«ΔΕΛΤΑ, το σωστό “εργαλείο”, αυστηροποίηση των ελέγχων .. Όχι να τις καταργήσει», του Φ.Παγιαυλά|ΑΠΟΨΗ

Η κατάργηση της ΔΕΛΤΑ και οι αιτιάσεις του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού, ως προς την αιτιολόγηση της σχετικής απόφασης, έχουν προκαλέσει ενστάσεις από τόσο από Ανώτατους Αξιωματικόυς της ΕΛΑΣ όσο και από υπηρετούντες σε άλλες Υπηρεσίες, οι οποία διακριβώνουν τη χρησιμότητα της ομάδας ΔΕΛΤΑ σε αντιμετώπιση περιστατικών άμεσης διαχείρησης.

ΔΙΑΣ_ΑΔ_ ΕΛΑΣ«”Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι” η λογική του νέου Αν.Υπ.Προ.Πο για τις ομάδες ΔΕΛΤΑ.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: οι ομάδες ΔΕΛΤΑ δημιουργήθηκαν με αιτία μια απρόσμενη επίθεση κουκουλοφόρων σε μια περιοχή που δεν είχαν συνηθίσει να κτυπάνε, το Κολωνάκι. Η ΕΛΑΣ επέδειξε αδράνεια στη προκειμένη περίπτωση, γιατί οι δυνάμεις αστυνόμευσης ήταν ανίκανες να αντιμετωπίσουν τέτοια επίθεση και η αποστολή στο σημείο διμοιρίας ΥΜΕΤ ή ΥΑΤ ήταν αδύνατη. Έτσι, για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών ίδρύθηκε η συγκεκριμένη ομάδα.
Τώρα, ο νέος Αν.Υπ. μας ανακοινώνει ότι επειδή οι υπηρετούντες στις ομάδες ΔΕΛΤΑ:
– δεν είχαν επικεφαλής
– έκρυβαν τα διακριτικά στη στολή
– έκρυβαν τους αριθμούς των μοτοσυκλετών
και επειδή υπάρχει θέμα αποτελεσματικότητας,
τους διαλύει.
Με αυτά τα λεγόμενα ή κτυπάει όλες τις βαθμίδες της φυσικής μας ηγεσίας ότι είναι ανίκανες να εφαρμόσουν το πειθαρχικό δίκαιο στη συγκεκριμένη ομάδα ή κτυπάει την ίδια του τη κυβέρνηση, η οποία είναι η ίδια από το Γενάρη και που επί των ημερών της η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργούσε υπό πλήρη κάλυψη.
Αυτό που θα έπρεπε να πράξει είναι να δώσει εντολή στη φυσική ηγεσία για αυστηροποίηση των ελέγχων αυτών των ομάδων. Όχι να τις καταργήσει. Κάτι αντίστοιχο θα ήταν επειδή πχ. δε φοράμε πηλίκιο εμείς οι τροχονόμοι στις διασταυρώσεις, ο Αν.Υπ. για αυτό το λόγο να καταργήσει τις υπηρεσίες Τροχαίας!
Ως προς το θέμα του επικεφαλής: δε νοείται αστυνομική υπηρεσία να μην έχει επικεφαλής. Όπως ορίζει ο οργανισμός μας αυτός που έχει το μεγαλύτερο βαθμό ή ο αρχαιότερος στον ίδιο βαθμό έχει τη θέση του επικεφαλής σε μια ομάδα. Το ίδιο ίσχυε και στους 5-6 υπηρετούντες της κάθε ομάδας της ΔΕΛΤΑ.
Ως προς το θέμα της χρησιμότητας της συγκεκριμένης ομάδας: δίνω ένα παράδειγμα από την ανάποδη: φανταστείτε στη πλατεία του Μοναστηρακίου να μαζευτούν 20 ακροδεξιοί οι οποίοι προβαίνουν σε βανδαλισμούς. Ποιός θα σταλεί για να επιβάλλει τη τάξη; Διμοιρία ΥΜΕΤ ή ΥΑΤ, που για να διασχίσει όχημα την Ερμού-Αθηνάς Σάββατο βράδυ χρειάζεται τρία τέταρτα; Η αστυνόμευση του τμήματος; Οι αστυνομικοί με τα ποδήλατα; Εμείς οι τροχονόμοι;
Ας μη γελιόμαστε. Η ομάδα ΔΕΛΤΑ ήταν το σωστό εργαλείο για την αντιμετώπιση συγκεκριμένης μορφής εκληματικότητας. Αν τίθεται ζήτημα μη διακριτικών ή κρυμμένου αριθμού πινακίδων ή αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας (κάτι που δεν το αναφέρει ο Αν.Υπ., αλλά ουσιαστικά αυτός είναι ο λόγος), τότε να εφαρμοστεί το πειθαρχικό δίκαιο και ο ποινικός κώδικας.
Είμαι από τους ελάχιστους στο Σώμα που αναφέρω φανερά πως υφίσταται αστυνομική βία και αυθαιρεσία και πρέπει να γίνει κάτι. Όμως, άλλο αυτό και άλλο η κατάργηση μιας χρήσιμης υπηρεσίας».

*κέιμενο του Φωτεινού Παγιαυλά, αντιπρόσωπος της ΕΝΑΣΥ Αθηνών (ΠΟΑΣΥ)