Βαρυμπόμη- καταγγελία: «Εμείς καιγόμαστε και τα Canadair έρχονται από τη Σκύρο»

Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες έχει δοθεί εντολή εκκένωσης και οι κάτοικοι πέρασαν μια δύσκολη ημέρα και η νύχτα αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη και επίπονη για όλους

Όπως φάνηκε, η διαχείριση της κατάστασης, χάθηκε στην πρώτη ώρα. Ενώ όλα έδειχναν ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά, η διαχείριση της κατάστασης ωστόσο .. χάθηκε. Πολλά τα εναέρια μέσα, αλλά πολλά και τα προβλήματα στην επικοινωνία. Μεγάλο το πρόβλημα και από τους πυλώνες υψηλής τάσης.  Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που τα αεροσκάφη έριχναν νερό κατά κρίση των πιλότων χωρίς καν να ενημερώνουν το συντονιστικό ενώ σε άλλες περιπτώσεις έριχναν νερό σε σημεία που επιχειρούσαν στο έργο κατάσβεσης επίγειες δυνάμεις.
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία χειριστή πυροσβεστικού αεροσκάφους ο οποίος φέρεται να διαβίβασε “Έτσι όπως είναι τα πράγματα, ή θα σκοτώσουμε κάποιον, ή θα σκοτωθούμε εμείς“, αναδεικνύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες κλήθηκαν να επιχειρούν.

Ωστόσο σε καταγγελίες προχώρησαν οι αιρετοί για τη συχνότητα των πτήσεων εναέριων μέσων πυρόσβεσης που επιχειρούν στη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Συγκεκριμένα Canadair 215 τα οποία επιχείρησαν στο μέτωπο της φωτιάς είχαν αφετηρία τη Σκύρο γιατί η Πολεμική Αεροπορία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχει προβεί σε μετασταθμεύσεις καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι πτήσεις των εναέριων μέσων ήταν αραιή και χωρίς περιοδικές ρίψεις όπως προβλέπεται στις ρίψεις νερού σε κατάσβεση φωτιάς.

«Ακούω ότι τα αεροσκάφη έρχονται από Σκύρο; Παναϊα μου. Εμείς καιγόμαστε και τα Canadair έρχονται από τη Σκύρο», δήλωσε οι αντιδήμαρχος Αχαρνών, Μιχάλης Βρεττός, και πρόσθεσε ότι οι πτήσεις για εναέρια πυρόσβεση είναι ελάχιστες. «Πρέπει να καεί η Ομόνοια για να έρθουν περισσότερα ελικόπτερα;» κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, στη Βαρυμπόμπη -όπως δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΑΑ- κατά την έναρξη της πυρκαγιάς, η ένταση του ανέμου ήταν πτωτική με ελάχιστες ριπές, στα 27 km/h που ισοδυναμεί περίπου με 4 bf. Ίδιας περίπου έντασης ήταν και ο άνεμος με τις αντίστοιχες ριπές στις Αχαρνές.