Υπόθεση Λιγνάδη : Τρίτη νύχτα στο κρατητήριο της ΓΑΔΑ- Προετοιμάζει την απολογία του

Στο κρατητήριο του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ, σε περιορισμό λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται στις Υπηρεσίες στα μέτρα για τον κορωνοϊό, με παρέα το μυθιστόρημα «Ο Μάγος» και βυθισμένος στις σελίδες της ογκωδέστατης δικογραφίας, ο Δημήτρης Λιγνάδης, διάγει στιγμές απομόνωσης

Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, παραμένει ήσυχος και διακριτικός. Αστυνομικές πηγές τον περιγράφουν σοβαρό και μετρημένος, ευγενής και σταθερός στις διατυπώσεις του. Παρατηρεί βυθισμένος στη σιωπή του το πρωτόγνωρο για εκείνον περιβάλλον και τους ενστόλους που διέρχονται από τον όροφο όπου στεγάζονται τα κρατητήρια της Ασφάλειας. παραμένει λιγομίλητος. Με τον μόνο που πλέον διατηρεί επικοινωνίες, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του θεάτρου, ο συνήγορός του Νίκος Γεωργουλέας.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν έχει εκφράσει ιδιαίτερες απαιτήσεις, και σιτίζεται από τη λέσχη της ΓΑΔΑ,  Το μενού για την εβδομάδα, από τη Δευτέρα (22/02) και μέχρι την Κυριακή (28/02) περιλαμβάνει παστίτσιο μπιφτέκι με πατάτες ογκαρατεν φακές με φέτα στο γέυμα ενώ για δείπνο έχει λαχανόρυζο, από το οποίο μπορεί να επιλέξει. Ο ίδιος ωστόσο αιφνιδιάστηκε όταν ενημερώθηκε ότι δεν θα έχει στην κατοχή του το κινητό του τηλέφωνο. Ίσως και να ήταν ο πρώτος περιορισμός που άκουγε τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την πορεία του στο θέατρο μέχρι τις κουΐντες του Εθνικού Θεάτρου, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής. Ο ίδιος διατηρεί επικοινωνίες μεγάλης διάρκειας από το κοινόχρηστο καρτοτηλέφωνο για τις ανάγκες των κρατουμένων υπό την αυστηρή επίβλεψη αστυνομικού σε χρέη σκοπού.

Το μυθιστόρημα «Ο Μάγος», το οποίο επέλεξε να έχει μαζί του στις ώρες απομόνωσης στο κρατητήριο της Ασφάλειας, θα μπορούσε να είναι παραλληλισμός της ζωής του μέχρι σήμερα. Έχει χαρακτηριστεί από τα βιβλία που σε δεκτικούς και ανοιχτούς στην πρόκληση αναγνώστες, θα μπορούσε να αλλάξει την οπτική στη ζωή και την κοσμοθεωρία. Ο Άγγλος συγγραφέας Τζον Φώουλς, με εμμονή στο σαδισμό, αφηγείται την ιστορία με κεντρικό του ήρωα το Νίκολα Έρφ, ένας νεαρός Άγγλος που διορίζεται καθηγητής σε σχολείο με πλουσιόπαιδα, στην Φράξο (Σπέτσες) Η καθημερινότητά του και η πορεία του αλλάζουν όταν γνωρίζει τον Μωρίς Κόγχι, έναν κοσμοπολίτη με βίλα σε απομονωμένο μέρος του νησιού. Γρήγορα ο Ερφ καταλαβαίνει πως ο Κόγχις παίζει παιχνίδια με τα μυαλό του και πως δεν είναι μόνος. Με τις δίδυμες αδελφές και ιστορίες, με πρόσωπα που αλλάζουν ταυτότητα, με υπόβαθρο τον έρωτα, σε φαντασιώσεις με την πρώην του και την νέα του πρόκληση σε έναν κυκεώνα προκλήσεων. Το παιχνίδι ανάμεσα στον Διόνυσο και τον Απόλλωνα, στα ήθη του 1950 –τότε γράφτηκε το βιβλίο- με κάποιες περιγραφές ακραία σοκαριστικές.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης με την ιδιότητα του κατηγορούμενου, καλείται πλέον με την απολογία του, την Τετάρτη το μεσημέρι (24/02-12.00) ενώπιον της 19ης Ανακρίτριας, να αντικρούσει το νομικό σκεπτικό που οδήγησε στην σύλληψη του και το βαρύ κακουργηματικό κατηγορητήριο, ώστε να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπο με την προσωρινή κράτηση.

από τη Νάντια Αλεξίου