ΔΕΕ: Μοντάζ, Κολάζ και επεξεργασία στο βίντεο από το περίπτερο στα Εξάρχεια

Επεξεργασία και παραποίηση του βιντεοληπτικού υλικού, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, για επεισόδιο στο περίπτερο των Εξαρχείων, με προσωπικό των ΜΑΤ και τους “διαχειριστές” περιπτέρου, οπως αποτυπώνεται στην έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

image  Προϊόν επεξεργασίας μοντάζ και κολάζ συρραφής διαπιστώνεται για το ιδιωτικό βιντεοληπτικο υλικό, στο επεισόδιο με μέλη διμοιρίας των ΜΑΤ και τους προσωρινούς “διαχειριστές”-οπως προέκυψε- περιπτέρου στα Εξάρχεια.
Από την ανάλυση και επεξεργασία του υλικού, στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, το πόρισμα της οποιας έχει αποσταλεί προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, Υπηρεσίας που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, διαπιστώνεται ότι δεν πρόκειται για πρωτογενές υλικό (Master) αλλά για επεξεργασμένο υλικό, προϊόν μοντάζ.
Η έκθεση διαπιστώνει οτι το συγκεκριμένο βιντεοληπτικο υλικό έχει υποστεί επεξεργασία- “κοπές” (cut) καταγραφής υλικού, συντμήσεις αποτύπωσης στο βιντεοληπτικο υλικό (cut to cut), χρονική “υστέρηση” των καταγεγραμμένων γεγονότων, και μοντάζ στιγμιοτύπων και εικόνων, με χρονική απόκλιση των καταγεγραμμένων γεγονότων σε σχέση με την εξέλιξή τους σε πραγματικό χρόνο.
Από την εξέταση του υλικού, διαπιστώνεται ότι το βιντεοληπτικο υλικό, δεν εμφανιζει χρονική αλληλουχία σε προγενέστερο χρόνο αλλά ούτε και μεταγενεστερο χρόνο από τη στιγμή έντασης η οποία εμφανίζεται να έχει αποτυπωθεί.
Υστερα απο την εξεταση του βιντεοληπτικού υλικού και φωτογραφικές αποτυπώσεις, εξετάστηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα του υλικού, συντάχθηκε το πόρισμα προς το Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο φακελος της δικογταγιας περιλαμβάνει περισσότερες από 30 καταθέσεις των άμεσα και εμένα εμπλεκομένων ο οποίος και θα διαβιβαστεί με την ολοκληρωση της προανάκρισης, στην Εισαγγελία για τις προβλεπόμενες δικονομικές ενέργειες.
Στο φάκελο, περιλαμβάνονται και τα ονόματα των δυο νεαρων οι οποιοι εμφανίστηκαν ως προσωρινοί “διαχειριστές” του περιπτέρου, οι οποίοι αν και αναζητήθηκε δεν εντοπίσθηκαν. Πρόκειται για νεαρό προσκείμενο στον αντιεξουσιαστικό χώρο, σερβιτόρο στο V*ox καθώς και άτομο το οποιο έχει απασχολήσει στο παρελθόν σε επεισόδια από άτομα του “χώρου”, καθώς και της free Lancer εικονοληπτη η οποία δήλωνε ότι είχε τα πνευματικά δικαιώματα του περιεχομένου του βιντεοληπτικού υλικού. Στα άτομα θα έχουν αποσταλεί νόμιμες κλητεύσεις προκειμένου να παρουσιαστούν να καταθέσουν τη δική τους εκδοχή, ωστόσο δεν μετέβησαν στην αρμόδια υπηρεσία. Αναμένεται να επαναληφθεί η αποστολή των κλητεύσεων τουλάχιστον τρεις φορές, στην περίπτωση που τα τρία άτομα δεν ανταποκριθούν θα διαβιβαστεί στις Δικαστικές Αρχές, με τον αρμόδιο Εισαγγελέα, να κρίνει και να αποφασισει τις ακόλουθες δικονομικές ενέργειες.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport