Βαρυμπόμπη: «Προτεραιότητα μας η ανθρώπινη ζωή» από Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά, στη Συνέντευξη Τύπου

Έκτακτη ενημέρωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ενώ η πυρκαγιά μαίνεται στην Βαρυμπόμπη, οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες

Έκτακτη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά τη σημερινή ημέρα πραγματοποίησαν στις 9 το βράδυ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, από κοινού με τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιπύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 315 απεγκλωβισμοί

Κατά την διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε «Σήμερα είναι ακόμα μία δύσκολη μέρα. Έχουμε ακραίο καύσωνα και πολλά μέτωπα πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Κάποιες από τις πυρκαγιές ήδη αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει υπεράνθρωπη μάχη, όπως βεβαίως και η Αστυνομία, οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν θα σταθώ σε λεπτομέρειες, θα παρουσιάσει όλη την κατάσταση ο κ. Χαρδαλιάς σε λίγο. Θέλω μόνο να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά. Θα αναφερθώ μόνο σε μια πτυχή, στις εκκενώσεις των οικισμών, που γίνονται συντονισμένα και με τρόπο οργανωμένο και υποδειγματικό. Ήταν και είναι πρωταρχικός μας στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οι υπηρεσίες τους κράτους είναι παρούσες από την πρώτη στιγμή σε κάθε συμβάν για να προστατέψουν τους πολίτες και θα συνεχίσουν να το κάνουν με αίσθημα ευθύνης και ταυτόχρονα αυταπάρνηση. Ήμουν στο μέτωπο της φωτιάς από την αρχή. Είδα τις προσπάθειες που έκαναν όλοι και ειλικρινά δεν έχω παρά μόνο λόγια θαυμασμού για όλους»

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επικράτησαν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου και χαμηλή υγρασία, ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα, κάνοντας λόγο για ανέμους έως και 6 μποφόρ, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες δύσκολες.

«Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση. Η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση. Στην περιοχή της πυρκαγιάς, σήμερα, επικράτησαν συνθήκες με μέγιστη θερμοκρασία τους 45ο C και η σχετική υγρασία του αέρα μετρήθηκε κάτω από το 10%. Οι ακραίες αυτές συνθήκες είναι αποτέλεσμα του ισχυρού κύματος καύσωνα, ο οποίος εδώ και μια εβδομάδα περίπου επηρεάζει τη χώρα μας. Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς τις μεσημεριανές ώρες, ο άνεμος εμφάνιζε ριπές που έφταναν τα 6 bf. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών κηλιδώσεων, με τεράστια θερμικά φορτία, σε περιοχή με συμπαγές δάσος και η πυρκαγιά αυτή δημιουργώντας το δικό της μικροκλίμα, έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις.

Ενεργοποιήθηκε άμεσα το μεσημέρι το σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός εκτός από εναέρια μέσα, μας διέθεσε ειδικά πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου, που βρίσκονται ήδη στο σημείο, ενώ πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή και διερευνά τα αίτια των πυρκαγιών.

Εστάλησαν 6 SMS από το 112 

Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε 3 κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες. Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και την ίδια χρονική στιγμή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην ίδια περιοχή αντιμετώπιζαν και άλλες δυο  πυρκαγιές υπαίθρου επί της Λεωφόρου Καραμανλή και Νίκης και επίσης επί της Λεωφόρου Καραμανλή και Χατζηπέτρου.

Τέθηκαν εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί διαταραχή τάσης. Ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με τη ΓΓΠΠ, απέτρεψε περαιτέρω προβλήματα και η βλάβη αποκαταστάθηκε. Να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό κυρία Λίνα Μενδώνη έχουμε λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για την προληπτική μεταφορά και απομάκρυνση έργων μεγάλης αξίας από το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου.

Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών, που δυστυχώς ήδη ζούμε τις επώδυνες συνέπειές του. Συνεχίζουμε να δίνουμε ώρα με την ώρα τη μάχη με πρωταρχικό μας μέλημα, με απόλυτη προτεραιότητά μας, να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή. Πάντα προσπαθούμε να διαφυλάξουμε και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Πάντα το μυαλό μας είναι στο φυσικό μας περιβάλλον. Μπροστά όμως στον κίνδυνο, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο. Όλες μας οι δυνάμεις δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό με αυταπάρνηση, με πραγματική αυτοθυσία σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλη τη νύχτα.

Όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων γειτονιών της Αττικής δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, απόψε μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, στο 1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους και για απόψε και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικίες τους. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει δεκάδες δωμάτια σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο»