Βουλή: Επεισόδιο με Κασσιδιαρη και Δένδια, μέσα στο Κοινοβούλιο

Σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στον Ηλία Κασσιδιάρη, Βουλευτή της Χρυσής Αυγής και το Νίκο Δένδια, της Νέας Δημοκρατίας, σημειώθηκε εντός του κοινοβουλίου κατά την έναρξη της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασσιδιαρης, μιλούσε από τα έδρανα του κομματος του, με τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να περνά ανάμεσα από τα έδρανα ακριβώς μπροστά του ενω η συνεδρίαση καταγράφεται από τις κάμερες της Βουλής.

Γυρισμένος πλάτη ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας περνάει μπροστά από τον ομιλώντα Βουλευτή της Χρυσής Αυγής. «Μη περνάς από μπροστά μου δεν βλέπει ότι μιλάω» ακούγεται να λέει ο Ηλίας Κασιδιάρης με το Νίκο Δένδια να ανακοπτει την πορεια εξοδου και να του ζητάει το λόγο. Η αντίδραση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε νέο σχόλιο του Ηλία Κασσιδιαρη, ο οποίος επανέλαβε «όταν μιλάω εγώ ρε, δεν θα περνάς από μπροστά μου».

Το επεισόδιο στην εξέλιξη του δεν καταγράφεται απο τις καμερες της Βουλής καθως ο σκηνοθέτης «γύρισε» σε γενικό πλάνο την εικόνα από την αίθουσα του Κοινοβουλίου. Όπως διευκρινίζεται, απο κοινοβουλευτικούς κύκλους, υφίσταται πάγια οδηγία προς τους τηλεσκηνοθέτες της Βουλής, να μην μεταδίδουν επεισόδια από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, όπως έχει συμβεί και σε άλλα περιστατικά στο παρελθόν-, ώστε να μην γίνεται αναπαραγωγή των παραστάσεων στα μέσα ενημέρωσης, και τα social media, και δυσφημούν τη χώρα.

Επισημαίνεται ωστόσο η επιδεικτικά καθυστερημένη αντίδραση της φρουρά της Βουλής να επέμβει, ενώ Βουλευτές αλλων κομμάτων, κατάφεραν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Οι διατυπώσεις όπως έχουν καταγραφεί στο βιντεοληπτικό υλικό της Βουλής, κατά το επεισόδιο, εντός του Κοινοβουλίου.

Κασιδιάρης: Οχι από μπροστά μου. Δεν βλέπεις ότι μιλάω.
Λαγός: Ελα, πήγαινε από εδώ ρε
Παππάς (Χρήστος): Τι περνάς από εδώ;
Κασιδιάρης: Τι ύφος είναι αυτό;
Μπαλαούρας: εεεεεεεεεε
Κασιδιάρης: Φύγε ρε βλάκα
Μπαλαούρας: Φρουρά, φρουρά, φρουρά, φρουρά. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Εξω, έξω. Φρουρά, αποβάλλεται ο κ.Κασιδιάρης. Αποβάλλεται. Ησυχία. Η φρουρά να βγάλει έξω τον κ.Κασιδιάρη. Εεεεεεεεεεεεεεεε. Η φρουρά που είναι; Πηγαίνετε κάτω ρε παιδιά να φωνάξετε τη φρουρά. Πού είναι. Εχει αποβληθεί ο Κασιδιάρης. Μολύνεται τη Βουλή. Δεν υπάρχει φρουρά εδώ.

20170515_βουλη

Επικράτησε ένταση με Βουλευτές να καταγγέλλουν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης απώθησε το Βουλευτή της ΝΔ και Βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται να “εκτίναξαν” νερό στο Νικο Δένδια.

Βουλευτές άλλων κομμάτων αντέδρασαν και προκλήθηκε λεκτικό επεισόδιο, με τον προεδρεύων της συνεδρίασης Μάκη Μπαλαούρα να ακούγεται στα μικρόφωνα «αποβάλλεται ο κ. Κασιδιάρης. Η φρουρά να βγάλει έξω τον κ. Κασσιδιάρη», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει «μολύνετε το κοινοβούλιο. Κύριε Κασσιδιάρη έχετε αποβληθεί. Σας είπα έξω τον Κασσιδιάρη, το έχουμε πει 100 φορές. Έχετε αποβληθεί, σας παρακαλώ πολύ να εγκαταλείψετε τα έδρανα» ενω ζήτησε από τους Βουλευτές του κόμματός του Τάσο Κουράκη και Νίκο Ξυδάκη να καθίσουν στα έδρανα τους, μέχρι να βγει από την αίθουσα η Χρυσή Αυγή και ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτή από το Σώμα η πρόταση μομφής.

Ο Ηλίας Κασσιδιάρης εξέρχεται της αίθουσας του Κοινοβουλίου στο διάδρομο να λέει, «γ@@α μια αδερφή και αποχωρώ από αυτό το αίσχος που γίνεται μέσα με το Μνημόνιο».

