Ύπατο Θηβών: “Επιχείρησε να φρενάρει είχε χάσει το πίσω δεξί ελαστικό στο Porsche ο νεαρός οδηγός”

Τα αίτια του φονικού δυστυχήματος με τους τέσσερις νεκρούς στην εμπλοκή της Porsche του Γιώργου Βακάκη με το Honda Civic του Υπάτιου Πατμανόγλου, στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας αποδίδουν στο πόρισμά τους οι δύο πραγματογνώμονες του Δημοσίου.

Όπως καταγράφεται στο υλικό από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας και το εγκέφαλο στο Porsche 911, στο ύψος του Ύπατου Θηβών, διερχόμενο από το 75ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας, το όχημα του 23άχρονου Γιώργου Βακκάκη, είχε αναπτύξει ταχύτητα στα 260 χλμ/h. Οι δύο πραγματογνώμονες του Δημοσίου, Γρηγόρης Μιχαλόπουλος και Γιώργος Χαρωνίτης, αποδίδουν ως αιτία του δυστυχήματος την απώλεια στήριξης της Porsche911 καθώς “χάνει” το πίσω δεξί ελαστικό.

Στην τετράδα των ελαστικών το φθαρμενο ελαστικό ήταν πιο πρόσφατης (με ημιερομηνία παραγωγής την 33η εβδομάδα του 2007), σε σχέση με τα άλλα τρία ελαστικά κατασκευής (με ημερομηνία παραγωγής τη 48η εβδομάδα του 2006). Τμήμα πέλματος (ενισχυμένο με χαλύβδινα σύρματα για μεγαλύτερη αντοχή) του πίσω δεξί ελαστικού εντοπίσθηκε σε απόσταση 150m από το σημείο της πρόσκρουσης στις κοινόχρηστες τουαλέτες στο ύψος του Ύπατου Θηβών.

Σύμφωνα με τους έμπειρους πραγματογνώμονες εντοπίζουν ίχνη ολίσθησης στο οδόστρωμα  στα 100m πριν το σημείο πρόσκρουσης. Κατά την αυτοψία στο οδόστρωμα, ο νεαρός οδηγός, Γιωργος Βακκακης, έχει επιχειρήσει να κανει χρήση του συστήματος πέδισης- ο χρόνος αντίδραση υπολογίζεται σε 0,6 – 0,7 κλάσματα του δευτερολέπτου- λόγω της απώλειας στήριξης στο πίσω δεξί ελαστικό χάνει τον έλεγχο του οχήματος με συνεπιβάτη τον 24άχρονο Ανδρέας Γεωργακόπουλο, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο σταθμευμένο οικογενειακό αυτοκίνητο στο υπαίθριο parking. Από την έκρηξη που ακολούθησε η 33άχρονη Αποστολία Παπαδοπουλου Πατμανόγλου και ο μόλις 3 ετών γιος της Παύλος απανθρακώθηκαν μέσα στο σταθμευμένο οικογενειακό αυτοκίνητο.