Βεγγαλικά και κίνδυνοι- εν όψει Πάσχα.

Εντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 58 έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς και σοβαρούς τραυματισμούς την τελευταία 15ετία, από το επικίνδυνο έθιμο.

Έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 58 έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς και σοβαρούς τραυματισμούς και άλλοι 46 ελαφρότερους, την τελευταία 15ετία, από το επικίνδυνο έθιμο χρήσης αυτοσχέδιων κροτίδων και ειδών πυροτεχνουργίας κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.

Παρά τα τραγικά αποτελέσματα της επικίνδυνης συνήθειας, η ζήτηση κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, αυξάνοντας φυσικά την πώλησή τους. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τους ελέγχους από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες. Από τις 24 Μαρτίου έως και τις 26 Απριλίου, έχουν γίνει 21.832 έλεγχοι από τους οποίους έχουν συλληφθεί συνολικά 56 άτομα, έχουν βεβαιωθεί 55 παραβάσεις και έχουν κατασχεθεί 778 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί, 81.998 βεγγαλικά, 399 καψύλλια, 293 φωτοβολίδες, 549 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων και ρουκετών και 96.226 κροτίδες.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως έχουν γίνει 15 συλλήψεις κατά τη διάρκεια 79 ελέγχων σε σπίτια! Οι αστυνομικές υπηρεσίες έκαναν 4.271 ελέγχους σε καταστήματα, από τους οποίους προέκυψαν 24 συλληψεις, 10.906 σε μεταφορικά μέσα με 6 συλλήψεις, σε 1.092 μικροπωλητές με μία σύλληψη, 4.542 σε ιδιώτες με 4 συλλήψεις και 942 έλεγχοι σε άλλους χώρους με 6 συλλήψεις.

Η Ελληνική Αστυνομία σας υπενθυμίζει ότι:

– Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

– Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.

– Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

– Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

– Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

– Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

– Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

______

*Παναγιωτη Σπυρόπουλου