγγραφη μαρτυρία του Νίκου Ρωμανού, έρχεται την περίοδο που ο ίδιος ήταν έγκλειστος στις Φυλακές, καθώς την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2013,  συνελήφθη μαζί με ακόμα τρία άτομα ως δράστες στη διπλή ένοπλη ληστεία με kalashnikov στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Μεταξύ άλλων, κατηγορήθηκε και για συμμετοχή στην οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς, κατηγορία για την οποία αθωώθηκε αργότερα.

Είναι η περίοδος που δημοσιέυματα της εποχής, αναφέρουν το Νίκο Ρωμανό, ως τον εγγονό του Αθανάσιου Νάσιουτζικ, ο οποίος κατηγορήθηκε, δικάστηκε και φυλακίστηκε το 1984 ως δράστης για το “έγκλημα στο Κολωνάκι”, με θύμα τον 73άχρονο συγγραφέα Αθανάσιο Διαμαντόπουλο, ο οποίος δολοφονήθηκε με 97 κτυπήματα σφυριού – 94 από αυτά στο κεφάλι.

Έγκλειστος στις φυλακές Αυλώνα,  δίνει εξετάσει και εισαγεται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μονάδων Υγείας του ΤΕΙ Αθηνών. Τον Αύγουστο του 2014 (08/08) παντρεύεται τη σύντροφός του Βιργινία, κατά την παραμονή του στις Φυλακές Κορυδαλλού  Από τις 10 Νοεμβρίου 2014, έκανε απεργία πείνας, καθώς το Συμβούλιο των Φυλακών δεν ενέκριναν τις άδειες προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα στο  ΤΕΙ Αθηνών. Μετά από 31 ημέρες, με κινητοποιήσεις, συναντήσεις των γονιών του με την Πολιτική ηγεσία, του χορηγήθηκε άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), για να παρακολουθήσει τα υποχρεωτικά μαθήματα της Σχολής του, ώστε να πάρει πτυχίο, μία απόφαση με προσθήκη εδαφίου και νομική καθιέρωση δεδικασμένου .

Έχοντας εκτίσει μόλις έξι χρόνια από την αρχική ποινή που του είχε επιβληθεί, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών μείωσε τη μία ποινή του- για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012- από τα 18 σε 14 χρόνια κάθειρξης και ο Νίκος Ρωμανός στις 11 Ιουλίου του 2019 αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση σταθμο του Αρείου Πάγου, με ελαφρυντικά της καλής διαγωγής και την αναγνώριση της αποφοίτησή του από το ΤΕΙ Αθηνών.

____________________

* Νάντια Αλεξίου, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