Υπ.ΠΡΟΠΟ: Τρισάγιο στη μνήμη του δολοφονημένου από τρομοκράτες, Ταξίαρχου Γεωργίου Βασιλάκη

Δέκα χρόνια από τη δολοφονία με έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε φάκελο αλληλογραφίας στο γραφείο του Ταξιάρχου Γιώργου Βασιλάκη

Τρισάγιο  (24/06) στη μνήμη του Ταξίαρχου Γεωργίου Βασιλάκη στον 7ο όροφο “Γεωργίου Βασιλάκη”, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης. Παρέστησαν, επίσης, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Ντζιοβάρας, Προϊστάμενοι των Κλάδων και Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων του Σώματος καθώς και αστυνομικό προσωπικό.

Στον Αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του Ταξίαρχου

Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, σε χρέη Υπασπιστή έβλεπε την αλληλογραφία του τότε Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο γραφείο του στον 7ο όροφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχεδόν 20:09 το βράδυ, στις 24 Ιουνίου 2010, όταν σημειώθηκε η έκρηξη, με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή, Γιώργο Βασιλάκη να καταλήγει νεκρός.  Κατά την έρευνα της ΔΑΕΕΒ διακριβώθηκε ότι οι τρομοκράτες είχαν αποστείλει το φονικό πακέτο στο πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ωστόσο η γραμματέας του, το έστειλε με έναν από τους συνοδούς του Υπουργού στο γραφείο του, στο Μέγαρο της Κατεχάκη. Ο κίτρινος Α3 φάκελος με εσωτερική κυψελοειδή επένδυση, χωρίς έλεγχο στην πύλη του Υπουργείου ούτε και στο ισόγειο, προωθήθηκε στο γραφείο του Υπασπιστή του Υπουργού, Γιώργου Βασιλάκη.

Στο εσωτερικό του φακέλου υπήρχε πλαστικό ντοσιέ, με επισυναπτώμενη λευκή Α4, με σημείωση του “αποστολέα” στο όνομα «Χρήστος Καραβέλας», εμπλεκόμενου στην υπόθεση της Siemens, «Κύριε υπουργέ, με δεδομένη την εντιμότητά σας, και με προσωπικό κριτήριο την εμπιστοσύνη, και την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας, έλαβα την απόφαση να σας αποστείλω δείγμα σημαντικών εγγράφων, και απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που αφορούν άμεσα την υπόθεση Siemens. Σας γνωστοποιώ πως πληθώρα ανάλογου υλικού βρίσκεται στην κατοχή μου. Η σύζυγός μου Μάρθα και ο δικηγόρος μου Ι. Μαρκουλάκος είναι ενήμεροι και θα διαχειριστούν την υπόθεση, εφόσον υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από πλευρά σας. Μετά τιμής, Καραβέλας Χρήστος» , έγραφε η επιστολή την οποία διάβασε ο Γιώργος Βασιλάκης, πριν ανοίξει το ντοσιέ και σημειωθεί η φονική έκρηξη .

Στην έρευνα του Αντοτρομοκρατικού επιτελείου, ανιχνεύτηκε στο φάκελο το DNA του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα. Την ευθύνη ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη “οργάνωση” στην -τότε σε κυκλοφορία- εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Ως αποστολέας φερόταν ο «Θανάσης Κλάρας» (πραγματικό όνομα Άρη Βελουχιώτη), με διεύθυνση κατοικίας «Αγωνιστών 40, Αθήνα», στο κείμενο ανάληψης ευθύνης, οι συντάκτες του παρέθεταν λεπτομέρειες για τον τρομοφάκελο και τη συνδεσμολογία τα οποία ήταν σε γνώση των ερευνητών της υπόθεσης και των τρομοκρατών .