ΥΕΘΑ: «Θα σφραγίσουμε τον Έβρο»

Διαχείριση από τις Ένοπλες Δυνάμεις στις αυξανόμενες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, με σημεία αναφοράς τον Έβρο αλλά και τα νησιά του Αιγαίου.

Σε δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, (23/09) σε ραδιοφωνική εκπομπή, με αφορμή τις εξελίξεις στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές εξέφρασε την πρόθεση του ΥΠΕΘΑ να αντιμετωπίσει το ζήτημα, ενώ ήταν κατηγορηματικός, «θα σφραγίσουμε τον Έβρο».
Ο Υπουργός, αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές, διευκρίνισε ότι το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο στην περιοχή του Έβρου, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου. «Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος.

Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό. Κατ’ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά».

«Είτε το θέλουμε είτε όχι για λόγους που ανάγονται και σε γεωπολιτικά παιχνίδια επί των οποίων δεν έχουμε τον έλεγχο – αποφάσεις άλλων είναι – αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μία έξαρση των μεταναστευτικών ροών. (…) Μεγάλη έξαρση πραγματικά.

Όταν το σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί 600 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα ασχέτως πότε θα εκδικαστούν που πάνε πολύ αργότερα λόγω της δομής της διαδικασίας, και έρχονται χίλιοι τότε όπως καταλαβαίνεται το πρόβλημα είναι μεγάλο».

Επεσήμανε ωστόσο, ότι «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέτρα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο» και έκανε λόγο για «ενίσχυση παρατηρητηρίων στο Αιγαίο», ενώ διευκρινίζοντας την φράση για «σφράγισμα του Έβρου» καθώς αυτό συνεπάγεται: «Περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερη διαδικασία επιτήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού. Εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να εκπέμψουμε αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας στο θέμα των προσφύγων».
Αναφορικά με τις ροές από τον Έβρο στο Αιγαίο, ο ΥΕΘΑ επεσήμανε, «Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο που θέλει διαχείριση σε πολλά επίπεδα. Και διπλωματικό και εσωτερικό και τοπικό.

Χθες αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο. Ενισχύονται όλα τα παρατηρητήρια και υπάρχουν πολλά  στα νησιά του Αιγαίου με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό.

Από το στρατό βεβαίως διότι είναι παρατηρητήρια του στρατού. Υπό την επιτήρηση βέβαια του Λιμενικού διότι αυτό διεξάγει τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να εμπλέξουμε το στρατό κανονικά σε αυτή την υπόθεση, αλλά βοηθά με μέσα κυρίως να ελέγξει την κατάσταση όσο μπορεί».

«Είναι προφανές ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά πριν καταλυθεί το σύμπαν εκεί πέρα. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι πρέπει κάποιοι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Εκεί πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν. Αναπτύσσεται μία προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει αυτή την αποστολή στο εσωτερικό της χώρας».