Ποινική δίωξη για “συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση” στους συλληφθέντες για εμπρησμούς σε καταλήψεις αντιεξουσιαστών

Εγκληματικής οργάνωσης έκρινε η Εισαγγελέας και παρέπεμψε σε Ανακριτή, τη δομή και τους συσχετισμούς μεταξύ των 7 απο τους 11 συλληφθέντων για επιθέσεις σε στέκια και καταλήψεις αντιεξουσιαστών.

1341001_Nigel-Bromage-702x452

Με καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες οι συλληφθέντες μετήχθησαν στα Δικαστήρια (07/03), ενώπιον της Εισαγγελέως η οποια ελαβε γνώση του διαβιβαστικού που συνέταξε η Αντιτρομοκρατική και τους παρέπεμψε σε Ανακριτή .

Μεταξύ των 11 κατηγορουμένων, ανήλικος- απο κοινού με τέσσερις εκ των  συλληφθέντων- παραπέμπονται για πλημμέλημα

Η Εισαγγελέας άσκησε στους συλληφθέντες ποινική δίωξη*- κατα περίπτωση- για τα αδικήματα,
– Διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπο τη διάπραξη κακουργημάτων
– εμπρησμό
– έκρηξη
– διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών και
– οπλοκατοχή σε βαθμό πλημμελήματος

Μεταξύ των κατηγορουμένων και ο 35άχρονος Δικηγόρος Πειραιά, Γιώργος Μακρής, φέρεται σε απομαγνητοφωνημένες νομιμες συνακροασεις, ως ιδεολογικος καθοδηγητής, με τον ίδιο ενώπιον της Εισαγγελέως να αρνείται κατηγορηματικά όλων των κατηγοριών όπως του αποδίδονται προανακριτικά, καθως φερεται να είχε την επικοινωνιακή διαχείριση  των ενεργειών της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησης του σε πολιτικούς φορείς. Ο Μακρής παρείχε στα μέλη νομική βοήθεια, έδινε συνεντεύξεις και δημιουργούσε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Ο 35άχρονος δικηγόρος, ενεργός χρήστης στα κοινωνικά δίκτυα (οι λογαριασμοί του εχουν “κατεβει” απο τις πλατφόρμες των Social media), ανήμερα της 17ης Νοεμβρη 2016, είχε δημοσιεύσει κείμενο αναφορικά με τα γεγονότα του 1973, στο οποίο μεταξύ άλλων έγραφε: «Κάποιοι αλητάμπουρες γρύλισαν για εξέγερση και ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας» ενώ την 21η Απριλίου σε σχόλιο του, ανέφερε “πάει καιρός που δεν ακούμε τον ήχο από τις ερπύτριες”.

20180307_213733

Ο κατηγορούμενος δικηγόρος, είχε αναλάβει τη νομική υπεράσπιση ενός εκ των τεσσάρων νεαρών συλληφθέντων (11/01) από την Αντιτρομοκρατική για συμμετοχή ακροδεξιά οργάνωση «Απέλλα», κατηγορούμενοι για την εμπρηστική επίθεση, στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το διαδικαστικό της Αντιτρομοκρατικής, αποδίδεται Διεύθυνση της Εγκληματικής οργάνωσης -τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017- στον Γιώργο Δημητρίου ο οποίος χρησιμοποιουσε στα κοινωνικά δίκτυα το ψευδώνυμο “Τσαμπανίκας Αλέξανδρος”. Ο ίδιος, φέρεται να καθόριζε τους τρόπους δράσης, με εντολές μέσω διαδικτύου (facebook, messenger), ανέθετε ρόλους, παρείχε νομική υποστήριξη σε τυχόν σύλληψη, ενώ ήταν υπεύθυνος για τις αναρτήσεις στις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Στο Δημητρίου αποδίδεται η στρατολόγηση τουλάχιστον δύο μελών, του Χρήστου Μπαλάσκα και του Δικηγόρου Πειραιά Γιώργο Μακρή, οι οποίοι τον αποκαλουσαν με το ψευδώνυμο «ΤΣΑΜΠ» ή «άλλος».

Σάββας Αμανατίδης, Παναγιώτη Αβραμίδης, Σπυρίδων Σόλος και Γεώργιος Παπαδόπουλος, θα απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή, ενώ ο Μακρής Γεώργιος αρνήθηκε τις κατηγορίες

Σύμφωνα παντα με τους ρόλους όπως αποδίδονται από την Αντιτρομοκρατική στους συλληφθέντες, ο Χρήστος Μπαλάσκας είχε φυσικη αυτουργία στις επιθέσεις και έδινε εντολές για στόχους και τον τρόπο δράσης -μεταξύ άλλων τον εμπρησμό στην κατάληψη «Σινιάλο» και στο στέκι «Άνω-Κάτω» Πατησίων, το κάψιμο της τούρκικης σημαίας, αναγραφή συνθημάτων για τη Μακεδονία κλπ.

Στο διαδικαστικό της Αντιτρομοκρατικής ο Σπύρος Μεταλληνός έχει ενταχθεί τουλάχιστον από τον Δεκέμβρη του 2017, εκτελούσε εντολές από τον Χρ.Μπαλάσκα και συνέλεγε πληροφορίες για πιθανούς στόχους, ενώ συμμετείχε και σε  ενέργειες μεταξύ άλλων, στην κατάληψη «Σινιάλο».

Στις προανακριτικές απολογίες τους, φέρονται ο Γεώργιος Δημητρίου να παραδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν από το 2010 με ρόλο συντονιστή.

Ο Χρήστος Μπαλάσκας αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες. Δήλωσε ότι επιθυμούσε να απεμπλακεί αλλά τον απειλούσε ο Γιώργος Δημητρίου. Ενω και ο Σπύρος Μεταλληνός αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες, ως “κινηματογραφιστής” των επιθέσεων.

Ενώ ο Αλεπίδης Αθανάσιος αποδέχθηκε ότι συμμετείχε σε 4 επιθέσεις μεταξυ των οποίων η κατάληψη Βανκούβερ, ωστοσο δήλωσε ότι δεν έχει συμμετάσχει τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι τέσσερα κακουργήματα* αφορούν επτά εκ των συλληφθέντων, ενώ τα πλημμέληματα αποδίδονται στους υπόλοιπους τέσσερις κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος.