Ήρωες στις φλόγες.| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ο μάχιμος Διοικητής που ρίχνεται στη μάχη με τη φωτιά και οι άλλοι, μεγάλοι πρωταγωνιστές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

φώτο Αρχείου

Τους βλέπουμε με δέος, κυρίως μέσα από τεικόνες και φωτογραφικά καρέ που απαθανατίζουν τις δύσκολες στιγμές τους, και τους θαυμάζουμε. Είναι οι συνάντρωποί μας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φωτιά και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Οι φύλακες –άγγελοι που κρατάνε κλειστές τις πόρτες της πύρινης κόλασης, που σχεδόν κάθε καλοκαίρι απειλεί τις ζωές μας, τις περιουσίες και τα δάση μας. Είναι οι αληθινοί πρωταγωνιστές. Οι άνδες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος και οι εθελοντές. Οι ήρωες που ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους που είναι πάντα έτοιμοι σε επιχερησιακή ανταπόκριση που δίνουν μάχη με τα κρίσιμα δευτερόλεπτα στην εξέλιξη των συμβάντων.
ΒΑΡΝΑΒΑΤους θυμόμαστε πάντα στα δύσκολα, όπως πριν από λίγες ημέρες στη φωτιά που ξέσπασε (17/07) στην περιοχή του Καρέα, στοίχισε τη ζωή του 47άχρονου Αρχιφύλακα Γιάννη Καλλιντεράκη, ο οποίος παγιδεύτηκε στις φλόγες. Ταυτόχρονα, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών καμένα κι ένας από τους δεκάδες ήρωες του Πυροσβεστικού Σώματος και τους εθελοντές , που με αυταπάρνηση, τόλμη, ανδρεία και ζήλο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή , στη μάχη με τις φλόγες, σε μια φωτογραφίας που συγκλόνισε το διαδίκτυο.

Μ.ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΣΤο στιγμιότυπο του Ορέστη Παναγιώτου, για το πρακτορείο EPA. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Αθηνών, Αρχιπύραρχος Μιχάλης Ανδριόπουλος, με 28 χρόνια μάχιμης υπηρεσίας, ανεβασμένος σε μια σκάλα δίνει μάχη με τις φλόγες που τον πλησιάζουν. Η έκφραση του προσώπου του δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο, στην προσπάθεια του να σβήσει τη φωτιά. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που «είδαν» στο πρόσωπό του την Ελλάδα της κρίσης.
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
ΒΥΡΩΝΑΣ1707Τον Αρχιπύραρχο Ανδριόπουλο- Δ/κτη ΠΥ Αθηνών, ίσως και να ήταν από τους πρώτους Αξιωματικούς στο Πυροσβεστικό Σώμα που γνώρισα όταν ξεκίνησα στο ρεπορτάζ. Σχεδόν κάθε φορά, τον έβρισκα μπροστά μου, από τροχαία σε κατάσβεση πυρκαγιάς και διασώσεις.. Ήταν ο Μιχάλης, τον ξέραμε με το μικρό του όνομα. Πολύ αργότερα, διέκρινα ότι ήταν βαθμοφόρος. Ήταν παρών σε κάθε συμβάν, όχι με στόμφο διοικητή, ή με γαλόνια και μεγάλη στολή, με τη φόρμα, μαύρος από τους καπνούς, με τον κούραση στο πρόσωπο του, αλλά εκεί, να προσφέρει σε όποιον χρειάζεται τη βοήθειά του. Πάντα με ένα χαμόγελο και μια καλή κουβέντα ακόμα και όταν δεν πήγαιναν όλα “κατ ευχήν”. «Την ίδια προσπάθεια καταβάλλουμε όλοι, από τον πρώτο ως τον τελευταίο» ήταν το μοναδικό και ταπεινό του σχόλιο μετά τοα «σάλο» που προκάλεσε η φωτογραφία στο διαδίκτυο.
ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Οι συγκινητικές ιστορίες ,όμως, οι οποίες αποτυπώνονται σε φωτογραφικά στιγμιότυπα περηφάνιας, είναι πολλά.. ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΣΣτη φωτιά που ξέσπασε (21/07) στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, επίγειες και εναέριες δυνάμεις, επιχειρούν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς. Σε φωτογραφικά στιγμιότυπα του πρακτορείου EUROKINISSI, ο Γιώργος Μαλατάνης, μέλος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγ.Στεφάνου, δέχεται “τα συγχαρητήρια” από πιτσιρικά, για τη συνδρομή του στην κατάσβεση της φωτιάς. ΣΤΑΜΑΤΑΣτην άλλο στιγμιότυπο, παρέα πιτσιρικάδες, προσφέρουν νερό στους Πυροσβέστες που επιχείρησαν στην κατάσβεση του πύρινου μετώπου. Η μεγαλύτερη επιβράβευση για τους Εθελοντές και τους Πυροσβέστες μας.
ΦΑΛΗΡΟΕκτός όμως από τις ωραίες στιγμές, υπάρχουν και φωτογραφικά στιγμιότυπα, τα οποία αποτυπώνουν το πένθος στο Πυροσβεστικό Σώμα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο(12/09), στο Π.Φάληρο, σε αστική πυρκαγιά, σε τριώροφο οίκημα, έχασε τη ζωή του ο Αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάτζιος. Οι συνάδελφοί του, τον εντόπισαν νεκρό στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, όταν επιχείρησε να διασώσει ένοικο και μητέρα δύο παιδιών. Παρά τις προσπάθειες τους να τον επαναφέρουν, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

ΗΛΙΑ2007Οι μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2007 στη Ζαχάρω Ηλείας, προκαλούν θλίψη.. Κάθε χρόνο τελείται επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο σημείο, και θυμίζει τις ηρωικές προσπάθεις όσων επιχείρησαν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς, που στοίχισε τη ζωή σε κατοίκους και εθελοντές πυροσβέστες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άνιση μάχη με τις καταστροφικές φλόγες.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ..
Ξετυλίγοντας το αρνητικό με τα φωτογραφικά καρέ των Πυροσβεστών, μια από τις πιο δύκολες, ήταν η φονική φωτιά στη Marfin. Τότε που ο Υποπυραγός Σπύρος Καρούμπης, οι τέσσερις Αρχιπυροσβέστες- Βασίλης Διαμαντής, Βάσω Μητροπέτρου, Μιχάλης Βαλιδάς, Βασίλης Καρανάσος και οι δύο πυροσβέστες Ηλιάνα Πλατύ και ο Κωνσταντίνος Κομπούρης, είχαν βάρδια το απόγευμα 14.00-22.00 εκείνης της Τετάρτης (05/05 2010). Το σήμα που πήραν από το κέντρο της ΠΥ ήταν να μεταβούν για κατάσβεση πυρκαγιάς στο κτήριο της Marfin. Ήταν αυτοί που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κόσμο, που περπάτησαν από το πυροσβεστικό όχημα, για να φτάσουν στο κτήριο που είχε παραδοθεί στις φλόγες και αυτοί που πρώτοι βρέθηκαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους, στους εγκλωβισμένους υπαλλήλους της τράπεζας..
MARFINΗ φωτογραφία με την Αρχιπυροσβέστη να βγαίνει από το τραπεζικό υποκατάστημα φωνάζοντας, έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων.. Η ζωή της από την πρώτη στιγμή, «εξελίσσεται» γύρω από το Πυροσβεστικό Σώμα. Υπηρετεί στην Πυροσβεστική τα τελευταία 17χρόνια.. Αδελφή εθελοντή πυροσβέστη ο οποίος μετά από 10χρόνια στον εθελοντισμό, εισήχθη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύζυγος πυροσβέστη και κόρη του επίτιμου Υπαρχηγού του ΠΣ Χρήστου Μητροπέτρου, κρατάει την οικογενειακή παράδοση, κι έχει καταφέρει μέσα από τη δουλειά της για όλους, να είναι Αρχιπυροσβέστης, Βάσω Μητροπέτρου..
«Το τι θα σου τύχει στη βάρδια, δεν μπορείς να το ξέρεις.. κάνουμε μια συγκεκριμένη δουλειά, και αυτή είναι να σώζουμε ανθρώπους.. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να σώσουμε αυτούς τους τέσσερεις ανθρώπους… Εκείνη τη στιγμή, σκέφτεσαι τον άνθρωπο.. και τον πόνο των δικών τους ανθρώπων» αναφέρει η 37άχρονη Αρχιπυροσβέστης.
MARFIN-IΣε άλλο φωτογραφικό καρέ, ο Υποπυραγός Σπύρος Καρούμπης, βγαίνει από το κατεστραμμένο υποκατάστημα της τράπεζας.. Μόλις έπεσε η φωτιά, ψάχνοντας με τα χέρια, οι Πυροσβέστες, ανέβηκαν τη σκάλα στους ορόφους μέχρι πάνω.. Στο στιγμιότυπο ο φωτογραφικός φακός τον έχει απαθανατίσει, ενώ συνοδεύοντας μια εργαζόμενη της τράπεζες έξω από το υποκατάστημα.
ΤΡΙΚΑΛΑ]Αυτές είναι λίγες μόνο από τις εκτοντάδες ιστορίες όλων αυτών των ηρώων, που συμμετέχουν με αυταπάρνηση σε κάθε δύσκολη ή εύκολη κατάσβεση πυρκαγιάς. Αυτοί που κάθε μέρα, ειδικά αυτή την εποχή, δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, στα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Οι φωτογραφίες τους, που συγκλονίζουν όλους μας, για αυτούς τους ανθρώπους είναι η δική τους καθημερινότητας. Στιγμές ηρωισμού αλλά και πένθους για τους συναδέλφους τους που χάθηκαν στη μάχη με τις φλόγες..
ΟΙ ΜΑΧΕΣ ..ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ

basilis-kikilias-purosbestiki-dethΣε άλλο ένα χαρακτηριστικό φωτογραφικό καρέ, στο έργο κατάσβεσης φωτιάς πέρυσι το καλοκαίρια, έχει απαθανατίσει πυροσβέστη από το κλιμάκιο της Μαγούλας, λασπωμένο με τη μάνικα στο έργο της κατάσβεσης.. Η έκφραση στο πρόσωπό του, αποτυπώνει την αγωνία και την ένταση της στιγμής. Στο περίπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, στη ΔΕΘ τον περασμένο χρόνο, η φωτογραφία του νεαρού πυροσβέστη, ήταν τοποθετημένη στο βασικό βήμα των ομιλητών.
TASOS-PSΣτη φωτιά στη Σταμάτα Αττικής (21/07) ο φακός του Μάριου Λώλου, έχει αποθανατίσει τον Επιπυραγό της ΕΜΑΚ Τάσο Παππά, έναν από τους πολλούς Πυροσβέστες που επιχείρησαν στο έργο κατάσβεσης της δασικής φωτιάς. Η φωτιά έχει σβήσει, μέσα στα αποκαΐδια, στο «μαύρο» που έχει αφήσει πίσω της η φωτιά, ο φωτογραφικός φακός, έχει αποτυπώσει τη στιγμή..
wpid-1-1.jpg.jpegΣτο έργο κατάσβεσης φωτιάς, φωτογραφικό στιγμιότυπο (δημοσιεύεται στο firemastersface) απαθανατίζει την Ιωάννα Καλαμπουκά, συμμετέχει στο έργο κατάσβεσης φωτιάς όπως και άλλες γυναίκες εθελόντριες και Πυροσβέστες. Είναι από τις περιπτώσεις, που διαπιστώνεται ότι η άνιση μάχη στα πύρινα μέτωπα είναι κοινή και δίδεται από όλους ισότιμα…

Πηγή FREDDO (25/07)

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport