“Βγάζουν καπνούς” οι αστυνομικοί για τους ελέγχους κατά του καπνίσματος

Σε επιστολή συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. προς τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη Β. Κικίλια και Μ. Χρυσοχοΐδη,

εκφράζεται ξεκάθαρα η αντίθεση τους σε διατάξεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα προϊόντα καπνού και την… απαγόρευση τους σε κοινόχρηστους χώρους. «Αρμόδιες αρχές για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.» τονίζεται χαρακτηριστικά. Στη δε Εισηγητική Έκθεση που το συνοδεύει επισημαίνεται ότι «παράλληλα προσδιορίζονται οι αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας κατά του καπνίσματος και τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ρητά και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο μπορεί να συνδράμει πλέον και αυτοτελώς, χωρίς τη σύμπραξη των λοιπών οργάνων ελέγχου στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας». Σε ανακοίνωση της η Π.Ο.ΑΣ.Υ. σημειώνει «…γίνεται σαφές ότι βούληση της Κυβέρνησης είναι η άμεση εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στην εφαρμογή των προτεινομένων από σας διατάξεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαχρονικές θέσεις της Ομοσπονδίας μας για την απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από κάθε είδους «πάρεργο», ήτοι αρμοδιότητα άλλων κατά βάση κρατικών, δημοτικών και λοιπών αρχών»

Οι συνδικαλιστές απευθύνονται κυρίως στον κ. Χρυσοχοΐδη τονίζοντας «Επειδή στο παρελθόν έχετε διατελέσει και πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωρίζοντας εκ των έσω, τόσο τα προβλήματα του αστυνομικού, όσο και αυτά του κοινωνικού συνόλου, σας καλούμε να επανεξετάσετε την προτεινόμενη ρύθμιση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μη αποδυνάμωση της κύριας αποστολής του Έλληνα Αστυνομικού, που δεν είναι άλλη από την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποτροπή και την καταστολή πάσης φύσεως εγκληματικών συμπεριφορών και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των συμπολιτών μας. Η Ομοσπονδία μας, καθιστά σαφές και προειδοποιεί, ότι τυχόν επιβάρυνση του εργασιακού στάτους του αστυνομικού προσωπικού, προς επίτευξη εφήμερων επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, θα τύχει της καθολικής κατακραυγής εκ μέρους του συνδικαλιστικού μας κινήματος»

Να θυμίσουμε ότι με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Μεταθέσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκαν εκατό μεταθέσεις αστυνομικών στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ώστε να ενισχυθεί το έργο της αστυνόμευσης και της πάταξης της εγκληματικότητας.

____________________

Μ.Α.Κ