Ακολούθησε πεντάλεπτη διακοπή, με τον Μάκη Μπαλαούρα να ζητά συγγνώμη από το Νίκο Δένδια και να ανακοινώνει την υποβολή πρότασης μομφής στον Ηλία Κασσιδιαρη. Σύμφωνα με την απόφαση του προεδρείου της Βουλής, “Η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν θα μπορεί να παραστεί στις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Επίσης, ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, αποκλείεται σύμφωνα με το αρ.81 από τις συνεδριάσεις της Βουλής, που συνεπάγεται αυτοδικαίως τη στέρηση του δικαιώματος του βουλευτή να μετέχει στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής και των Επιτροπών της Βουλής για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο αποκλεισμός. Αποφασίστηκε ακόμη, η περικοπή του 1/2 της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσής του”.

Ν.Δένδιας: “Δεν προξένησα το επεισόδιο”

«Δεν προξένησα το επεισόδιο, απλά πέρασα μπροστά από τον Κασιδιάρη και δέχθηκα από αυτόν και τους άλλους βουλευτές αυτό που είδατε. Άκουσα με ανατριχιαστική λογική τον Λαγό να μιλάει για αυτοδικία. Γίνεται κατανοητό ότι η Δημοκρατία δεν είναι κάτι δεδομένο, πρέπει να μαχόμαστε για αυτήν από την αρχή», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά το επεισόδιο.

Απο την πλευρά του, ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασσιδιαρης, σε γραπτή δήλωσή του, διευκρινίζει, “Ενώ τεκμηρίωνα την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου, ένας βουλευτής – από αυτούς που παρέδωσαν την χώρα στους ξένους τοκογλύφους – με διέκοψε παράνομα και με προκάλεσε με σκαιό τρόπο, με σκοπό να δημιουργήσει βίαιο επεισόδιο, για να μην ακούει ο Λαός ότι η βουλή παραδίδει την Εθνική μας Κυριαρχία.

Τον απώθησα, ως όφειλα, για να περιφρουρήσω το δικαίωμά μου να μιλάω ελεύθερα εντός κοινοβουλίου. Δεν τον χαστούκισα, ούτε τον γρονθοκόπησα, όπως ψευδώς αναφέρουν τα κομματόσκυλα και τα κανάλια της διαπλοκής. Στη συνέχεια αποχώρησα από την αίθουσα εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την άθλια συμπαιγνία όλων των μνημονιακών κομμάτων από Σύριζα μέχρι ΝΔ, που καταλύουν κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας και έχουν υποδουλώσει την χώρα στα δεσμά των ξένων τοκογλύφων”.

Ο Γιάννης Λαγός από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος ενεπλάκη στο επεισόδιο ανέφερε ότι «εξαιτίας του Δένδια του Σαμαρά και του Αθανασίου πήγαμε φυλακή χωρίς  στοιχεία. Αν δεν υπήρχαμε εμείς να συγκρατήσουμε τα πράγματα  θα τρέχατε ακόμα από τις πόρτες».

Ο Μακης Βορίδης ζήτησε την αποβολή του συνόλου της ΚΟ Χρυσής Αυγής από την Κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Να διατάξετε την αποβολή του συνόλου της κοινοβουλευτική ομάδας της Χρυσής Αυγής από την παρούσα διαδικασία. Όλοι συμπράξανε όλοι, βρίζανε, όλοι συμπεριφέρονταν με απαράδεκτο τρόπο. Αυτό πρέπει να είναι ένα συγκεκριμένο μήνυμα ότι το κοινοβούλιο μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά τις συνεδρίες του», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης.

Ο κοινοβουλευτικος εκπροσώπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σχολίασε «Ξεφτιλίστικε το κοινοβούλιο θα γίνουμε ρεζίλι σε όλον τον κόσμο δεν μας αρκεί η παραπομπή στην επιτροπή», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος απο το Ποταμι, Γιώργος Αμυράς χαρακτήρισε το περιστατικό «εικόνες ντροπής, λεκέ στον κοινοβουλευτικό βίο. Να κατατεθεί μομφή κατά όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ»

«Καλά κάνατε και δώσατε το λόγο στη ΧΑ. Η παράταξη της ΧΑ αναλαμβάνει την συλλογική πολιτική ευθύνη για αυτή την πράξη. Απαραίτητο πέρα από την παραπομπή, τουλάχιστον για τη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση των επιτροπών να μην συμμετέχει  η ΧΑ», ήταν το σχόλιο του Νίκου Κουτσή.

Το ΚΚΕ καταδικασε “τη φασιστική και τραμπούκικη επίθεση” ενω ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποβληθεί από την αίθουσα όλη η ΚΟ της Χρυσής Αυγής.

Ο Γιώργος Κατσιαντώνης εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε το προεδρείο της Ολομέλειας «Απερίφραστα πρέπει να καταδικάσει η βουλή την συμπεριφορά του κ. Κασιδιάρη, να μην επιτρέψει ουδεμία άλλη τέτοια ενέργεια αλλά και να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των βουλευτών».