ΡΟΔΟΣ: Σε δίκη για 20 εμπρησμούς 26χρονος πυρομανής.

Σε δίκη, ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου, με τις κατηγορίες του εμπρησμού από πρόθεση,παραπέμφθηκε ο 26χρονος προφυλακισμένος στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού, κατηγορούμενος για 20 κατουργήματα,πράξεις που διέπραξε στο νησί.

 Σύμφωνα με το κατηγορητήριο περιλλαμβάνονται 20 εμπρησμοί, στη Ρόδο, ενώ κρίθηκε υπό προσωρινή κράτησης, με μερικό καταλογισμό των πράξεών του. Όπως διαπιστώθηκε από την ιατριή πραγματογνωμοσύνη, φέρεται να πάσχει από μεικτή διαταραχή προσωπικότητας, ωστόσο όπως προέκυψε ότι είχε λάβει μέτρα για να αποφύγει τη σύλληψη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του αποδίδεται εμπρησμός (06-09-2010) με πρόθεση στο κτήριο της Ροδιακής Έπαυλης, όπου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη, την πόρτα και έβαλε σε αυτή φωτιά. Σχεδόν δέκα ημέρες αργότερα,17-09-2010 με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά σε κτήριο του ΣΧΟΠ στην οδό Βορείου Ηπείρου καθώς περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη, την πόρτα του κτηρίου και έβαλε σε αυτή φωτιά.
Στις 6-12-2010 με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά στα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Αγίου Ιωάννου, περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη, την πόρτα και έβαλε σε αυτή φωτιά.
Του αποδίδεται επίσης ο εμπρησμός 23-12-2010  στα γραφεία του Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου «Η Αδελφοσύνη» επί της οδού Μάρκου Κλαδάκη, όπου τοποθέτησε στην είσοδο ένα μπουκάλι του νερού με βενζίνη και έβαλε φωτιά, γράφοντας επιπλέον στον τοίχο των γραφείων του συλλόγου χειρόγραφο σημείωμα με ρατσιστικό περιεχόμενο.
Τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου (2-3-2011), αφού μετέβη στην κεντρική είσοδο των γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο ισόγειο του τριώροφου κτηρίου, που αυτά στεγάζονται επί της οδού Αγίων Αναργύρων, τοποθέτησε στην ξύλινη πόρτα της  εισόδου ένα πλαστικό μπουκάλι με βενζίνη και στο στόμιο αυτού εναπόθεσε ένα κομμάτι πανιού στο οποίο είχε ήδη θέσει φωτιά.Από η φωτιά, προκλήθηκαν ζημίες στην ξύλινη πόρτα και στο χρωματισμό του τοίχου πάνω από αυτή, έγραψε δε στη δεξιά πλευρά του τοίχου της εισόδου χειρόγραφο μήνυμα με ρατσιστικό περιεχόμενο, ζωγραφίζοντας ταυτόχρονα και αγκυλωτούς σταυρούς (σβάστικες).
Τον Μαίο του ίδιου έτους (24-05-2011) με πρόθεση προξένησε πυρκαγιά στο κτήριο του πρώην κυλικείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην οδό Αγίου Ιωάννου, καθώς περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη, ρουχισμό που είχε εναποθέσει σε τοίχο του κτηρίου και έβαλε σε αυτή φωτιά.
Ενεργ΄ντας από πρόθεση, (25-07-2011) προξένησε πυρκαγιά σε τριώροφο κτήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, καθώς περιέλουσε με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν βενζίνη, την πόρτα του κτηρίου και έβαλε σε αυτή φωτιά.
Στις 26-9-2011, (και πάλι) στην κεντρική είσοδο των γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τοποθέτησε στη βάση της ξύλινης πόρτας ένα πλαστικό δοχείο με βενζίνη και άλλα αντικείμενα και στη συνέχεια με τη χρήση γυμνής φλόγας έθεσε σε αυτό φωτιά. Από την πράξη του αυτή καταστράφηκε η κεντρική ξύλινη πόρτα του κτηρίου και αλλοιώθηκε ο χρωματισμός εξωτερικά. Και στην περίπτωση αυτή ο κατηγορούμενος άφησε στο εξωτερικό μέρος και δεξιά της εισόδου κολλημένο χειρόγραφο σημείωμα με ναζιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο, τύπου «προκήρυξης».
Τον επόμενο μήνα, 5-10-2011, φορώντας λευκό καπέλο όπως προέκυψε και από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, αφού μετέβη στο πολιτικό γραφείο του Κ.Κ.Ε. που στεγάζεται σε διώροφο κτήριο επί της οδού Αγίων Ιωάννου και Χειμάρας, τοποθέτησε στη βάση της ξύλινης εισόδου του κτηρίου ένα πλαστικό δοχείο με βενζίνη και έβαλε στη συνέχεια με τη χρήση γυμνής φλόγας σε αυτό φωτιά. Από την πράξη του αυτή καταστράφηκε η κεντρική ξύλινη πόρτα του κτηρίου και αλλοιώθηκε ο χρωματισμός εξωτερικά. Και πάλι ο κατηγορούμενος άφησε στο εξωτερικό μέρος και αριστερά της εισόδου κολλημένο χειρόγραφο σημείωμα τύπου «προκήρυξη» το οποίο έφερε αγκυλωτό σταυρό με περιεχόμενο «Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ; Η ΡΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ! ΣΠΑΤΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ; ΣΑΣ ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ! ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ. ΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ! ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΓΥΡΟ».
Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου επί της οδού Αποστόλου Παύλου, (27/20 2011) τοποθέτησε στην κεντρική είσοδο του ναού ένα κουτί με βενζίνη και έβαλε σε αυτό φωτιά. Από την πράξη του αυτή καταστράφηκαν η πόρτα του Ιερού Ναού καθώς και ο χρωματισμός της τοιχοποιίας εξωτερικά. Ο κατηγορούμενος άφησε χειρόγραφο σημείωμα τύπου «προκήρυξης».
Την επόμενη των Χριστουγέννων (2011), μετέβη στο φροντιστήριο με την επωνυμία «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» επί της οδού Στέλιου Κωτιάδη, περιέλουσε δύο ξύλινα παγκάκια που υπήρχαν στον προαύλιο χώρο του φροντιστηρίου με βενζίνη και τα έκαψε  ενώ ζωγράφισε στον τοίχο του κτηρίου με πινέλο και πράσινη μπογιά το σύμβολο της σβάστικας.

Προπαραμονή της πρωτοχρονιάς (29-12-2011), μετέβη στο πολιτικό γραφείο του ΛΑ.Ο.Σ. που στεγάζεται στον 1ο όροφο τριώροφου κτηρίου διαμερισμάτων και γραφείων επί της οδού Γρ.Λαμπράκη, περιέλουσε την εξωτερική πόρτα των γραφείων με βενζίνη και έβαλε σε αυτή φωτιά με τη χρήση αναπτήρα.
Στο συμμαχικό νεκροταφείο επί της οδού Ρόδου-Καλλιθέας στη Ρόδο, (19/01 2012) τοποθέτησε στην είσοδο ένα μπιτόνι με βενζίνη έχοντας εναποθέσει πάνω σε αυτό ένα ήδη αναμμένο κάρβουνο και στη συνέχεια έβαλε σε αυτό φωτιά. Άφησε δε χειρόγραφο σημείωμα εθνικιστικού περιεχομένου όπου έκανε αναφορά και στον εμπρησμό στο πολιτικό γραφείο του ΛΑ.Ο.Σ.

Στις 20-1-2012, μετέβη στο Τουρκικό Προξενείο επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, τοποθέτησε στην κεντρική είσοδο του αύλειου χώρου ένα μπιτόνι με βενζίνη και έβαλε σε αυτό φωτιά. Από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος φορούσε μαύρο μάλλινο σκούφο, ενώ άφησε εντός της εισόδου κολλημένο χειρόγραφο σημείωμα τύπου «προκήρυξης» με ρατσιστικό περιεχόμενο το οποίο έφερε αγκυλωτό σταυρό, με περιεχόμενο «ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΓΚΙΛΜΑΖ. ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΑΝΤΙ ΟΦΘΑΛΜΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΩ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ. ΙΜΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ! ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΛΕΥΚΗ ΙΣΧΥΣ. ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ».

Και πάλι στο κτήριο της Ροδιακής Έπαυλης 24/03 2012, όπου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στη Ρόδο, τοποθέτησε έμπροσθεν της εισόδου της βιβλιοθήκης ένα δοχείο με βενζίνη πάνω στο οποίο είχε εναποθέσει υπόλειμμα κάρβουνου και στη συνέχεια έβαλε σε αυτό φωτιά με τη χρήση γυμνής φλόγας και χαρτοπετσέτας. Ο δράστης χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι κάρβουνο σχημάτισε στους τοίχους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αγκυλωτούς σταυρούς.

Στις 15-10-2012  μετέβη στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, τα οποία στεγάζονται σε διώροφο κτήριο επί της οδού Στεφάνου Καζούλη, τοποθέτησε πλησίον της πόρτας στο πίσω μέρος του κτηρίου λάστιχο μοτοποδηλάτου, το οποίο στη συνέχεια περιέλουσε με βε

νζίνη και με τη χρήση γυμνής φλόγας έθεσε φωτιά σε αυτό. Από τον εμπρησμό που προκάλεσε καταστράφηκαν ολοσχερώς μία

εξωτερική θύρα αλουμινίου, και δύο πλαστικά σκέπαστρα, ένα πλαστικό κάλυμμα πόρτας και ρυπάνθηκαν από τους καπνούς οι τοίχοι του κτηρίου. Ο κατηγορούμενος σε εξωτερικό τοίχο είχε αναγράψει το αρκτικόλεξο «A.M.Ε.» ενώ είχε σχεδιάσει μία σβάστικα και άλλα ακροδεξιά σύμβολα.
Τα ξημερωματα 20-12-2013 στην είσο

δο τριώροφης πολυκατοικίας επί της Οδού Εθνάρχου Μακαρίου, στην οποία στεγάζεται το πολιτικό γραφείο της Χρυσής Αυγής, με τη χρήση γυμνής φλόγας έβαλε φωτιά στις ξύλινες θυρίδες των γραμματοκιβωτίων. Καταστράφηκε ολοσχερώς το ξύλινο γραμματοκιβώτιο και οι επιγραφές των επαγγελματιών, που ήταν τοποθετημένες πάνω από αυτό, και αλλοιώθηκε η πόρτα της εισόδου και ο χρωματισμός εσωτερικά του κλιμακοστασίου, έως τον πρώτο όροφο. Σε τοίχο απέναντι από το φλεγόμενο γραμματοκιβώτιο, είχε αναγράψει το σύνθημα «ΑΝΑΡΧΙΑ -ΑΝΤΑΡΣΥΑ» με κόκκινο μαρκαδόρο.

Προσδιορίσθηκε ως δράστης εμπρησμού ( 14-3-2014) όταν με μπιτόνι προκάλεσε φωτιά στο Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου.

Από ανοιχτή πόρτα, αφίχθη στην αίθουσα του ακροατηρίου. Άησε στο έδρανο των δικηγόρων χαρτί στο οποίο με κόκκινο μαρκαδόρο καταφερόταν σε βάρος της Δημοκρατίας και των Δικαστών με το σήμα της Αναρχίας. Ενώ στα περιέλουσε με βενζίνη το ξύλινο δάπεδο, και προκάλεσε φωτιά.Στη συνέχει με ΤΑΞΙ, επέστρεψε σπίτι του, και στη συνέχει έπλυνε τα ρούχα και τα παπούτσια που φορούσε.
Στις 19-1-2012, κατέστρεψε δέκα επιτύμβιες στήλες, τοποθετημένες στο συμμαχικό νεκροταφείο επί της οδού Ρόδου – Καλλιθέας.
Εντοπίσθηκε να κινείται πεζός επί της Λ.Ρόδου Λίνδου (24-3-2012) ενώ έφερε επάνω του δύο μαχαίρια σε αυτοσχέδιες θήκες, και ένα σουγιά.

Φωτορεπορτάζ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ- Ρόδου)

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport