ΥπΕΣ Σκοπίων: “Περίπου 3.000 συμμετείχαν στα επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση”

Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση για τα επεισόδια σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας, με πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, στα σύνορα με την Ελλάδα.

image

Στην ανακοίνωση ανέφερεται ο τραυματισμός συνολικά 23 Αστυνομικών των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπιων- 14 αστυνομικοί και 9 στρατιώτες- ενω προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα από πέτρες και άλλα αντικείμενα που απέρριπταν κατά των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων.
Για «απόπειρα παράνομων μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο» στο έδαφος των Σκοπίων με τις δυνάμεις να κανουν χρήση χημικών ουσιών για να αποτρέψουν την εισβολη στο έδαφος της χώρας κανει λογο η ανακοίνωση και αφήνει αιχμές για την στάση Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων

image

«Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων .

Εν τω μεταξύ, ο Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, προέβη (10/04) σε δύο αυστηρά διαβήματα με αφορμή τα απαράδεκτα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ειδομένη αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο Έλληνας Πρέσβης ” κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.”