Τροχαία: Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των πολιτών- Ποιοί εξαιρούνται

Ενόψει της μετακίνησης των ετεροδημοτών, με σχετική υπουργική απόφαση επιστρέφονται οι πινακίδες και τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας με προϋπόθεση την καταβολή του διοικητικού προστίμου

Επιστρέφονται από σήμερα- Πέμπτη (18/05) άδειες οδήγησης, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας των τροχοφόρων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ετεροδημότες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή (21/05).

Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη (17/05) και αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

Στάση και στάθμευση (αρθ.34 του ΚΟΚ)

Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση- πινακίδα Ρ-40 (παραγραφος 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ- για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.)

Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).

Προϋπόθεση για την επιστροφή των στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ, σημειώνεται ότι, «η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.»

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την ημέρα μετακίνησης ενόψει των Βουλευτικών εκλογών.

Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας, σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο των Βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.

Ο σχεδιασμός των μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και διευκόλυνσης των πολιτών στις μετακινήσεις τους, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά από την Παρασκευή 19 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 22 Μαΐου και θα κλιμακωθούν – κορυφωθούν τις ώρες – ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Η Ελληνική Αστυνομία, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.